Fenomenul Hum a devenit din ce in ce mai frecvent in randul oamenilor in ultimii ani, deranjand de la activitati zilnice si pana la calitatea stilului de viata. De indata ce ajunge intr-o locuinta, acesta nu mai dispare, iar oamenii nu stiu cum sa mai scape de sunetul continuu si enervant care incepe sa le distruga viata. Zumzaitul a fost raportat peste tot in lume, de la SUA, Anglia, Mexic si pana la Taos si Tokyo. Multi oameni obsinuiti incep sa auda acest zumzait misterios, care nu se mai opreste, iar cercetatorii nu mai stiu ce sa faca pentru a reusi sa descopere cauza acestui sunet si motivul pentru care un mic procent din populatie il aude in timp ce restul oamenilor nu prezinta au problema.
Primele cazuri referitoare la fenomenul Hum au aparut in anii 1950, cand oameni obisnuiti, care nu mai avusesera probleme cu auzul sau nu mai fusesera deranjati pana atunci spuneau ca incep sa auda un zumzet constant, un sunet pe o frecventa joasa care nu mai inceta.
Cazurile acestea au multe lucruri in comun, printre care faptul ca se aude un zumzait in casa, care devine mult mai apasator in timpul noptii decat ziua. De asemenea, un lucru in comun al cazurilor este faptul ca zumzaitul se aude mai mult in zonele suburbane si rurale, acolo unde este mai liniste si nu in zone urbane in care zgomotul orasului este mai ridicat.
Un studiu efectuat in Anglia in 2003 arata ca in jur de 2% din cei ce traiesc intr-o zona in care fenomenul este inregistrat aud acest zgomot, iar majoritatea au varste cuprinse intre 50 si 70 de ani. Cei mai multi asociaza zgomotul cu un motor pe motorina pornit. Majoritatea celor care aud acest zgomot il gasesc a fi foarte greu de suportat, ajungandu-se mereu la probleme majore in stilul de viata. Multi considera chiar ca zumzaitul este o tortura si un chin. Somnul este primul obicei afectat de fenomenul Hum, ajungandu-se mai apoi la agitatie si chiar probleme de comportament si psihice.
Adesea, cand merg la medic si se plang de zgomot, celor afectati li se spune ca isi imagineaza, ceea ce ii face sa se simta si mai rau. Cei care aud acest zumzait constant au ameteli, dureri de cap, greata, probleme cu somnul si sangerari nazale, neavand probleme cu auzul. Zgomotul misterios a impins un om chiar la sinucidere.
In Bristol, o localitate din Anglia, s-au constatat primele cazuri ale fenomenului Hum. Totul s-a intamplat in anii 1970, cand un grup de oameni din oras a marturisit ca un zgomot constant le deranjeaza viata. Autoritatile au dat vina pe zgomotele urbane, pe masini si transporturi si pe fabricile din oras care functionau non stop. Si in Taos, New Mexico, localnicii se plang de zumzaitul constant, iar laboratoarele si cercetatorii care au venit la fata locului si au facut cercetari nu au reusit sa descopere motivul aparitiei sunetului.
Alte cazuri s-au semnalat in Ontario, Canada, Sidney, Australia, si Komoko, SUA, acolo unde in 2003, cercetatorii au gasit o sursa a zgomotului in doua situri industriale care produceau zgomote pe anumite frecvente in activitatile lor. Chiar si dupa ce zgomotele au fost inlaturate, oamenii din zona au continuat sa se planga de enervantul zgomot.
Multi din cei care studiaza fenomenul Hum cred ca acesta este real, insa cauzele sale nu sunt neaparat cunoscute in totalitate. Cercetatorii sunt de parere ca zgomotul nu este doar o iluzie, o ipohondrie sau o isterie in masa a localnicilor din diferite orase. Si instalatia de incalzire poate fi sursa zgomotului, asa cum s-a intamplat in oraselul Komoko din SUA. Printre alte posibile cauze se numara zgomotul tevilor de gaz de inalta tensiune, dispozitivele de comunicatii wireless si chiar cablurile de curent electric. In putine astfel de cazuri se intampla insa ca zumzetul sa fie provocat de surse electrice sau mecanice.
Unii oameni de stiinta spun ca fenomenul Hum ar fi cauzat de radiatii electromagnetice pe care doar anumite persoane le-ar percepe din cauza frecventei joase a acestora. Unele persoane au o sensibilitate ridicata la semnale care nu se preteaza registrului uman obisnuit. O alta cauza a fenomenului ar putea fi Tinnitus sau perceptia unui sunet atunci cand acesta nu are o sursa externa. Cercetarile ulterioare arata insa ca majoritatea celor care aud zumzaitul au un auz normal si nu sufera de afectiuni ale acestuia.
Printre ipotezele enuntate referitoare la posibile cauze ale fenomenului Hum se numara si microseismele sau cutremurele de frecventa joasa, extrem de slabe, care sunt adesea generate de miscarea valurilor. Scepticii cred si ca o cauza a zumzaitului continuu ar fi experimente militare secrete, comunicatii ale navelor aeriene sau submarinelor ori transmisii secrete sau testarea unor arme supersonice.
Avand in vedere ca oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere inca sursa zumzaitului, ei ii indeamna pe cei care sufera de aceasta afectiune sa foloseasca aparate care genereaza zgomot alb, ce interfereaza cu zumzaitul enervant. In plus, oamenii de stiinta nu sunt neaparat pozitivi in ceea ce priveste descoperirea sursei zgomotului si gasirea unei solutii a acestuia, caci asa cum acesta a ramas un mister mai bine de 50 de ani si rezolvarea sa ar putea fi una destul de indepartata.