Probabil ca multi dintre voi v-ati gandit deseori la o relatie de interdependenta intre fetele umane si esecul sau succesul persoanelor de langa voi, sau de ce nu, chiar al dumneavoastra. De cate ori nu v-ati gandit de ce a fost promovata colega blonda cu ochi albastri ce ii dau un aer inocent, in detrimentul cunostintelor dumneavostra mult mai vaste din domeniu? Sau de asemenea, de ce mereu cand iesiti cu prietenul dumneavoastra brunet, cu nas drept, ochi negri, mari, trasaturi ce ii confera un aer misterios, fetele sunt mai atrase de acesta, dumneavoastra, mandru detinator al unui chip cu caracteristici des intalnite la barbati, fiind un actor secundar in acest joc al seductiei?

Curiozitatile dumneavoastra nu vor ramane fara un raspuns, intrucat cercetatorii din domeniul psihologiei, respectiv sociologiei au ajuns la concluzia ca da, intr-adevar, fetele umane ajuta in a reusi in anumite circumstante si de asemenea, reprezinta un impediment in altele, concurand impotriva noastra. Ca exemplu concludent, pentru a sustine aceasta afirmatie, probabil ca nu multi dintre dumneavoastra stiati ca in ceea ce priveste fetele umane, acuzatii ce poseda o figura cu trasaturi puerile urmeaza a fi mai aspru judecati si condamnati in cadrul proceselor de neglijenta in comparatie cu cei ce sunt inzestrati cu o figura cu caracteristici mai mature, situatie care insa se schimba atunci cand pe rol este un proces de omucidere. De asmenea, si in procesul de angajare pentru un job scos la concurs, sunt favorizate anumite trasaturi ale fetelor umane, in detrimentul altora.

foto: ro.wikipedia.org
foto: ro.wikipedia.org

Desi sunteti sfatuiti mereu ca aparentele inseala, ca nu trebuie sa judecati si sa va lasati coplesiti de acestea, totusi, care este explicatia oferita de specialistii care au studiat acest fenomen, faptului ca fetele umane, structura si caracteristicile acestora influenteaza pozitiv sau negativ procesul de selectie, de perceptie, de judecata a oamenilor? In acest sens, se considera ca oamenii sunt genetic programati sa aiba un comportament protectiv fata de cei care poseda o figura cu trasaturi infantile, si asta deoarece, de la o varsta frageda invata sa asocieze acestor trasaturi caracteristici precum slabiciune, inocenta, neajutorare, sensibilitate, candoare, etc. ce apoi, inevitabil le sunt atribuite si adultilor.

O alta teorie explicativa a acestui fenomen poate fi aceea conform careia este posibil sa exista o corelatie intre fetele umane si compoartamentul indivizilor. Asadar, nu este exclusa ideea conform careia cei ce poseda o fata cu trasaturi infantile sa detina, totodata, la varsta adulta, un portofoliu de reactii infantile, o gandire si un comportament improprii varstei, respectiv asteptarilor ceorlalti.

Fete Umane1

Insa, toate aceste explicatii sunt inglobate de catre teoria asociatiei libere, ce ii apartine marelui psihanalist Sigmund Freud, conform careia, desi aparent actiunile noastre sunt guvernate de liberul arbitru, in realitate acestea sunt supuse inconstientului nostru, in interiorul caruia putem gasi un etalon pentru orice actiune, comportament, reactie, etc., respectiv fata umana, cu care putem asocia si astfel, ulterior, judeca, momentul prezent. Prin intermediul metodei asociatiei libere, oamenii nu se mai limiteaza in a-si cenzura gandurile, descoperind astfel, un alt mod de a percepe lumea, impropriu si de cele mai multe ori inacceptabil social, insa in aceasi timp, atat de caracteristic lor.

Acestea fiind spuse, este atat de ciudat cum se intampla atat de des sa acordam incredere aparentelor, impuse de fetele umane, ca mai apoi ulterior, judecatile noastre de valoare sa se dovedeasca a fi contrazise de comportamentul celui in cauza. Sabie cu doua taisuri, fata umana/chipul poate contribui la sporirea farmecului nostru, respectiv, la diminuarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.