Cele mai frumoase vacanțe sunt, fără îndoială, cele romantice, petrecute în compania persoanei iubite. Din fericire, românii au la dispoziție nenumărate destinații romantice de-a lungul întregii țări, destinații la care și-a adus aportul fie măiestria omului, fie geniul misterios al naturii. Iată câteva dintre cele mai romantice locuri ale României:

Târgu Jiu – ansamblul Constantin Brâncuși

poarta sarutului

Târgu Jiu – ansamblul Constantin Brâncuși a fost realizat în memoria eroilor români care s-au jertfit în Primul Război Mondial, însă delicatețea sculpturilor, culorile ce inspiră puritate și mesajul transmis de fiecare creație în parte l-au transformat într-una dintre destinațiile romantice ale României. Monumentală, Poarta Sărutului inspiră melancolie și sete de dragoste, după cum îi spune numele.

Toate cuplurile care vizitează orașul Târgu Jiu se simt datoare, sentimental, să se îmbrățișeze chiar sub Poarta lui Brâncuși. Aleea Scaunelor, formată din bănci și scaune din piatră, dispuse de-a lungul unei lungi alei a parcului duce cu gândul la calea vieții în doi, la calea spre altarul căsătoriei.

masa tacerii

În capătul aleii, se află Masa Tăcerii, sculptată în calcar, și care transmite o stare de liniște interioară, datorită scaunelor cioplite după forma clepsidrelor, de-a lungul cărora iubirea curge în tăcere.

coloana infinitului

Şi ce poate fi mai romantic decât să înalți privirea înspre Coloana Infinitului, promițând persoanei iubite că dragostea îți este și ea infinit de mare.

Telegondola din Piatra Neamț

telegondola neamt

Telegondola din Piatra Neamț. Dacă în Veneția culmea romantismului o reprezintă plimbarea pe canal cu gondola, în Piatra Neamț cel mai romantic sejur presupune plimbarea cu telegondola deasupra orașului.

Este cea mai mare atracție din Piatra Neamț. Se parcurg circa 2 kilometri în aer, pe o instalație de cabluri și 10 stâlpi. Telegondolele se mișcă cu o viteză redusă, o călătorie durând în jur de 10 minute, ceea ce permite savurarea pe deplin a panoramei orașului, în compania persoanei iubite. Telegondola se ridică la peste 60 de metri deasupra solului, la o altitudine de la care încă ai ce vedea.

Punctul de plecare se află în Gară, iar punctul de final se află pe Dealul Cozla, într-un decor de natură romantic. Călătoriile cu telegondola oferă ocazia de a fotografia Piatra Neamț de sus, dar și de a-ți declara sentimentele din înălțimea văzduhului.

Delta Dunării

delta dunarii2

Delta Dunării este un paradis natural, așadar un spațiu ideal pentru o vacanță romantică în doi. Toate locurile Deltei sunt de vis și inspiră dragoste pentru viață și partener. Peștii clipocesc în apă, barca alunecă pe luciul Deltei, iar vegetația de tip luxuriant este cel mai potrivit cadru pentru momente romantice.

Liniștea înconjurătoare, spectacolul fascinant al păsărilor și peștilor, tăcerea ce se așterne în jurul undițelor de pescuit conlucrează la impresia de intimitate în mijlocul naturii pure.

Există și o serie de modalități variate de a petrece un sejur romantic în Delta Dunării, fie cazându-te pe un hotel plutitor, fie bronzându-te pe plajele sălbatice, fie plimbându-te printre satele de pescari, sate luminoase, tihnite, cu oameni prietenoși, unde timpul pare că a stat în loc pentru a permite iubirii să devină nemuritoare.

Ritualurile nupțiale ale păsărilor, în pragul perioadei de împereche, contribuie la atmosfera romantică și fermecătoare.

Străzile înguste, pe stil medieval, ale Sighișoarei

sighisoara

Străzile înguste, pe stil medieval, ale Sighișoarei se constituie în decorul ideal al unui sejur romantic în România. Aici, totul este de poveste, poveste de capă și spadă, cu domnițe la ananghie și cavaleri fără frică.

Se organizează evenimente cu iz medieval, iar străzile se umplu de oameni costumați ca în Evul Mediu. Plimbările pe străzile pietruite ale cetății Sighișoara desfată privirile datorită caselor colorate și înghesuite una într-alta, construite pe stil german. Sunt foarte multe lucruri de văzut, ținându-te de mână cu partenerul, pentru că Sighișoara este un loc al poveștilor de dragoste pentru trecut, pentru flori, pentru tradiții; aproape toate terasele au mobilier din fier forjat și sunt împodobite din belșug cu ghivece colorate de flori.

Cafeneaua Casa Cositorarului este un popas excelent, inspirat din romantismul secolelor trecute. Scara Acoperită are 178 de trepte și întotdeauna e mai ușor de urcat la brațul persoanei iubite. Are aspectul unui vechi tunel cu pereți de lemn și acoperiș de șindrilă.

La lăsarea întunericului, cetatea Sighișoarei este învăluită în lumini spectaculoase, datorită reflectoarelor montate la baza ei în cel mai ingenios mod cu putință.

Plimbările pe Bega, Timișoara

canalul bega

Plimbările pe Bega, Timișoara, se fac la bordul vaporașelor, dând orașului un aspect de-a dreptul romantic. Începând din luna mai a anului 2015, vaporașele denumite vaporetto au rolul de a plimba oamenii de-a lungul râului Bega, pe post de transport în comun.

Pentru turiștii îndrăgostiți, această experiență este cum nu se poate mai romantică. Mai există și varianta închirierii de hidrobiciclete. Acestea sunt disponibile sub forme care mai de care mai romantice – lebădă, sirenă și chiar corabie de pirați. Foarte mulți turiști preferă însă plimbările pe Bega cu bărcile cu vâsle, într-un decor ce amintește de farmecul parizian al Sennei.

Canalul este veșnic plin de freamăt, de ambarcațiuni de tot felul, de oameni veseli și bine dispuşi. Portul a fost improvizat în apropierea unei terase cochete. Turiștii care își doresc sejururi romantice și luxoase pot opta pentru bărcile cu motor electric, unde decorul este ideal pentru petreceri intime, cu mobilier din piele, bar și instalație pentru o ambianță muzicală cât mai plăcută.

Cazinoul din Constanța

cazinou constanta

Cazinoul din Constanța. Multe speranțe se leagă de ani de zile de Cazinoul din Constanța. Lumea vrea să îl vadă renovat. Deși este scos din funcțiune de foarte mult timp, continuă să atragă cei mai mulți dintre turiștii ajunși în Constanța.

Măreția construcției, sub aspectul formei arhitecturale și a dimensiunilor, și-a păstrat puterea de atracție. Datorită numeroaselor povești dramatice desfășurate la interior, dar și datorită blestemului care se spune că a fost aruncat asupra-i, Cazinoul se prezintă sub forma unui obiectiv turistic plin de romantism. Faptul că este plasat pe faleză, contribuie la farmecul lui melancolic. Cazinoul din Constanța este cel mai căutat loc pentru ședințele foto ale mirilor în ziua nunții, dar și pentru materialele de promovare a județului Constanța.

Valurile care se sparg cu vuiet de faleză și posibilitatea de a admira răsăritul și apusul soarelui în apă sunt ingredientele desăvârșite ale unui sejur cu adevărat romantic în România.

Castelul Peleș din Sinaia

castelul peles sinaia

Castelul Peleș din Sinaia reprezintă o destinație de vis pentru cei ce doresc să respire aer romantic prin toți porii. Castelul se află într-un cadru natural de poveste, pe o pajiște verde, în mijlocul unui parc cu alei pietruite.

A fost înălțat în stil renascentist și, încă de la exterior, are aspectul unui castel din poveștile cu prinți și prințese. Până și împrejurimile castelului emană atât de mult romantism, încât turiștii se odihnesc adesea zeci de minute afară, la intrarea în castel. Există acolo o fântână a dorințelor, băncuțe de piatră, trepte monumentale și sculpturi grandioase sub forma unor statuete animale.

Castelul Peleș a fost construit pe vremea regelui Carol I al României și în încăperile sale continuă parcă să persiste eleganța și bunul gust al reginelor Elisabeta și Maria. Există 160 de camere, la interiorul cărora se găsesc o parte din colecțiile princiare ale reginelor; celebră este camera oglinzilor.  În camera meselor, tavanul este îmbrăcat în piele. Pe pereții camerelor, se regăsesc reproduceri ale lui Rembrandt, iar ferestrele sunt pictate în stilul vitraliilor, cu scene inspirate din basmele românești.

Cheile Doftanei

Foto: .infopensiuni.ro
Foto: .infopensiuni.ro

Cheile Doftanei se constituie într-o atracție fantastică, de ordin natural. Au aspectul unui tunel de circa 300 de metri, destul de îngust, de-a lungul căruia inițial trecea calea ferată, iar ulterior și-au croit drum pentru căruțe țăranii din satele învecinate.

Cheile Doftanei se înscriu în topul destinațiilor romantice ale României, datorită măiestriei cu care apa râului Doftana a săpat o uriașă stâncă calcaroasă. Cadrul de natură înconjurător contribuie și el din plin la atmosfera plină de romantism a locului. Tot aici, se află Lacul Paltinul, printre cele mai mari lacuri de acumulare ale României, și barajul de acumulare, ale cărei dimensiuni transmit oricărui muritor sentimentul de nimicnicie; este înalt de aproape 110 și măsoară pe lungime peste 400 de metri.

Tunelul Dragostei, din județul Caraș Severin

tunelul dragostei

Tunelul Dragostei, din județul Caraș Severin, este unul dintre locurile cele mai romantice cu putință ale României. A fost descoperit întâmplător, în anul 2013, de doi tineri fotografi, aflați în căutarea unor peisaje naturale spectaculoase.

Tunelul Dragostei are înfățișarea unui tunel verde, creat de natură, prin felul în care vegetația bogată s-a aplecat, dând naștere unor pereți vii. Copacii crescuți paralel, de-a lungul șinei de cale ferată, s-au aplecat unii spre alții, întâlnindu-se într-un punct înalt.

Acest loc se găsește chiar pe șina de cale ferată Caransebeș – Băuțari – Subcetate și se bucură de celebritate din ce în ce mai mare. A fost înscris pe lista comorilor ascunse ale Europei. Este foarte asemănător Tunelului Dragostei din Ucraina. Al nostru a devenit deja peisajul ideal în care tinerii îndrăgostiți vin să își facă poze de nuntă, vin să se lase inspirați de grația naturii și să se bucure de intimitatea unui loc cu aspect de miracol verde.

Romantismul Tunelului Dragostei din Caraș Severin e cu atât mai evident cu cât locul e învăluit, se pare, într-un deplin mister. Până în 2013, nici măcar localnicii din satele învecinate nu au știut de existența lui. Astăzi, se lasă cu greu descoperit turiștilor, părând mai degrabă să apară sau să dispară după bunul său plac.

Strada Sforii, Brașov

strada sforii brasov

Strada Sforii, Brașov, este cea mai romantică stradă din România și una dintre cele mai spectaculoase, prin dimensiunile reduse, ale Europei. Strada Sforii din Brașov e cea mai îngustă stradă din România, măsurând între 1,11 și 1,35 de metri lățime și 83 metri lungime.

A fost amenajată în secolul al XVII-lea, ca un spațiu de trecere pentru pompieri, însă farmecul ei a depășit rolul său practic. Din anul 2003, a căpătat un aer și mai boem, fiind restaurată și iluminată de către primăria Brașovului. Aici, se ascund toți îndrăgostiții care vor să se sărute departe de privirile celor din jur. Se spune că de-a lungul acestei străzi nu poți trece decât lipindu-te de persoana dragă. Strada Sforii are reputația de a prinde și bloca îndrăgostiții, iar faima sa romantică a depășit deja hotarele României.

A devenit celebră în toată Europa, fiind înscrisă în topul celor mai romantice locuri europene, alături de Podul Milvio din Roma și Grădina Luxemburgului din Paris.

Grădina Botanică din Cluj

gradina botanica cluj

Grădina Botanică din Cluj e considerată una dintre cele mai frumoase ș rare grădini botanice ale Europei. Aici, se găsesc un nufăr uriaș, o grădină japoneză, o grădină romană și un Turn de Apă. Se pot admira în jur de 10.000 specii de plante, cele mai numeroase provenind din regiunile României, dar aflându-se aici și câteva specii aduse din alte colțuri ale lumii.

Datorită numărului record de plante, face parte dintre grădinile cele mai importante ale continentului. Atmosfera este una de roman de dragoste, cu vegetație exotică, clipocit de apă, peisaje naturale ireal de frumoase, alei pietruite de-a lungul cărora turiștii îndrăgostiți se pot plimba uitând de restul lumii. Sunt deschise publicului mai multe sere, în funcție de tipul plantelor îngrijite. Există sere cu plante acvatice, sere cu plante aduse tocmai din Austria, sere de orhidee și sere cu palmieri.

Decorul natural asigură romantism până la capăt, în special cele două grădini „în miniatură” – grădina japoneză se bucură de un mic iaz artificial petrecut de un pod curbat, iar grădina romană a fost construită sub forma unui altar verde, ridicat în jurul statuii zeiței agriculturii. Tot aici, se găsesc și câteva vestigii romane, ce contribuie la atmosfera de poveste plină de mistere și, de ce nu, iubiri ascunse.

Muzeului Cofetăriei din Arad

Muzeului Cofetăriei din Arad

Muzeului Cofetăriei din Arad este, la propriu, cea mai dulce destinație romantică a României. Ce poate fi mai romantic decât o poveste a ciocolatei?

Sau o incursiune în rețetele de dulciuri ale perioadei interbelice? Muzeul Cofetăriei se găsește într-o gospodărie particulară, cea a cofetarului Ioan Gui, îndrăgostit de meseria sa și decis să lase posterității mai mult decât amintirea gustului dulce al preparatelor sale.

Muzeul oferă turiștilor ocazia de a vedea cu ochii lor matrițe pentru bomboane, utilaje pentru prelucrarea dulciurilor, sute de forme și tăvi, ustensile de tăiat și modelat bunătățile din ciocolată și marțipan. Maestrul cofetar Ioan Gui are și o surpriză pentru turiștii îndrăgostiți – prepară torturi de nuntă inspirate de picturile lui Nicolae Grigorescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.