Cu un trecut interesant în spate, ferma Imhoff din Cape Town este una dintre atracţiile turistice cele mai încântătoare din Africa de Sud pentru că propune vizite dinamice şi foarte variate. Localnicii o consideră mai degrabă o gospodărie şi îi trec pragul ori de câte ori au ocazia. Ferma Imhoff se află situată în mica aşezare Kommetjie, într-un decor sublim. Este aşezată între munte şi mare, astfel că turiştii se pot bucura de privelişti montane şi se pot plimba pe plajă.

Ferma Imhoff reprezintă un obiectiv turistic care merită vizitat cu familia, pentru că dispune de atracţii dintre cele mai variate pentru toate vârstele. Gurmanzii, pasionaţii de vinuri alese, persoanele care consumă exclusiv produse alimentare organice, îndrăgostiţii de dulciuri, dar şi cei care iubesc mai presus de orice natura şi animalele pot găsi aici un mod deosebit de a petrece o zi întreagă.

Istoria fermei Imhoff a început cu câteva sute de ani în urmă. Compania olandeză a Indiilor de Est avea mare nevoie de produse alimentare proaspete, în speţă fructe şi legume, căci rolul ei era cel de a aproviziona cu hrană sănătoasă corăbiile care treceau prin peninsula Capului. În 1741, olandezii au stabilit un popas de aprovizionare în golful Table. Baronul Gustav Wilhelm van Imhoff a fost însărcinat cu întemeierea unei gospodării în Simon’ Bay, pe valea Noordhoek, gospodărie în cadrul căreia urmau să fie plantate legumele şi fructele atât de necesare.

La scurt timp, s-a dovedit că baronul Imhoff nu era singurul care se ocupa cu aprovizionarea corăbiilor olandeze. Mai exista o fermă care făcea acelaşi lucru. Era condusă de o văduvă, Christina Rousseau, o femeie extrem de energică şi muncitoare. Baronul van Imhoff a fost impresionat de modul în care Christina Rousseau îşi conducea ferma, astfel că i-a făcut cadou o bucată de pământ în regiunea crestei Slangkop, regiune căreia i-a rămas numele de „darul lui Imhoff”. Acest lucru se petrecea în jurul anului 1743.

Peste o sută de ani mai târziu, ferma Imhoff se afla situată pe suprafaţa oraşului Kommetjie şi continua să prospere. În 1958 însă, un incendiu devastator a cuprins valea şi a distrus în mare parte culturile şi construcţiile fermei Imhoff. Necazurile nu s-au oprit aici, pentru că în 1967, pe fondul regimului politic apartheid, ferma Imhoff a pierdut o parte din terenuri care au fost confiscate de guvern şi transformate într-un soi de suburbie a sud africanilor de culoare, alungaţi de către populaţia albă din Simon Town, Glencairn şi Noordhoek.

În anul 2003, întreaga regiune dintre mare şi munte a fost integrată parcului naţional Table Mountain şi declarată rezervaţie naturală.
Actuala fermă Imhoff a fost mutată pe o rută turistică aglomerată din apropiere, iar spiritul vechii gospodării a companiei olandeze a Indiilor de Est continuă să supravieţuiască aici. Astăzi, ferma Imhoff este un obiectiv turistic unde vizitatorii sunt răsfăţaţi din cale afară cu bunătăţi şi unele activităţi dintre cele mai surprinzătoare.

Imhoff1

Ferma Imhoff reprezintă un centru comercial sub forma unei gospodării rurale, cu toate că serviciile şi facilităţile sunt ultramoderne. Se află în proprietatea familiei Van der Host care s-a angajat să menţină vie atmosfera primitoare a primei ferme Imhoff. În acest sens, au fost amenajate o cafenea devenită deja celebră şi foarte multe magazine unde clienţii sunt poftiţi să savureze produse naturale şi extrem de gustoase.

Ferma Imhoff dispune de trei restaurante, Blue Water Cafe – unde se pot servi toate cele trei mese ale zilei, începând cu micul dejun şi sfârşind cu cina, dar se pot lua şi simple gustări uşoare sau se poate savura cafeaua, The Pickled Fish – un restaurant pe bază de produse de peşte gătite atât conform principiilor bucătăriei africane cât şi celei occidentale, şi Free Range Coffee Shop. De regulă, toate cele trei restaurante sunt foarte aglomerate aşa că turiştii sunt sfătuiţi să îşi facă rezervare din timp.

Magazinele sunt extrem de numeroase şi de bine aprovizionate. Este vorba despre magazine care vând alimente fabricate în cadrul fermei Imhoff şi diverse suvenire adunate din împrejurimile gospodăriei. Având în vedere că ferma Imhoff dispune de animale şi grădină cu fructe şi legume proprii, magazinele de aici vând câteva delicatese naturale precum miere de albine, măsline, dulceţuri, fructe dulci, ierburi medicinale, făină şi siropuri de fructe. Tot aici se vând prăjituri, plăcinte, tarte şi alte bunătăţi făcute după reţete specifice zonei.

Magazinul de brânzeturi Imhoff este deja celebru. Specialităţile lactate se fac în cadrul fermei, exclusiv din lapte de la vacile şi oile proprii. Sunt făcute după reţete secrete, în cadrul cărora nu se folosesc niciun fel de conservanţi.

Peekaboo este magazinul pe care ferma Imhoff îl pune la dispoziţia copiilor, prin diverse jucării, colecţii de ceramică, obiecte de decor pentru camera celui mic, hăinuţe pe mai multe categorii de vârstă, accesorii, costume de petrecere, mobilier, etc.

Magazinul de vinuri propune clienţilor colecţii alese din podgoriile proprii ale fermei Imhoff ori din podgoriile fermelor din regiune. Sunt expuse o mie de sticle dintre cele mai bune băuturi alcoolice, iar clienţii sunt invitaţi să deguste vinul înainte de a se hotărî pe care să îl ia acasă. De cele mai multe ori, vinurile cele mai bune nu sunt neapărat vinurile cele mai scumpe.

Ferma Imhoff dispune şi de un magazin de haine second hand, denumit Rummage, unde se vând articole de calitate, spălate şi călcate, la preţuri foarte mici. Este vorba, în special, de articole de îmbrăcăminte vintage, cele mai multe fiind costume tradiţionale sud africane.
Nu putea lipsi din cadrul fermei Imhoff paradisul ciocolatei. A fost deschis de curând un magazin unde se vând exclusiv dulciuri pe bază de ciocolată de casă, bomboane, torturi, prăjituri şi chiar biscuiţi cu cremă.

A fost amenajată şi o librărie, cu cărţi pentru toate gusturile şi vârstele. În general, sunt cărţi second hand, dar în stare impecabilă, pe care vizitatorii fermei Imhoff le pot cumpăra pentru acasă ori răsfoi pe o bancă, la umbră.

Totuşi, atracţia principală a fermei Imhoff o reprezintă ferma de animale, unde vizitatorii pot nu doar să admire, ci să şi interacţioneze cu necuvântătoarele de aici. Animăluţele sunt practic libere să se plimbe de-a lungul unui perimetru foarte mare, nefiind închise în cuşti sau ţarcuri precum se întâmplă la grădinile zoologice obişnuite. Copiii se pot juca în voie cu poneii fermei Imhoff, cu iepuraşii foarte prietenoşi, cu oile cele mai blânde şi răbdătoare din Africa de Sud şi chiar şi cu purceluşii albi care aleargă zglobii în toate direcţiile. A fost amenajat şi un sanctuar al reptilelor, iar, spre surpriza vizitatorilor, şerpii, viperele şi şopârlele pot fi, de asemenea, mângâiate sub atenta supraveghere a personalului.

Cei pasionaţi de călărie au la dispoziţie două posibilităţi extraordinare: să se plimbe cu cămila ori să se arunce în şaua cailor. Se organizează plimbări lungi în natură, cele mai spectaculoase fiind cele de pe plajele ce mărginesc ferma Imhoff. Acest loc este singurul din Cape Town care oferă turiştilor ocazia de a se plimba cu cămila. Cinci cămile trăiesc la ferma Imhoff şi sunt obişnuite deja cu prezenţa oamenilor.

Un strop de artă nu strică niciodată. Ferma Imhoff şi-a dovedit deja pasiunea pentru tot ceea ce este frumos, astfel că în cadrul ei se pot vizita chiar şi câteva galerii de artă, completate cu magazine unde se vând obiecte de artă – tablouri, accesorii, obiecte de decor.

Ferma Imhoff este un univers în sine, un obiectiv turistic care nu trebuie ratat sub nicio formă. Pentru a te bucura de toate surprizele puse la dispoziţie de cei care conduc această gospodărie e nevoie de o zi întreagă.

Ferma Imhoff are porţile deschise zilnic, iar intrarea este gratuită. Există foarte multe spaţii de parcare, deci se poate veni cu maşina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.