Nascuta in Italia, la 9 decembrie 1946, intr-un sat situat la 30 de kilometri de orasul Vicenzo, Sonia Gandhi devine, dupa casatoria cu Rajiv Gandhi, prim-ministru al Indiei, asasinat in anul 1991, o figura centrala pentru politica din India. Este crescuta intr-o familie catolica si urmeaza o scoala catolica, petrecandu-si adolescenta in orasul Orbassano, aflat in apropiere de Turin. Interesata sa isi continue studiile, in anul 1964 studiaza engleza la Bell Educational Trust din Cambridge, unde il cunoaste pe cel cu care se va casatori in anul 1968, Rajiv Gandhi. Acesta din urma, membru al celebrei familii Gandhi, care s-a aflat la conducerea Indiei inca din anul 1940, isi invita proaspata sotie sa se mute impreuna cu el in casa parintilor, astfel incat ea va locui cu soacra sa, Indira Gandhi, pe atunci Prim-Ministru.

Sonia Gandhi1

In anul 1983 Sonia Gandhi isi pierde tatal, care lucra in domeniul constuctiilor, dupa pierderea tatalui familia sa fiind alcatuita din mama sa si cele doua surori. In anul 1970 devine mama pentru prima data, cand da nastere primului sau copil, Rahul Gandhi, iar doi ani mai tarziu naste cel de-al doilea copil, Priyanka Vadra. La inceput, atat ea, cat si sotul sau nu au dorit sa se implice in viata politica a Indiei, Rajiv lucrand ca pilot de aviatie, ei ramandu-i sarcina de a se ocupa de ingrijirea familiei.

Cu toate ca sotul sau, Rajiv, a intrat in politica, dupa ce fratele sau, Sanjay Gandhi a murit, in urma unui accident de avion, Sonia Gandhi a continuat sa stea la distanta de lumea politica, preferand sa se concentreze pe familie. Dupa ce soacra sa este asasinata, lucrurile se schimba si decide sa se implice in activitatile politice, mai ales ca sotul sau este ales Prim-Ministru. Astfel, il insoteste in vizitele efectuate de sot in alte tari, iar cand cumnata sa, Maneka Gandhi, candideaza impotriva lui Rajiv, se implica si in sustinerea campaniei electorale a sotului. In anul 1991 sotul sau calca pe urmele mamei sale si este si el asasinat, iar ei i se ofera onoarea de a deveni Prim-Ministru, insa refuza.

Dupa o serie de dificultati cu care se confrunta Partidul Congresul National Indian, Sonia Gandhi se alatura partidului, iar din 1998 se numara printre liderii partidului. Extrem de populara in randul indienilor, pentru a impiedica numirea sa in calitatre de Prim-Ministru, trei dintre liderii partidului, respectiv Tariq Anwar, P.A. Sangma si Sharad Pawar se impotrivesc numirii sale in calitate de Prim-Ministru, din cauza faptului ca era de origine italiana. In semn de raspuns, ea se ofera sa renunte la pozitia de lider al partidului, iar la data de 14 martie 1998 este numita Presedinta Partidului Congresul National Indian, spre bucuria oamenilor din popor care o indrageau.

Sonia Gandhi11

In anul 1999, Sonia Gandhi este aleasa Liderul Opozitei in Lok Sabha (Camera Poporului), fiind considerata salvatoarea Partidului Congresului, cu toate ca a fost in acelasi timp, invinuita de esecurile partidului, intr-o forma sau alta. Daca Alianta Nationala Democrata a folosit in campania electorala din anul 2004 ca slogan “India straluceste”, ea a fost mult mai inspirata si s-a orientat catre un slogan ce se concentra in jurul omului de rand, invingandu-i pe cei de la Alianta Nationala Democrata. Conform asteptarilor, existau mari sperante ca ea sa devina Prim-Ministru, iar pe 16 mai, in acelasi an, este aleasa sa se afle la conducerea unei coalitii guvernamentale de 15 partide.

O adevarata amenintare pentru opozitie, datorita popularitatii sale crescute, pentru ca Sonia Gandhi sa nu ocupe postul de Prim-Ministru s-a invocat faptul ca este de nationalitate italiana, iar la cateva zile de la alegerea sa pentru a deveni Prim-Ministru, ea il numeste pe Manmohan Singh sa ocupe aceasta functie. Refuzul sau de a ocupa postul de Prim-Ministru a facut inconjurul lumii, uluind nu numai politicienii din India. Desi multi indieni au perceput acest refuz drept o respectare a unei vechi traditii indiene de a renunta, cei care doreau ca dinastia Nehru-Gandhi sa continue, se temeau ca acesta va fi sfarsitul.

In anul 2006, pe 23 martie, Sonia Gandhi anunta renuntarea la pozitia ocupata in Lok Sabha, cat si a functiei de presedinta a National Advisory Council, insa in luna mai a aceluiasi an este realeasa cu peste 400.000 de voturi. In luna septembrie a anului 2010 este realeasa pentru a patra oara la conducerea Partidului Congresul National Indian, astfel incat este conducatorul partidului care a detinut aceasta pozitie pentru cea mai lunga perioada de timp, in cei 125 de ani de existenta ai partidului. Cu toate ca nationalitatea sa a lasat loc de numeroase discutii, activitatea sa politica este una extrem de apreciata, fiind unul dintre cei mai apreciati politicieni din India. Desi nu este singura conducatoare a partidului de origine straina, este prima persoana de alta nationalitate ce detine aceasta functie de la independenta din anul 1947.

Sonia Gandhi111

Pentru cei ingrijorati de faptul ca Sonia Gandhi va fi ultimul politician din dinastia Nehru-Gandhi care va activa in India, faptul ca cei doi copii ai sai s-au implicat in activitatile politice ale tarii este o speranta ca aceasta dinastie nu se va incheia aici. O personalitate de marca nu doar pentru politica din India, ci din intreaga lume, ea este numita de catre revista Forbes, in anul 2004, pe locul al treilea in topul celor mai puternice femei din lume, fiind cu siguranta, o persoana influenta si un politician cu o frumoasa activitate politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.