Cunoscuta oficial ca Fortareata Brest-Litovsk si situata in apropierea actualei frontiere cu Polonia, intr-o zona strategica de la confluenta raurilor Bug si Mukavet, fortareata din Brest a fost una dintre cele mai impresionante citadele militare ale Rusiei, astazi reprezentand un monument ce comemoreaza rezistenta sovietica impotriva invaziei germane de la 22 iunie 1941 (Operatiuna Barbarossa).

Fortareata Brest1

Lucrarile de constructie au inceput in anul 1836, iar proiectul fortaretei a fost insuflat, daca vreti, de un inginer militar pe nume Delovan, ca mai apoi, sa fie pus in practica de alti trei ingineri militari, si anume Opermann, Maletzky si Feldmann, intre anii 1836-1842. Istoricii au spus ca acel proiect s-a dovedit a fi, in cele din urma, o operatiune mamut, implicand mutarea celei mai mari parti a orasului Brest (numit pe atunci, asa cum este precizat si inainte, Brest-Litovsk) cu cativa kilometri mai la est.

Proiectul in sine a fost considerat inca de la bun inceput unul indraznet, numai ca aproape nimeni nu a crezut ca va finalizat pana la urma. De fapt, asa cum si inginerii au spus la acea vreme, nucleul noii fortarete era citadela, o constructie cu doua etaje, care putea adaposti 12.000 de soldati – acesta era si scopul practic al fortaretei din Brest. Intre anii 1878 si 1888, fortareata Brest a fost extinsa si consolidata si, iarasi, intre anii 1911 si 1914. Aceasta perioada a fost, poate, cea mai fructoasa pentru impresionanta constructie. In sfarsit, de mentionat este ca orasul Brest a apartinut Poloniei la inceputul secolului al XX-lea, dar, in anul 1940, a intrat din nou sub stapanire rusa, cumva ca un raspuns.

Fortareata Brest11

Chiar si asa, orasul a jucat cel mai important rol din istoria sa, in cursul Operatiunii Barbarossa, cand Hitler a decis sa invadeze Rusia, in cele din urma, chiar reusind. Demn de mentionat este indarjirea oamenilor in apararea orasului: aparatorii fortaretei au rezistat mai multe saptamani, chiar daca erau cu mult depasiti numeric si din punct de vedere al armamentului. Acele acte de vitejie sunt, pana la urma, unul dintre motivele pentru care, in prezent, fortareata din Brest este considerata a fi un monument al rezistentei, cu atat mai mult cu cat dupa acea perioada fatidica din istoria Belarusului, in urma, ramasesera niste ruine.

Mai tarziu, in anul 1960, autoritatile sovietice au decis sa transforme ruinele grav bombardate intr-un monument inchinat rezistentei sovietice. Si daca am vorbit pana acum de aparatorii fortaretei care s-au comportat demn, in anul 1965, si constructiei i s-a decernat titlul de “Fortareata erou”, pornindu-se lucrarile de ridicare a unui memorial inaugurat mai apoi in anul 1971. Tot atunci, au fost comandate si mai multe sculpturi monumentale, cea mai remarcabila fiind silueta masiva numita Sete, simbolizand “setea de viata, lupta si victorie”.

Fortareata Brest111

Astazi, turistii pot vizita uluitorul monument, Fortareata Brest din Belarus avand forma unei stele. Inima fortaretei, citadela, era construita din caramida rosie si avea 500 de camere, exact pentru a adaposti cei 12.000 de soldati. Initial, a avut 4 porti si 4 turnulete. In prezent, de pilda, turistii pot admira Poarta Kholm, precum si Poarta Terespol. Cat despre citadela propriu-zisa, aceasta se afla pe o insula formata de Raul Bug si de cele doua brate ale Raului Mukavet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.