Rudolf Steiner, pe numele sau complet Rudolf Joseph Laurence, s-a nascut pe 25 februarie 1861 si a fost de origine germano-austriaca. Acesta s-a nascut intr-un mic sat, numit Kraljevec, care pe vremea aceea se afla in Imperiul Austro-Ungar, insa astazi se afla in Croatia. Si-a petrecut copilaria si tineretea in vecinatatea Vienei, in Steiermark si in Burgenland. Incepand cu varsta de 18 ani, a studiat matematica, fizica, chimia si stiintele naturii la Universitatea Tehnica din Viena. In acelasi timp a participat la prelegeri ale filosofilor Robert Zimmermann si Franz Brentano. La sugestia lui Karl Julius Schroer, in 1882, pe cand Rudolf Steiner avea 21 de ani, acestuia i s-a dat sarcina de a publica lucrarile de stiinta naturala ale lui Goethe in compilatia ‘Literatura Nationala a Germaniei”, a lui Joseph Kurchner. La varsta de 25 de ani, acesta a publicat “O teorie a cunoaşterii bazate pe concepţia despre lume a lui Goethe”, ca parte din lucrarea sa.
Din 1884 pana in 1890, Rudolf Steiner s-a intretinut din munca de tutore intr-o familie instarita a unui om de afaceri din Viena. Alta activitate a sa din acei ani ai tineretii a fost scrierea unor articole stiintifice pentru Enciclopedia Pierer, articole in principal despre geologie si mineralogie. La acea vreme, Enciclopedia Pierer era considerata cea mai valoroasa si mai atotcuprinzatoare enciclopedie stiintifica scrisa in limba germana.
In 1891, Steiner a obtinut un doctorat la Universitatea Rostock, cu o teza de doctorat intitulata “Intrebarea de baza a epistemologiei, in special in relatia sa cu filosofia de stiinta a lui Fichte”. In 1890, Rudolf Steiner a fost invitat la arhivele Goethe si Schiller din Weimar, centrul cultural al Germaniei la acea vreme, si i s-a dat responsabilitatea de a edita lucrarile stiintifice ale lui Goethe pentru editia Sophien ale lucrarilor lui Goethe. Acesta si-a incheiat aceasta sarcina in 1897, cand s-a mutat la Berlin. La Berlin, a publicat si editat Revista pentru Literatura din 1897 pana in 1900. In timpul acelei perioade si chiar si mai tarziu, Steiner a avut o activitate intensiva in a tine prelegeri si cursuri sub patronajul a diferite societati literare si stiintifice. Din 1899, a fost casatorit cu Anna Eunicke, pana in 1911 cand aceasta a murit.
Prin prisma muncii sale din 1880 incolo, Steiner a devenit cunoscut si in afara granitelor Germaniei drept o personalitate cu multa influenta in domeniul sau de activitate. Odata cu intrarea in secolul 20, viata sa a luat o noua turnura. Acesta a dezvoltat la inceputul anilor 1900 “stiinta spirituala antroposofica”, bazata pe ideile lui Aristotel, Plato si Thomas Aquinas. Cel mai apropiat colaborator din 1902 incolo a fost, Marie von Sievers, care i-a devenit si sotie incepand cu 1914. In 1912, Rudolf Steiner impreuna cu sotia sa a initiat si o noua arta a miscarii, numita “euritmica”.
In 1918, cand a avut loc o revolutie, care a afectat si Rusia si Germania, Steiner a dat sugestii pentru mentinerea integritatii societatii. Ideile sale se concentrau pe dezvoltarea libertatii in sfera culturala, egalitate in sfera politicii si a legislatiei, si o fraternitate globala in ce privea economia. Acesta sustinea ca societatea se poate vindeca numai daca politica, economia si sfera spiritualitatii vor fi separate, intrucat problemele societatii deriva din confuzia creata de amestecarea acestora. In 1919, aceasta a dus la fondarea primei scoli gratuite Waldorf in Stuttgart, la initiativa lui Emil Molt, director executiv al fabricii de tigari Waldorf-Astoria. Scoala a devenit modelul miscarii Waldorf, care a condus la construirea si dezvoltarea a aproximativ 1600 de gradinite Waldorf si 994 scoli independente Waldorf sau Rudolf Steiner, in toata lumea, care ofereau si ofera inca atat educatie pentru copii si adolescenti, cat si programe pentru adulti.
Astazi ideile lui Steiner despre societatea umana au stat la baza inspiratiei lucrarilor lui Nicanor Perlas, care a primit premiul Nobel in 2003 pentru munca sa. Steiner deasemenea a dat indicatii pentru o educatie a persoanelor cu dizabilitati pentru a-i integra in societate, pentru o extinderea medicinii, dezvoltarea agriculturii in ceea ce astazi este cunoscuta drept “agricultura biodinamica, cat si alte aspecte practice ale vietii. Rezultatele acestor indicatii pot fi vazute in intreaga lume, in numeroasele institutii si companii care au aplicat indicatiile sale.
In anii 1923-1924, Steiner a initiat fondarea si construirea Societatii Antroposofice si a Scolii de Stiinta Spirituala. In 1924, activitatea sa de tinere a prelegerilor a atins un punct culminant, acesta tinand 330 de prelegeri de la inceputul anului si pana pe 29 septembrie, cand a devenit epuizat si a fost nevoit sa inceteze orice activitate si aparitie publica. A murit sase luni mai tarziu, pe 30 martie 1925 in Dornach, la varsta de doar 65 de ani. Vestile despre moartea lui Rudolf Steiner s-au raspandit rapid, iar New York Times a scris un necrolog in ziua urmatoare, in care vorbea in principal despre contributiile lui Steiner in teoria sociala.