Fortul Lahore, aflat in orasul cu acelasi nume din Pakistan, este un complex de forturi extrem de important din punct de vedere strategic, ce contine palate si moschei impresionante. In secolul al XVI-lea, Lahore avea sa fie ocupat de catre moguli, motiv pentru care a devenit, sub Akbar cel Mare, al doilea oras dupa Agra. Inevitabil, trebuia sa se construiasca si o fortareata, menita sa protejeze orasul, S-a construit astfel fortul Lahore, unul dintre cele mai frumoase din Imperiul Mogul si o constructie care, mai apoi, avea sa influenteze si celelalte structuri de acest gen ridicate in subcontinentul indian, chiar daca este mai mic ca faimosul Fort Rosu de la Agra. In schimb, cele doua forturi, Lahore si Rosu, au o dispunere similara.
Pe de alta parte, important de mentionat este faptul ca Fortul Lahore a fost, la randul sau, influentat atat de arhitectura locala din India, cat si de cea persana. Lucrarile de constructie au fost demarate in anii 1580, numai ca, de-a lungul vremurile, fortareata a fost supusa mai multor lucrari de reconstructie, adaugandu-i-se cladiri si alte structuri necesare intaririi. Cu toate acestea, inca mai exista cea mai veche parte, si anume cea construita in timpul lui Akbar.
Aceasta parte a fost realizata din gresie rosie. Cel caruia i-a revenit responsabilitatea construirii zidurilor orasului, devenite acum celebre, a fost Akbar, poate la fel de faimos ca structurile ridicate in timpul domniei sale, dar si cele douasprezece porti. Si nu ar trebui sa ne mire faptul ca Akbar a decis sa-si mute curtea la Lahore in anul 1584, iar aici avea sa ramana si sediul guvernului sau mai bine de 10 ani.
In sfarsit, vizitatorii trebuie sa stie, in primul rand, ca fortul este impartit in doua zone separate, si anume una administrativa si una rezidentiala. In aceste zone se afla o moschee impresionanta, atat din punct de vedere arhitectural, cat si in ceea ce priveste dimensiunile, apartamente, zone publice, gradini, zone administrative si militare, dar si curti frumoase. Iar poarta este intr-atat de lata incat permite si accesul caravanelor regale de elefanti. Un aspect pe care trebuie sa-l remarcam, totodata, este legat de cladirile care au fost construite recent, mai cu seama stilul arhitectural al acestora. Majoriritatea cladirilor ridicate de Akbar sunt mult mai impodobite precum cele mai vechi, aflate in fort inaintea domniei acestuia. La construirea acestora s-au folosit materiale foarte costisitoare, cum ar fi marmura importata si ceramica persana.
De departe cea mai frumoasa incapere este Shish Mahal, cunoscuta mai degraba sub denumirea de Palatul de Cristal sau Sala Oglinzilor. Aceasta camera superba a fost construita pentru Jahan Sah si impresioneaza prin faptul ca peretii si tavanul sunt acoperiti cu mii de oglinjoare reflectate, jocul de lumini fiind mai mult decat fascinant. Iar dupa o vizita in Sala Oglinzilor sau la Palatul de Cristal, oaspetii se pot duce in pavilionul din marmura Naulakha, ce se afla in apropiere.
Ba chiar, acest pavilion era o oaza de umbra si tihna, departe de soarele arzator al amiezii, acest loc fiind preferat indeosebi de harem. In anul 1841, imediat dupa ce mogulii s-au vazut nevoiti sa plece de la carna tarii, pentru fortul Lahore, soarele avea sa apuna. In aceasta perioada, constructia a fost grav avariata, insa chiar si asa, din fericire, in secolul al XX-lea, au fost demarate lucrari masive de restaurare, iar mai tarziu, si anume in anul 1981, Fortul Lahore a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.