Daca mai exista dubii ca sunt profesii ce nu pot fi urmate de o femeie, Teodora Angela Lefterescu contribuie la demonstrarea contrariului, fiind prima femeie din tara capitan de cursa lunga. S-a nascut la 3 august 1926 la Falticeni, in judetul Suceava, si a fost de mica pasionata de calatorie, incat si-a insotit parintii, Vespasian si Maria Socoleanu, in toate calatoriile pe care acestia le-au realizat. Fiind foarte curioasa sa cunoasca locuri noi si sa descopere taramuri noi, si-a dorit de mica visul de a se face marinar, insa nu era o profesie pe care femeile sa o urmeze la acea vreme, motiv pentru care a fost considerat un vis de copil. Cu toate acestea, avea sa le demonstreze ca se insala.

Extrem de ambitioasa, Teodora Angela Lefterescu avea vise marete, si dorea sa le urmeze, fara sa lase nimic sa ii stea in cale. Pentru ca parintii sai nu au luat-o in serios cand a spus ca vrea sa devina marinar, a urmat primul an pregatitor de medicina la Institutul Francez, pentru ca aici erau alesi studenti pentru a merge la studii in Franta, dar si peste mari. In tot acest timp, mergea in fiecare spatamana la minister, pentru a obtine aprobarea de a pleca pe mare, insa, cum de fiecare data era fara succes, a mers la ei si cu Constitutia in mana, pentru a evidentia nedreptatea discriminarii cu care era tratata, in conditiile in care Constitutia prevede ca femeile sunt egale barbatilor in drepturi.

Dupa lungi incercari, Teodora Angela Lefterescu este acceptata, trimisa in port si imbarcata pe remorcherul “Filimon Sarbu”. Dupa cum marturiseste si ea, fie ca a fost trimisa mai mult ca sa scape de gura ei, fie din alte considerente, important este ca isi vedea visul implinit cu ochii. Este imbarcata la 8 martie 1948, alaturi de alti trei barbati si isi incepe prima experienta pe mare in calitate de ofiter asistent, insa doar pentru trei luni. Dupa aceste trei luni este trimisa, impreuna cu cei trei barbati, sa faca tot felul de munci, precum facut noduri, spalat, sau vopsit puntea. Cel care o insarcineaza cu aceste responsabilitati este Romeo Dragusin. Dupa ce obtine brevetul de ofiter II, in anul 1952, este angata la pescuit, sarcina pe care o va indeplini pentru ceva timp. Cu toate ca s-a intamplat sa ramana pe apa o perioada de un an si opt luni, nu s-a indoit nicio clipa de drumul pe care a ales sa mearga.

Teodora Angela Lefterescu, Foto: galeriaoamenilordeseama.wordpress.com
Teodora Angela Lefterescu, Foto: galeriaoamenilordeseama.wordpress.com

In anul 1967, Teodora Angela Lefterescu isi obtine brevetul de “Capitan de remorcher maritim” oferit de Capitania portului Constanta. De-a lungul carierei a condus remorcherele “Filimon Sarbu” si “Octombrie Rosu”, insa a si secondat comandantii pe navele “Jiul”, Polar I”, Trotus”, sau “Dorna”:. Inainte de a iesi la pensie a fost comandantul navei “Ceahlaul”, care se ocupa cu pescuitul oceanic. Se pensioneaza la 1 martie 1984, cand avea varsta de 57 de ani. La un an dupa pensionare s-a plimbat prin locurile pe care nu avusese inca ocazia sa le viziteze si se intoarce in Constanta, unde va locui intr-o garsoniera pana la sfarsitul vietii, din 29 aprilie 2007. In anul 1999 primeste titlul de cetatean de onoare al municipiului Falticeni.

Extrem de trist este faptul ca Teodorta Angela Lefterescu a murit, fara sa aiba partea de aprecierea pe care o merita. Cu toate ca a fost prima femeie capitan de cursa lunga din Romania si din Europa si a demonstrat foarte mult curaj, dar si dragoste fata de meseria de marinar, intrand in istorie precum prima femeie care a practicat aceasta meserie, nu s-a bucurat de popularitatea pe care o merita. Cu toate acestea, ea reprezinta o sursa de inspiratie pentru femeile de pretutindeni si un model demn de urmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.