Istoricul festivalului
Festivalul de film documentar de la Sibiu, cunoscut ca Astra Film Festival sau AFF Sibiu, a dobandit in ultimii ani o reputatie foarte solida, fiind un festival ce se dedica documentarului creativ in regiunile de centru ale Romaniei si din estul Europei. AFF s-a infiintat in anul 1993, iar in prezent a ajuns sa fie chiar cel mai vechi festival de gen care se desfasoara pe teritoriul Romaniei, la nivel international.
In aproape douazeci de ani de existenta Festivalul de Film documentar a devenit chiar un simbol, poate chiar un brand destul de puternic si de recunoscut in strainatate, cat si in Romania, avand in vedere ca se inscriu anual, participanti din toate colturile Europei, iar prin intermediul competitiei sale, cat si prin calitatea filmelor sau prin multitudinea si varietatea de specialitati care include programe si workshopuri ce ruleaza, festivalul a ajuns sa fie considerat un forum important de documentare prin peliculele regizate.
In cadrul acestui festival nu numai participantii dau dovada de profesionalism, ci si juriul, cat si publicul, zilele de expunere devenind un prilej de sarbatoare pentru publicul mai larg sau pentru amatori, in cadrul caruia nu numai ca se pot viziona filme, dar se poate si discuta pe baza acestora. Festivalul este unic prin felul sau pentru simplul motiv ca proiectiile de filme sunt insotite si de discutii si acestea nu sunt realizate ca in cadrul altor festivaluri de film documentar, care de regula sunt destinate unor activitati cu orientare comerciala, deci in nici un caz nu vizeaza vanzarea de filme si de proiecte.
AFF-ul de la Sibiu este cunoscut peste tot ca fiind un festival in cadrul caruia se dezbat anumite probleme dupa vizionarea filmelor cu diverse tematici, peliculele in sine avand o viata foarte lunga de arhiva. Asta inseamna mai exact ca atat documentarele ce sunt selectate pentru prezentare, cat si cele care nu sunt selectate, intra intr-un webcatalog si sunt prezentate in cele din urma si promovate prin intermediul internetului sau in programele tematice din cadrul Cinematecii Astra Film.
Punctele forte ale festivalului
Initial, pe la inceputul anilor 1990, festivalul a prezentat filme de natura antropologica, etnografica, iar cu timpul s-a dezvoltat ca festival de film documentar, de referinta, cu autor, pentru profesionisti, dar si pentru cei care aspira la profesionalism, insa mai mult pentru cei care apartin zonei academice, desi publicul larg este asteptat cu mare placere la prezentari si dezbateri. Totodata festivalul in discutie a avut norocul de a fi selectat si pentru primirea suportului financiar din partea Uniunii Europene, beneficiind in cele in urma de fondurile Media Desk, in cadrul editiei din anul 2009, licitatie la care au participat sute de festivaluri din intreaga Europa, dar numai 43 au fost finantate, printre care s-a numarat si AFF, alaturi de altele trei de acelasi gen.
Pe langa dovada de profesionalism a peliculelor prezentate, festivalul a dat dovada si de o organizare exemplara, atmosfera sa fiind axata pe interactivitate, atragand totodata un public tanar, atat in Romania, cat si in tari vecine. O foarte mare realizare din cadrul festivalului de film documentar a fost invitatia primita ca proiect de sine statator de gen cultural, din partea tarilor vecine la Paris, in cadrul Jean Rouch International Film Festival 2008, Polonia la Poznam si Novosibirsk, Siberia, iar din ideea AFF-ului a pornit chiar un festival de mare amploare, de sine statator numit London Open City Documentary Film Festival.
Pe langa toate aceste aprecieri AFF-ul a ajutat totodata si orasul Sibiu sa primeasca titlul de Capitala Culturala Europeana al anului 2007, fiind un mare atuu in obtinerea titulaturii, cat si in procesul de aplicare, iar in anul 2007 a fost cunoscut ca fiind singurul festival cu un program zilnic, pe parcurul intregului an 2007, avand in vedere ca in Cinemateca Astra Sibiu au avut loc proiectii zilnice, urmand ca in toamna acelui an, festivalul care a fost un adevarat stalp de rezistenta pentru programul Sibiu – Capitala Culturala Europeana, sa aiba o prezentare de exceptie.
In cadrul celor zece editii care au cuprins programul Portret al Festivalului, nume sonore din intreaga lume a filmului documentar si-au facut aparitia, onorand astfel programul intreg, printre care se numara: John Marshall din Statele Unite ale Americii, David MacDougall din Australia, Robert Gardner din Statele Unite ale Americii, Michael Yorke si Kim Longinotto din Anglia, Mircea Saucan din Romania – Israel, Bob Conolly din Australia, Leonard Retel Helmrisch din Olanda, iar juriul s-a bucurat de oameni de specialiate precum: Pavel Pawlikowski, Cristi Puiu, Mark Soosar, Thierry Garrel, Michael Stewart, Kaori Sakagami, Andrei Shemyakin, Sorin Botosoneanu, Antonio Delgado Liz si altii.
Totodata trebuie sa tinem seama si de faptul ca din ce in ce mai multi regizori au fost premiati in cadrul Astra Film, iar noile proiecte se bucura de un succes tot mai mare, organizatorii principali fiind Centrul de Film Documentar Astra si Fundatia Astra, directorul fondator fiind regizorul Dumitru Budrala, iar directorul de programe fiind Csilla Kato. De la infiintare pana in prezent, echipa de organizare i-a inclus si pe Adina Vargatu si pe Simona Bealcovski, care au contribuit la ridicarea pe o treapta tot mai sus, in fiecare an, a festivalului si a renumelui sau.
Astra Film Junior – festival pentru cei mici
Astra Film Junior a luat fiinta din sanul AFF-ului pentru adulti si acesta vizeaza un program educational pentru copii desigur, iar anul trecut, respectiv 2011, se afla deja la cea de-a treia editie. Acesta a luat fiinta din nevoia de a da o educatie potrivita celor mici, prin intermediul imaginilor, prin intermediul ideilor si a diverselor teme, reusind sa fie totodata si o alternativa la programele educationale din afara scolilor, programe care erau necesare mai ales pentru cadrele didactice din Sibiu.
In anul 2010, acest program a capatat amploare, el devenind un punct de interes si pentru elevii de liceu, care s-au ingramadit la propriu sa participe la activitati, iar in cele din urma peste zece mii de elevi din intregul judet au participat la Astra Film Junior pana in prezent.
Urmarea a fost ca aceasta bucatica de festival sa devina unul de sine statator, iar in anul 2011 si-a propus foarte multe, printre care: cultivarea publicului foarte tanar si tanar si trezirea placerii lui de a viziona filme de calitate, in sali de cinema, filme care sa le ofere informatii prolifice, sa ii ajute sa descopere, sa analizeze cu tact si sa inteleaga cu mult discernamant toate informatiile pe care le pot recepta, educarea gusturilor elevilor in optiunile finale de productii audiovizuale, dezvoltarea interesului celor mici pentru filme de gen documentar, ce sunt folosite de regula pentru a educa prin imagine, educarea elevilor prin vizionarea peliculelor in cadrul unei sali de cinema, oferirea unei activitati extrascolare de gen educational care are menirea de a deschide tuturor elevilor perspective noi, pe care le pot observa doar prin descoperirea unor culturi diferite ale unor civilizatii straine lor.