Braşovul este oraşul în care m-am născut, locul unde m-am format, locul unde am plâns prima oară din cauza unui băiat şi locul unde este acasă. E tare plăcut să fii convins de un fapt, să ştii sigur că nimic nu poate schimba ceea ce simţi, iar eu sunt sigură că Braşovul va rămâne mereu prezent în ceea ce sunt eu şi-n ceea ce fac eu.
De aproximativ trei ani de zile, fac parte dintr-un grup de reconstituire medievală din Braşov, numit Ordinul Cavalerii Cetăţilor Ţării Bârsei care, începând cu 2007, organizează, an de an, un festival medieval numit Turnirul Cavalerilor. Evenimentul este organizat în fiecare an, undeva prin luna mai, mai exact în prima săptămâna a acestei luni. Cadrul de desfăşurare al evenimentul este Cetăţuia de pe Dealul Straja, un loc ce sporeşte la crearea atmosferei medievale şi la retrăirea evenimentelor pe care fiecare trupă din ţară încearcă să le reproducă. Festivalul îşi propune să readucă la viaţă atmosfera medievală şi să arate publicului spectator crâmpeie de istorie adevărată, căci fiecare spectacol realizat are în spate cercetare şi caută să reproducă istoria cât mai fidel. Evenimentul durează trei zile, în care participanţii au parte de demonstraţii de mânuire a armelor medievale, dansuri medievale, târguri meşteşugăreşti, spectacole de foc, cântări ale menestrelilor, conferinţe pe teme istorice şi, nu în ultimul rând, de spectacole de teatru. Alături de Ordinul Cavalerii Cetăţilor Bârsei, la acest eveniment mai participă şi alte trupe de reconstituire medievală din ţară, precum Paladinni de Terra Medies (Mediaş), Şoimii de Argint (Oradea), Gladius Dei (Sibiu), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş) şi multe altele.
Prima mea întâlnire cu echipa ce se ocupă de organizarea acestui festival a fost în toamna anului 2010, când participau la un eveniment medieval în Braşov. Pentru mine, era prima oară când luam parte la ceva de genul şi eram impresionată în mod plăcut de ceea ce puteam să văd. Îmi doream şi eu să fac parte din domniţele care dansau şi care erau admirate şi aplaudate de spectatori. Dar totul a rămas la stadiul de dorinţă. Asta până-n primăvara anului 2011, când am mers la festivalul organizat de aceştia la Cetăţuie. Atunci, am relizat că-mi doream chiar foarte mult să fac şi eu parte din acest grup, aşa că, o lună mai târziu, m-am prezentat la prima repetiţie în calitate de nou membru al grupului.
Anul 2012 a venit şi cu prima mea participare la organizarea Turnirului Cavalerilor. Eram curioasă de cum va decurge festivalul, de cum va fi să vezi totul din alt punct de vedere. Am început pregătirea pentru festival cu aproximativ două luni înainte. Ne-am pregătit echipamentul şi spectacolele, iar în prima zi a festivalului, eram pregătiţi să arătăm cu ce ne-am pregătit noi. Prima zi, debutează mereu cu o paradă pentru a atrage cât mai multă lume. Coborâm de la cetate şi mergem, în paradă, prin centrul oraşului. Sentimentul pe care-l trăieşti atunci când lumea te priveşte şi te apreciază nu poate fi comparat cu nimic. E sentimentul ce face să merite toată munca pe care o depui în pregătirea evenimentului şi cel care îţi dă siguranţa că ai făcut lucrurile cum trebuie. Odată cu noi, mai urcă şi oameni sus, la cetate care intră-n atmosfera pe care încercăm să o creăm. După paradă, are loc asediul cetăţii, lucru ce marchează începerea festivalului. Fiecare trupă invitată are amplasat în cetate un cort de prezentare unde, prin recuzita de care dispune, reconstruiesc traiul medieval. Spectatorii vin şi pun o mulţime de întrebări despre fiecare obiect în parte, se îmbracă de luptă şi chiar încearcă câteva mişcări cu armele medievale. De-a lungul celor trei zile, fiecare trupă invitată la eveniment pune în scenă un spectacol bazat pe evenimtele ce aveau loc în spaţiul şi-n timpul pe care le reconstituie fiecare.
Din punctul meu de vedere, participarea la festivalul medieval este ceva aşteptat încă de când începe primăvara. Sper ca acest sentiment să se transpună şi-n rândul celor care participă ca spectatori la eveniment.