Fortareata Cognac Otard, aflata in orasul Cognac din Franta, este o distilerie care a luat nastere in anul 1795, in castelul renascentist Cognac, care, la randul sau, se afla pe malurile raului Charente. Inevitabil, aceasta denumire ne duce cu gandul la o bautura alcoolica fina si deopotriva tare, numita coniac. Trebuie sa aflam ca aceasta bautura se fabrica exclusiv din vinurile albe ale regiunii Cognac. In sfarsit, prima structura care a fost construita in aceasta regiune a fost o fortareata, ridicata undeva prin anul 950. Aceasta constructie avea scop defensiv, motivul pentru care fusesera construita fiind direct legat de invaziile tot mai dese ale normanzilor.
Mai tarziu, in anul 1190, avea sa intre, in urma unei casatorii, in proprietatea Plantagenetilor, adica a regilor englezi. Secolul al XV-lea a fost marcat de reconstruirea Castelului Cognac de catre familia Valois. De pilda, castelul este cu atat mai important din punct de vedere istoric cu cat aici s-a nascut, in anul 1494, Francois Valois, cel care ulterior a devenit regele Francisc I al Frantei. Istoricii pun largirea si modificarea castelului pe seama sa, la acele vremuri, Francisc I al Frantei cautand sa-i ofere impresionantei constructii un aer italian si, in acelasi timp, grandios. Insa acest minunat loc este legat de amintirea mai multor persoane.
Unul dintre oamenii care au marcat pentru totdeauna fortareata Cognac Otard din Franta a fost baronul Jean Otard, care s-a nascut in anul 1773, chiar langa orasul Cognac. Acesta era stranepotul lui James Otard din Scotia, care, la randul sau, fiindu-i credincios regelui Iacob al II-lea din dinastia Stuart, a decis sa il insoteasca pe acesta in exil, in Franta. Din nefericire, vremurile zbuciumate din Franta nu i-au permis lui Jean Otard sa duca o viata tihnita, tocmai potrivita pentru a-si duce la bun sfarsit planurile sale.
In anul 1793, baronul Otard a reusit sa fuga din Franta in timpul Revolutiei Franceze, refugiindu-se, din fata executiei, in Anglia. Chiar si asa, drumul destinului sau l-a condus in tara sa, in anul 1795, Otard reintorcandu-se in Franta, moment dupa care a decis sa cumpere Castelul Coganc. In aceasta perioada, avea sa se infiinteze distileria Otard. Peretii pivnitelor boltite erau foarte groase, avand o grosime de 3 metri, aceste conditii fiind prielnice maturarii coniacului; pe de alta parte, Jean Otard a considerat ca structura de langa pivnite, si anume capela renascentista, era inutila, drept pentru care a comandat de indata daramarea sa.
Pentru obtinerea acestei bauturi cunoscute in intreaga lume se foloseste vinul alb local, aceasta materie prima fiind distilata de doua ori, iar apoi este lasata sa se matureze in butoaie mari de stejar. Vinul, care sta la baza coniacului Otard, provine din doua zone viticole din apropiere, respective Grande Champagne si Petite Champagne. Tocmai de aceea, bautura care rezulta din vinul alb se numeste si coniac champagne. In sfarsit, fortareata Cognac Otard din Franta este un loc emblematic pentru multi oameni din lume, un loc de referinta pentru cognac, aici, timp de secole, zamislindu-se una dintre cele mai apreciate bauturi de pe intreg mapamondul.