Filzmoos, satul cu iz de poveste, de la poalele Alpilor Austriei, cu care ați făcut cunoștință în prima parte a acestui articol, continuă acum să vă încânte cu detalii despre locurile spectaculoase pe care le puteți vizita, dacă vă aflați în zonă, despre felurile de mâncare pe care trebuie să le încercați și despre atmosfera tradițională autentică întâlnită la fiecare pas, în această mică localitate.
O excursie de o zi la Salzburg e foarte accesibilă din Filzmoos, deși, în cele mai multe dintre cazuri, se procedează invers, Filzmoos e un loc vizitat opțional de către cei care se află în vacanță în zona Salzburgului. Față de orașul pitoresc a lui Mozart, Filzmoos se găsește la o distanță de 80 de km în direcția sud, drum de aproximativ o oră cu mașina, pe autostrada A10. O zi petrecută în Salzburg e numai bună pentru admirarea arhitecturii baroce a orașului vechi dominat de fortăreața Hohensalzburg, a Catedralei din Salzburg, a Palatului Mirabell cu grădinile-i fastuoase sau a casei – muzeu de pe strada Getreidegasse nr. 9, casă în care s-a născut Mozart.
La o distanță de aproximativ 17 km înspre est, drumul duce de la Filzmoos către Dachstein, un must do al celor care ajung în zonă, în special pentru cei care iubesc înălțimile amețitoare. Din Ramsau am Dachstein, localitatea vecină cu Filzmoos, după un drum cu taxă (6 euro de persoană, taxă care nu se plătește dacă se achiziționează bilete de urcare cu telecabina, altfel, se achită la coborâre) de câțiva km de curbe strânse și limitare de viteză la 30 km/oră, urcând pe coama muntelui spre altitudinea de 1700 m, se ajunge la stația de urcare cu telecabina către Sky Walk, platforma cea mai înaltă din Alpii Austriei. Un bilet de urcare/coborâre costă 34 de euro pentru o persoană adultă, pentru copii prețurile fiind reduse, urcările sunt din 20 în 20 de minute, în luna ianuarie, însă, de obicei, telecabina este în revizie timp de o săptămână. Tot acolo, sus, de la stația telecabinei, se poate vizita și Ice Palace, o dovadă de măiestrie și pricepere a oamenilor, impresionant atât pentru copiii fascinați de sculpturile în gheață, cât și pentru adulți.
O altă excursie care merită fiecare dintre cei 60 de kilometri parcurși de la Filzmoos, e către micuța perlă a Austriei, orășelul încrustat în versantul muntelui, Hallstatt. Se ajunge acolo trecând prin numeroase mici stațiuni pitorești, prin văi înconjurate mereu de albele creste ale Alpilor, parcurgând deja bine-cunoscutul tunel săpat în munte, ajungând, dintr-o dată, în fața unei priveliști care-ți umple sufletul de uimire în fața capacității omului de-a stăpâni și modela natura. Hallstadtt e o mică bijuterie unde se încearcă păstrarea cât mai intactă a caselor de lemn vechi de sute de ani, conservarea tradițiilor și a habitatului natural, exploatând totodată imensul potențial turistic al zonei. Vestitele mine de sare, cele două biserici, străduțele extrem de înguste, casele construite în trepte, lacul ce domină impetuos, munții ce străjuiesc zona, toate formează un întreg fabulos pentru care rămâi recunoscător că ți-a fost dezvăluit.
Din punct de vedere gastronomic, Filzmoosul încearcă să impresioneze prin preparatele traditional austriece, vestitele găluște fiind la mare căutare, umplute cu fructe sau cu gem (Germknoedel, găluștele cu magiun, sunt delicioase), fierte pe aburi sau coapte, aromate, cu mac sau unt și asezonate cu diferite sosuri. O porție de găluște costă între 5 și 10 euro și se pot comanda în cele mai multe dintre localurile din Filzmoos. În competiție directă cu găluștele, se găsește la fel renumitul ștrudel cu mere austriac, Apfelstrudel. Acesta, pentru un preț care variază între 3 și 5 euro, poate fi servit simplu, cu o porție de frișcă sau bine scăldat într-un delicios sos de vanilie. Frittatensuppe, o supă cu tăieței făcuți din aluat de clătite, servită caldă, cu mult pătrunjel, într-un bol de lut, e o altă alegere potrivită din bucătăria austriacă, prețul unei porții variind între 3 și 6 euro.
Schorgi Alm, restaurantul aflat deasupra Filzmoos-ului, la cota 1600 unde se ajunge cu telecabina, decorat cu mobilier din lem, cu multe blănuri și accesorii tradiționale, având ca element de design principal inimile de lemn vopsite în roșu, își așteaptă clienții cu arome apetisante, coastele de porc bine gătite, asezonate cu sos iute sunt adevărate ispite, capucino-ul servit cu-n strat generos de spumă e delicios, ștrudelul e una dintre vedetele casei, supele calde și aromate sunt extrem de potrivite iarna, iar berea autentică austriacă pare să fie pe primul loc în clasamentul preferințelor la băuturi (alături de vin sau rachiu) și completează satisfăcător cerințe ale gurmanzilor, oricât de exigenți ar fi. Atmosfera plăcută, decorul, serviciile, priveliștile de pe terase și activitățile conexe – restaurantul pune la dispoziția clienților diferite jocuri și posibilități de distracție – garantează o stare de bine binevenită și apreciată de turiști. O masă în restaurantul Schorgi Alm, pentru două persoane, poate să urce nota de plată undeva la 40 – 50 de euro, pentru meniuri cu fel principal, desert și băuturi.
Oamenii locului sunt ospitalieri și, având în vedere faptul că orășelul își obține veniturile din turism, încearcă să le ofere acestora pachete cît mai diversificate de servicii. Astfel, proprietarii unui hotel, ai unei pensiuni sau ai unei case de oaspeți sunt și ghizi locali care organizează excursii prin împrejurimi, și posesori de sănii/căruțe trase de cai, frumos împodobite, care duc oaspeții în mici tururi panoramice, și brutari sau patiseri, ori proprietari de restaurante. În mod firesc, Filzmoosul, fiind o comunitate mică, e al afacerilor de familie.
Așadar, pentru o vacanță departe de aglomerația marilor atracții turistice, însă într-un loc frumos de care austriecii sunt tare mândri, Filzmoos vă așteaptă și cu siguranță vă va încânta și vă veți dori să reveniți.