Sora Juana Ines de Cruz este una dintre personalitatile de marca, a carei existenta a fost invaluita de mister, impresionand prin maniera in care si-a dedicat viata studiului, compozitiei literare, si pentru ca a devenit calugarita. Perioada in care aceasta a trait, fiind botezata la 2 decembrie 1651, nu era una in care sa se incurajeze educatia femeilor, motiv pentru care este impresionant cum aceasta s-a devotat studiului si dobandirii unei bogate culturi. Numele sau complet este Juana Ines de Asbaje y Ramirez de Santillana si s-a nascut in apropiere de New Mexico. A fost crescuta in orasul Amecameca, situat in apropiere de New Mexico , unde avea bunicul sau o ferma.
In copilarie, Sora Juana Ines de la Cruz nu s-a putut bucura de atentia tatalui sau, care a fost absent din viata sa si care nu a recunoscut-o ca fiica, fiind astfel fiica nelegitima a acestuia. Pe numele sau Pedro Manuel de Asbaje, tatal ei era un capitan de origine spaniola. Inca de mica era pasionata de lectura, motiv pentru care petrecea timp in capela situata in ferma bunicului sau, unde citea cartile din biblioteca bunicului, cu toate ca la acea vreme femeile nu aveau permisiunea sa aiba acces la carti. De asemenea, de foarte mica a fost foarte atrasa de religie.
La varsta de trei anisori, Sora Juana Ines de la Cruz a invatat sa scrie si sa citeasca, iar la cinci anisori realiza in mod frecvent socoteli, iar la 8 ani a compus poemul “Eucharist”, fiind un copil precoce. In adolescenta, ea stapanea foarte bine logica greaca, fiind un adevarat geniu, care, la varsta adolescentei, detinea un nivel de cunoastere pe care il detin putini oameni la o varsta adulta. Ea nu s-a rezumat doar la a cunoaste greaca, ci si latina sau azteca, astfel incat la 13 ani preda limba latina copiilor si compunea versuri in limba azteca.
Constienta de faptul ca femeilor nu le era permis sa studieze, Sora Juana de Ines de la Cruz ii cere mamei sale sa studieze la o universitate, insa pentru a fi posibil acest lucru isi roaga mama sa o lase sa se deghizeze intr-un student. Din nefericire, mama sa nu este de acord, motiv pentru care tanara ce este trimisa sa locuiasca in New Mexico de la varsta de 16 ani se vede nevoita sa studieze singura, in particular. Pusa in situatia de a sustine un examen, la care a fost testata de numerosi poeti, filozofi, juristi si teologi, in cadrul unei sedinte, se descurca intr-o maniera remarcabila. Astfel, ea este capabila sa raspunda la toate intrebarile ce i-au fost adresate, cu toate ca nu era pregatita pentru aceste intrebari. Asa se face ca la doar 16 ani a reusit sa raspunda unor intrebari extrem de dificile, legate atat de literatura, cat si de stiinta.
Dupa ce Sora Juana de Ines de la Cruz a indeplinit cu succes toate cerintele examenului la care a fost supusa, a fost extrem de apreciata pentru aria larga de cunostinte pe care le dobandea, reusind sa se bucure de o foarte buna reputatie. Cu toate ca primit numeroase cereri de casatorie si era privita cu multa recunostinta, a ales sa isi petreaca viata, incepand cu anul 1667, la manastire, unde a trait incepand cu acest an pana in 1669 la manastirea Saint Joseph, pentru ca din anul 1669 sa devina calugarita la o alta manastire. S-a stins din viata in anul 1695, in varsta de 43 de ani, dupa aproape trei decenii pe care le-a dedicat vietii monahale. Din perioada in care a fost calugarita s-a facut remarcata prin inversunata lupta desfasurata impotriva ciumei, ajutand calugaritele sa invinga aceasta mare primejdie ce se abatuse asupra oamenilor din acea epoca.
Activitatea literara desfasurata de Sora Juana Ines de la Cruz este remarcabila, din opera sa evidentiindu-se poemul “Primul vis”, care impresioneaza si o situeaza pe poeta printre numele reprezentative ale literaturii americane. Acest poem se concentreaza pe dorinta de cunoastere, dorinta care nu a parasit-o pe poeta nicio clipa pe parcursul intregii sale vieti. In creatiile sale se regasesc toate speciile lirice ale acelei epoci, propriile experiente fiind de o importanta deosebita in creatiile sale. Este o mare personalitate a Mexicului, care nu a fost doar o catolica religioasa, ci si un important om de cultura, poeta si dramaturg, printre creatiile sale remarcandu-se comedii ce au fost create cu intentia de a deveni autobiografii, dar si poeme de exceptie, alaturi de “Primul vis” remarcandu-se “San Hermenegildo” sau “Visul” si “Divinul Narcis”, inspirat dupa creatiile lui Calderon.
Asa cum este firesc, Sora Juana de Ines de la Cruz a avut parte de multe cuvinte de lauda pentru creatiile literare realizate, dar si de critici aspre, motiv pentru care a scris o scrisoare intitulata “Raspunsul Surorii Filoftea”, prin care si-a aparat opera literara. In aceasta scrisoare ea a sustinut dreptul femeilor la educatie, insa nu a fost primita cu bratele deschise, existand personalitati ale intelectualitatii din acea epoca care s-au impotrivit activitatii sale literare. Pentru a evita ca scrierile sale sa fie cenzurate, a incetat sa mai scrie incepand cu anul 1693.
Cu siguranta, Sora Juana Ines de la Cruz este una dintre femeile remarcabile ale istoriei, care a invins orice prejudecata specifica epocii in care a trait, demonstrand ca femeile se pot afirma intr-o lume a barbatilor. Prin fortele proprii si fara sa i se permita sa beneficieze de educatie intr-o institutie de invatamant, asa cum este firesc pentru orice om, indiferent de faptul ca este barbat sau femeie, ea a reusit sa se cultive singura, fiind o foarte buna autodidacta, dar si o poeta si un dramaturg de exceptie, care a adus cinste literaturii hispanice.