Valeria Messalina este una dintre cele mai cunoscute curtezane din istorie, care, asemeni curtezanei Lucretia de Borgia, obisnuia sa isi seduca amantii pentru anumite beneficii politice, iar uneori acestia sfarseau, otraviti de frumoasa seducatoare. Femeie extrem de influenta, aceasta s-a nascut, conform izvoarelor istorice, pe 25 ianuarie anul 17 sau 20 d. Hr. Nu se cunosc foarte multe despre adolescenta ei, insa se crede ca s-a nascut si a crescut in Roma. A fost o femeie extem de puternica si de vicleana, ce ii avea ca verisori pe imparatii Nero si Caligula.
Fie in anul 37 sau 38 d. Hr. Valeria Messalina s-a casatorit cu Claudius, care ii era var. In ciuda diferentei mari de varsta, pentru ca imparatul Claudius era in varsta de 48 de ani, in timp ce proaspata lui sotie nu avea decat 20, s-a dovedit a fi o puternica imparateasa, capabila sa se afirme printre cei mai puternici barbati ai Romei si sa conduca marele Imperiu. Prin aceasta casatorie, ea a devenit mama vitrega a fiicei lui Claudius, Claudia Antonia si o figura reprezentativa pentru curtea regala a Romei.
In calitate de imparateasa, Valeria Messalina s-a bucurat de multe privilegii, astfel, avea onoarea de a ocupa locurile din fata la teatru, onoare de care se bucurau doar Virginele Vestale. De asemenea, in onoarea ei s-au ridicat numeroase statui, iar ziua ei de nastere devenise o zi de sarbatoare in Imperiul Roman. Pe parcursul casatoriei cu imparatul roman, a nascut doi copii, un baietel Britannicus si o fetita Claudia Octavia.
Cu toate ca ii oferise imparatului doi copii si capatase foarte multa putere si influenta in Roma, Valeria Messalina nu era foarte increzatoare in viitorul ei, fiind constienta de faptul ca imparatul nu era tocmai tanar si putea oricand sa moara. Pentru a avea viitorul asigurat, atat al ei, cat si al copiilor ei, era hotarata sa faca orice i-ar fi stat in putinta, pentru a-i elimina pe cei care ar fi reprezentat un pericol pentru siguranta ei, insa, se pare ca nu i-a fost foarte dificil sa actioneze in acest sens, deoarece imparatul se lasa foarte usor influentat de ea. Dovada in acest sens raman persoanele pe care acesta le-a exilat sau executat, la cerintele sotiei, precum este si cazul nepoatei imparatului, Agrippina, care era fiica fratelui lui Claudius, Germanicus.
Incercarile imparatesei Valeria Messalina de a o elimina pe Agrippina consta in faptul ca se simtea amenintata de fiul acesteia, Lucius Domitius Ahenobarbus (viitorul imparat Nero), care putea sa ocupe pozitia de mostenitor al tronului pe care o detinea fiul imparatesei, Britannicus. In timpul sarbatorii pe care o organizau romanii, numita “Jocuri Seculare” – in latina ludi saeculares, din anul 47 , au participat atat imparateasa cu fiul sau Britannicus, cat si Agrippina cu fiul sau Nero. Spre surprinderea imparatesei, Agrippina si fiul sau s-au bucurat de o mai mare popularitate printre oameni, sugerandu-i imparatesei care are motive sa se simta amenintata de aceasta.
Extrem de vicleana si capabila sa apeleze la tot felul de comploturi, doar pentru a-si asigura o pozitie favorabila la conducerea Romei, Valeria Messalina, care se indragosteste de senatorul roman Gaius Silius si are o relatie cu acesta planuieste sa il transforme pe acesta in imparat. Pe cand Claudius se afla in campania din Ostia, in anul 48, sotia sa da o petrecere la sfarsitul careia se casatoreste cu Gaius Silius, dupa ce il convinge pe acesta sa divorteze de sotia sa Junia Silana.
Planul imparatesei Valeria Messalina si al senatorului Gaius Silius de a-l ucide pe Claudius nu a avut succes, deoarece acesta a aflat de complotul celor doi, impiedicandu-i si reusind sa isi salveze viata. Afland ca aceasta i-a pus viata in pericol, imparatul a ordonat sa fie omorata, fiind decapitata de un soldat. A avut posibilitatea sa isi puna singura capat zilelor, insa imparatesei i-a fost mult prea teama pentru a alege sa sfarseasca in acest mod.
Cu toate ca a fost una dintre cele mai importante femei ale Imperiului Roman, moartea sotiei imparatului, Valeria Messalina, nu a lasat durere in urma. Cladius a fost indiferent atunci cand a auzit ca aceasta a murit, singurii care au parut sa fie afectati fiind cei doi copii ai imparatesei. Visul ei de a-si vedea fiul, Britanncus, urmand la tronul Romei nu a devenit realitate, astfel, Claudius se casatoreste cu cea de-a patra sotie a sa, Agrippina, cea care ii era nepoata, dar si rivala imparatesei, iar fiul acesteia, Nero, va deveni mostenitorul lui Claudius.
Considerata una dintre femeile care se folosea de atuurile fizice si de sex pentru a-si atinge scopurile politice, Valeria Messalina nu avea un comportament strain pentru inceputul mileniului, fiind frecvente casele de toleranta si femeile infidele. De asemenea, casele de toleranta nu erau doar locul unde sa gaseau femeile usoare sarace, ci si cele casatorite cu nobili. Conform surselor istorice, aceasta ar fi detinut un bordel, sub un alt nume, asa cum se obisnuia in acele vremuri, unde ar fi organizat petreceri desfranate pentru femeile aristocratice. De asemenea, se crede ca aceasta a avut un numar de 8000 de amanti, fiind cunoscuta pentru faptul ca ii omora, otravindu-i cu ciuperci sau venin.
Fara sa se cunoasca numarul celor care au sfarsit in mainile curtezanei Valeria Messalina, aceasta a fost una dintre femeile fatale ale istoriei, fiind una dintre femeile care au ocupat un important rol de conducere, in situatia ei in conducerea Imperiului Roman.