Insula Flinders este situată în strâmtoarea Bass, la 54 de km de orașul Cape Portland, la vârful nord estic al Tasmaniei, fiind cea mai mare insulă a grupului Furneaux format din 52 de insule din care și aceasta face parte. Suprafața sa este de 1332 km², locuită de 897 locuitori, orașul cel mai mare de aici fiind Whitemark, iar muntele cu cel mai proeminent vârf este Strzelecki (756 de m).
Insulele au fost locuite încă din preistorie, dar descoperirea lor de către europeni a fost făcută abia în anul 1773 de către navigatorul britanic Tobias Furneaux, comandantul vasului HMS Adventure, vasul secund al lui James Cook din a doua sa călătorie. În februarie 1798 navigatorul britanic Matthew Flinders a cartografiat câteva dintre insulele din sud, înconjurând Tasmania și demonstrând că aceasta este o insulă, separată de Australia.
James Cook a numit insula Furneaux, Flinders a numit-o Insula Mare, totodată cu un grup de munți de aici pe care i-a numit Cei Trei Patriarhi. Philip Parker King a numit-o Flanders, într-un sfârșit fiind 3 insule cu același nume în Australia:aceasta despre care vorbim, o insulă în grupul de insule Investigator din sudul Australiei și o insulă în grupul de insule Flinders din grupul de la nord de Cooktown, Queensland.
În trecut insula era frecventată de pescari și femei de aborigeni, majoritatea răpite din triburile lor. Permisele de pescuit s-au împuținat și din 1828 multe familii de pescari au decis să rămână pe insulă și să crească vaci și oi, pierzându-și meseriile. În 1830, ceea ce a mai rămas din băștinașii tasmanieni au fost exilați pe Insula Flinders, în locația numită Black Man’s House. Acești 160 de supraviețuitori ai coloniștilor erau săraci și numărul lor s-a împuținat tot mai mult, în 1846 au fost mutați într-o fostă ocnă la 56 km de capitala Tasmaniei, Hobart, unde ultimul aboriginal tasmanian pur a murit în 1876.
Locuitorii insulei au fost în principal din Tasmania și din districtul New South Wales. O suprafața de 30 km² a fost declarată zonă de protecție pentru păsări, specii rare pe cale de dispariție. În prezent, pe insulă se pot practica sporturi în lagune, golful pe o pistă amenajată, se poate pescui, se fac scufundări, se poate vizita muntele Strzelecki cu un ghid (ture de 2-3 ore pe o potecă amenajată), se poate campa, se pot observa/fotografia păsările și animalele insulei (wombat, echidne, posumi, canguri) în Rezervația Wingaroo Nature Reserve sau Patriarch Wildlife Sanctuary.
Din Portul Barron se pot închiria vase pentru mici excursii în jurul insulei sau se pot vizita atracțiile locale: Biblioteca Whitemark , site-ul Wybalenna care aduce istoria aborigenilor tasmanieni din insulă pe înțelesul tuturor, prezentând un cimitir comun al acestora cu europenii de pe insulă, Muzeul Furneaux care deține un număr mare de relicve ale localnicilor și colonizatorilor, albume de familie, cărți vechi, obiecte de casă și multe obiecte de pe vasele cu care au venit. Aici pot fi urmărite festivalurile Flinders Flicks Film Festival sau Flinders Island Fresh, un festival tradițional cu artizanat de pe insulă, Festivalul Furneaux Island Festival care prezintă muzica, tradițiile localnicilor an de an sau se poate vizita Galeria Strait Works care expune arta locală a băștinașilor.
Sunt multe oferte de cazare, de la hoteluri luxoase care au tot confortul, la hosteluri cu cazare B&B sau campinguri, taverne, cabane sau cazare chiar pe malul marii sau în rezervațiile naturale, mai mult de 30 de oferte pentru toate gusturile. Accesul pe insulă se face cu feribotul, din portul Bridport, Tasmania la Portul Lady Barron, cu avioane mici sau de linie care pot ateriza la Whitemark, în portul lady Barron sau pe o altă pistă Killiecrankie de pe insulă.