Fortul Sutter este numele unui parc istoric din Statele Unite ale Americii. Se afla in orasul Sacramento si include si Muzeul Indian de Stat California. Poarta numele lui John Sutter, un imigrant elevetian stabilit in America, devenit cunoscut dupa ce pe teritoriul morii sale a fost descoperit aur.
John Sutter a inceput constructia Fortului Sutter in anul 1839, dupa ce guvernul mexican i-a daruit un larg teritoriu in Sacramento Valley. A reusit sa ridice un adevarat imperiu al agriculturii, pe care l-a numit “Noua Elvetia”. Pe langa acest fort, Sutter a ridicat si o moara in Coloma, iar dupa ce a fost descoperit aurul pe teritoriul acesteia si a inceput celebra “Goana dupa aur din California”, fortul a fost parasit. Cu toate acestea, importanta sa nu a disparut niciodata – fortul a fost prima asezare din Sacramento si prima asezare nelocuita de indienii din aceasta zona.
De asemenea, numele Fortului Sutter este strans legat de un alt eveniment: in anul 1847, 87 de imigranti americani, care au alcatuit “The Donner Party”, au fost trimisi in Sierra Nevada in loc sa fie trimisi in California, asa cum credeau acestia. Totul era doar o inscenare, iar vagonul in care se aflau a fost prins in zapada, multi dintre ei murind de foame sau diverse boli. John Sutter a fost printre putinii care au trimis ajutoare acestor oameni, astfel ca a inceput sa fie recunoscut pentru bunatatea de care dadea dovada, iar Noua Elvetia a inceput sa devina “casa” pentru imigranti.
Cu toate acestea, dupa ce a inceput Goana dupa aur, Fortul Sutter a fost tinta cautatorilor de aur. Incetul cu incetul, au distrus toate componentele Noii Elvetia, doar fortul fiind cel care a rezistat. Insa a fost abandonat, pana cand autoritatile din SUA au hotarat sa ii refaca forma originala. Acest lucru a fost posibil datorita unei harti realizate in anul 1847, iar astazi este unul din cele mai populare obiective turistice din aceasta zona a Americii. Mai mult, in anul 1961 a fost declarat monument istoric de importanta nationala.
Astazi, Fortul Sutter reda un colt din istoria orasului Sacramento. Odata ce ai intrat pe portile parcului, ai impresia ca te-ai intors cu mai bine de 150 de ani in urma. Impresia lasata se datoreaza si faptului ca cei care lucreaza in parc sunt imbracati cu haine de pe vremea in care Sutter si-a ridicat imperiul. Pe langa vizitarea fortului, turistii pot participa la tot felul de evenimente si expozitii, in urma carora invata cateva lectii importante de istorie.
Pe langa Fortul Sutter, parcul istoric cu acelasi nume cuprinde si Muzeul Indian de Stat California. Acesta a fost inaugurat in anul 1940 si prezinta fragmente din istoria populatiilor indigene din California. Muzeul este impartit in trei teme principale: Natura, Familia si Spiritul. Multe dintre fotografiile care impanzesc peretii muzeului au fost daruite chiar de populatiile native si, pe langa acestea, vizitatorii pot admira si o serie de obiecte traditionale si unelte folosite la pescuit si vanatoare. Unele obiecte au o vechime de peste doua mii de ani, iar una din expozitii prezinta viata lui Ishi, ultimul supravietuitor al tribului Yahi.