De dimensiuni uriase, fortul Jaisalmer din Rajasthan, care, de-a lungul vremurilor, a fost o granita naturala intre campiile fertile din nord si valea Indului, pare ca se ridica, precum un castel de nisip, din inima desertului Thar, denumire ce se poate traduce prin „Casa Mortii”. Impresionantul oras fortificat a fost fondat de printul Jaisal in anul 1156, moment culminat cu transformarea acestei asezari in capitala tribului Bhatti Rajput, in jurul caruia s-au strans numeroase legende, dar si temeri, de altfel, justificate, intrucat acesta era cunoscut drept cel mai sever dintre triburile rajput.
Membrii acestui trib au venit in acest oras din Lodhruva, despre care se credea ca nu ar rezista in fata unor atacuri inamice. Inevitabil, fortul Jaisalmer avea sa devina, in Evul Mediu, un punct central pentru caravanele de camile, care treceau pe rutele comerciale din India in Egipt, Africa, Persia, Arabia si Europa. Mai mult, se controla pana si ruta prin desert catre nordul Indiei, existand, daca se poate spune astfel, un monopol absolut, de altminteri, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care Bhatti Rajput era un trib atat de temut.
Sonar Quila sau Fortul de Aur, Jaisalmer dainuie imprejurimile de pe dealul Trikuta, de undeva de la o inaltime de 76 metri, orasul fortificat stralucind sub razele soarelui. Un zid crenelat, extrem de mare, cu o inaltime de 9 metri si construit din gresie, inconjoara orasul propriu-zis, protejandu-l cu cele 99 de bastioane – de mentionat, aici, este faptul ca 92 dintre acestea au fost ridicate intre anii 1633 si 1647, ca platforme de pe care se putea trage cu arma. Si numarul oamenilor care locuiau aici era impresionant, tocmai de aceea era nevoie de puturi enorme pentru a asigura apa.
Si, de pilda, chiar si in prezent, exista oameni care traiesc in anumite parti ale fortului Jaisalmer, acestia avand aici aproape toate conditiile necesare supravietuirii, cu exceptiile aferente mediului si contextului social si politic, desigur. Poate ca motivul pentru care acestia au ramas aici este legat de intimitatea pe care locul le-o ofera, orasul Jaisalmer fiind unul dintre cele mai izolate locuri din intreaga Indie.
La fel de interesante sunt si elementele arhitecturale ale fortului Jaisalmer, respectiv stilurile arhitectonica, fortareata imbinand elementele rajput cu cele islamice. Mai mult decat atat, nu trebuie sa ne asteptam sa gasim si influente europene, deoarece acestea lipsesc cu desavarsire, absenta care face acest monument de dimensiuni uriase sa fie un adevarat giuvaier arhitectonic, unic si in traditia locurilor de bastina. Dupa ce vom intra in fortul Jaisalmer, prin portile imense, vom putea vedea picturi murale, realizate intr-o multitudine de detalii, si mozaicuri de sticla. Odata ce inaintam prin oras, ni se vor dezvalui splendide temple jainiste si multe alte contructii haveli, in care au locuit, acum ceva timp, nobilii si negustorii care, in definitiv, contribuiau considerabil la intretinerea acestui oras minunat din punct de vedere arhitectonic, dar si istoric si cultural.
Fara putinta de tagada, lucratura executata foarte bine a cladirilor, sculptura in piatra si mai ales numarul mare de cladiri ridicate aici arata bogatia si puterea pe care locuitorii acestui oras o detineau. Nu putem sa nu mentionam, totodata, ca Jaisalmer este unul dintre cele mai mari forturi din lume. Aici, vizitatori mai pot admira constructii precum Raj Mahal (Palatul Regal), alte trei porti monumentale si nu numai. Senzatia pe care fiecare turist, cu aparatul de fotografiat la gat, o va capata va fi unica, diferita de ceea ce ar putea incerca in viitorul apropiat; fortul Jaisalmer poate fi considerat capatul lumii, dar, in acelasi timp, si inceputul unei lumi care s-a ridicat din nisipurile desertului Thar, iar acum dainuie peste imprejurimi, de pe un deal, parand ca bantuie, precum o stafie, Rajasthanul. O stafie mai vie ca niciodata.