Foca de Groenlanda (Pagophilus groenlandicus) traieste in nordul indepartat, din Atlanticul de Nord pana in Oceanul Arctic. Este cunoscuta si sub denumirea de ,,foca cu sa” datorita desenului ce apare pe spatele masculului, care se intinde de la umeri pe ambele parti. La femela aceste marcaje sunt atat de deschise, incat culoarea lor se dizolva si desenul nu apare deloc.

La maturitate aceste foci ajung la lungimea de 1,7-1,8 m si greutatea de 130-140 kg. Au corpul robust, de culoare gri-argintie mai inchisa pe partea dorsala si mai deschisa pe partea ventrala. Capul este mic, gatul gros, coloana vertebrala flexibila, ochii sunt mari, negri si destul de apropiati pe fata lata.

Hrana lor consta in principal din pesti si diferite nevertebrate – in special cod, hering, krill, capelin. Cei mai mari dusmani ai acestor foci sunt oamenii – care le vaneaza in numar mare pentru blana lor foarte cautata – apoi balenele ucigase, rechinii si ursii polari. Inotatoarele frontale sunt mici, iar cele dorsale sunt mult mai mari, puternice si indreptate spre spate.

Pentru a se imperechea, in lunile februarie-aprilie, calatoresc in grupuri compacte si zgomotoase spre coastele din Marea Alba, Insula Jan Mayen, Insula Magdalena si Insula Newfoundland. In afara sezonul de imperechere ajung pe coastele din Marea Kara, Groenlanda, Golful Hudson, Norvegia, Islanda.

Foca de Groenlanda
Foca de Groenlanda

Femelele lupta intre ele pentru a-si ocupa un teritoriu, iar masculii se rivalizeaza intre ei pentru drepturile de imperechere. Doar masculii mari si foarte puternici pot sa obtina un teritoriu si sa-si aleaga o femela. Perioada de gestatie la acesta specie este de 11 luni (in care intra si 4-5 luni de hibernare), dupa care dau nastere intotdeauna la un singur pui. Cam in lunile februarie-martie apar puii care au corpul acoperit cu blana alba la fel ca la ursii polari.

Fiecare pui este alaptat si crescut de mama aproximativ o luna, apoi este abandonat de aceasta. Dupa ce puiul a fost intarcat, femela se poate imperechea iar cu un mascul. Cam in 8-10 zile dupa ce a fost abandonat, puiul sta singur pe gheata pana ce naparleste pentru prima data, parul alb fiind inlocuit cu pielea cenusie asemanatoare adultilor.

Femelele ajung la maturitatea sexuala dupa 3-7 ani, iar masculii dupa 7 ani. Speranta de viata la focile de Groenlanda este de pana la 35 de ani.

Foca de Groenlanda face parte din ordinul Carnivora si familia Phocidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.