Ziua de 1 decembrie este o zi plina de sarbatoare a intregii tari, o zi care incununeaza cu mandrie romanii de pretutindeni si ii scoate din casa la hora unirii, la muzica si la voie buna. In toate orasele se organizeaza festivitati inchinate zilei nationale a romanilor iar in orasele cele mai importante au loc adevarate sarbatori, pline de lumina, de focuri de artificii, de activitati culturale si de parade militare, pline de perfectiune organizationala.

Festivitatile inchinate zilei nationale a romanilor sunt foarte mult axate pe impodobirea statuilor eroilor, care au condus, au ajutat si au proclamat marele moment, mult asteptat de taranime, de boierime, de intelectuali, de oameni politici si de toate paturile sociale, uniti sub interese comune, cu activitati total diferite. In special, orasele in care se tin astfel de festivitati sunt cu siguranta Alba Iulia, Timisoara, Arad, Sibiu, Cluj Napoca, Deva si restul oraselor din partea de nord, centru si vest a Transilvaniei, dar asta nu inseamna ca restul tarii nu sarbatoreste. Oamenii se imbraca in straie de sarbatoare si ies in strada pentru a canta alaturi de corurile de pretutindeni Imnul Romaniei.

Ziua de 1 Decembrie in Cluj Napoca, Foto: romanianreflections.wordpress.com
Ziua de 1 Decembrie in Cluj Napoca, Foto: romanianreflections.wordpress.com

Desi acest eveniment nu mai cunoaste aceeasi amploare ca si atunci cand a avut loc, atmosfera Adunarii Nationale de la Alba Iulia fiind una monumentala, plina de sclipiri, de zambete, de lacrimi, de voie buna si de tot ce trecea prin inimile romanilor. In fiecare oras festivitatile incep inca de la ore matinale, pornind mai ales in Alba Iulia inca de la ora noua dimineata cu incununarea cu flori a statuilor liderilor care au adus si au proclamat unirea, continuand cu marsuri ale cadrelor armatei, cu trageri de focuri de arma, cu executii de comenzi pentru cinstire si cu alai mare, insotite de fanfare si de muzica ce rasuna prin boxele ce impanzesc intregul oras.

Alte festivitati inchinate zilei nationale a romanilor sunt cu siguranta si deschiderile oficiale ale targurilor de Craciun, aceasta zi marcand si o importanta majora asupra intrarii in sfera sarbatorilor de iarna. Totodata se organizeaza targuri pretutindeni, in piete, in parcuri, in locatii diverse, iar romanii uita ca se afla in postul Craciunului si se infrupta astfel cu specialitatile ce pot fi pregatite si consumate cu ocazia acestei zile. Cei mai preferati sunt cu siguranta mititeii si vinul fiert, fara de care nu s-ar putea incalzi. O zi de 1 decembrie la Alba Iulia inseamna totodata si evenimente culturale, pline de istorie, in cadrul carora au loc prestatii ale artistilor mai mult sau mai putin cunoscuti.

De regula se fac proiectii de filme documentare, chiar pe zidurile cetatii pe care alta data urcau romanii cu steaguri in mana pentru a intampina unirea. Se organizeaza si piese de teatru si nu in ultimul rand concerte de muzica populara cu ansambluri folclorice care bucura inimile romanilor de pretudindeni, iubitori de traditie. Pentru tineri se organizeaza concerte de muzica usoara si bineinteles ca dupa ce toate acestea trebuie sa ia sfarsit, ziua este marcata de un superb foc de artificii. In celelalte orase, chiar daca ziua nu este atat de incarcata cu activitati comemoratoare ale zilei de 1 decembrie festivitatile inchinate zilei nationale a romanilor sunt cam pe aceeasi lungime de unda.

In Timisoara si in Cluj Napoca spre exemplu, acestea urmeaza aceeasi linie melodica, sfarsindu-se cu artificii, insa paradele sunt putin mai saracacioase. Toate festivitatile au loc desigur in pietele Unirii din fiecare oras, avand in vedere ca fiecare oras are o astfel de piata. Concertele de muzica populara sau de muzica folk, ori jazz, nu lipsesc din nici un oras si cu atat mai putin nu lipsesc nici macar targurile de Craciun, care isi incep activitatile exact in aceasta perioada.

Hora Unirii in Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Foto: 1decembrie2008.wordpress.com
Hora Unirii in Alba Iulia cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Foto: 1decembrie2008.wordpress.com

Festivitatile inchinate zilei nationale a romanilor sunt de asemenea marcate si de baluri sau parade organizate pe strazile oraselor, carora li se alatura tineri, batrani, copii, oameni de toate varstele. Ani la rand s-au pornit si traditii, precum cele ale purtarii steagului in loc de accesorii vestimentare iar daca nu in orice caz, fiecare om trebuie sa aiba la geamul casei sale un drapel, pentru a aminti de activitatile celor de peste 100.000 de romani care impanzeau cetatea Alba Iulia cu steagurile tricolore romane.

Festivitatile inchinate zilei nationale a romanilor sunt totodata un prilej de bucurie si pentru copiii din clasele generale, avand in vedere ca pentru ei se organizeaza serbari festive, alaturi de cadrele scolare si probabil ca cea mai mare bucurie este ca in tara, de 1 Decembrie nu se munceste si nici nu se invata, ramanand deschise doar magazinele mici, ale patronilor care vor sa scoata un profit in plus. Oricat de frumoase ar fi toate acestea, momentul cel mai placut de catre romani este cu siguranta focul de artificii de la sfarsitul zilei, care in unele orase este chiar imens, de amploare si plin de zambete si aplauze ale celor iesiti in strada sa sarbatoreasca cu fast.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.