Fermecătoare, pline de personalitate, uneori șocante, alteori scandaloase, clădirile cele mai bizare din România se înscriu într-o adevărată galerie foto a neobișnuitului. Vechi sau noi, acestea sunt imposibil de trecut cu vederea.
Uniunea Națională a Arhitecților, București
A făcut deja înconjurul lumii datorită modului în care două stiluri arhitecturale complet diferite, chiar opuse, s-au amestecat într-un colos pe jumătate din piatră și jumătate din sticlă. Clădirea originală reprezenta o construcție clasică, de secol XIX, unde a funcționat Ambasada Austro-Ungariei, până la primul război mondial. În timpul Revoluției din 1989, clădirii i s-a dat foc, astfel că din ea a rămas doar o ruină. În anul 2003, au început lucrările de restaurare, numai că în locul reconstruirii zidurilor de cărămidă în stil renascentist, a fost înălțat un adevărat bloc de sticlă, în stil Art Deco.
Palatul Culturii din Târgu Mureș
Se află chiar în centrul orașului și uimește prin veselia culorilor ce acoperă acoperișul și prin sumedenia detaliilor arhitecturale. A fost construit în anul 1913 și reflectă un lux al decorațiunilor aproape neobișnuit. Este una dintre cele mai împopoțonate clădiri din România, cu balcoane pe cât de numeroase, pe atât de încărcate de sculpturi, cu foarte multe basoreliefuri de bronz și piatră pe fațada principală, plin de picturi murale sub forma frescelor de pe construcțiile italiene, cu un turn extrem de cochet și colorat, plin de vitralii. Aproape fiecare centimetru al pereților exteriori atrage privirea datorită ornamentelor și culorilor.
Clădirile gemene din Cluj
Se află pe strada Iuliu Maniu și reprezintă două palate construite „în oglindă”. Au aceeași înfățișare și se găsesc la foarte mică distanță una de alta. Sunt despărțite de o străduță îngustã. Ca și stil arhitectural reflectă pe cel neobaroc; au fost construite la finalul secolului XIX după moda inspirată de arhitectul Haussman, cel ce realizase planurile de reconstruire a Parisului. La acel moment, clădirile gemene din Cluj erau cele mai moderne, cu cupole înalte sfidându-se parcă una pe alta. Începând cu anii 1900, clădirile în oglindă au devenit un curent extrem de popular în întreaga lume. Astăzi sunt privite ca niște curiozități.
Turnurile gemene Romexpo, București
În zilele noastre, continuă cu succes moda clădirilor gemene. Exemplul cel mai modern al Bucureștiului e reprezentat de turnurile în oglindă de la intrarea în Romexpo, aflate în Piața Presei Libere. Sunt clădiri de birouri, extrem de înalte și a căror caracteristică este reprezentată de aspectul foarte modern, obținut printr-o risipă de sticlă și oțel. Au fost construite în 2009 și dispun fiecare de câte 18 etaje și parcări pe 3 niveluri.
Turnul de apă din gara Iași
Reprezintă o construcție veche, fantomatică, readusă la viață. Chiar dacă inițiativa este lăudabilă, turnul de apă aflat în depoul gării din Iași continuă să surprindă privirile trecătorilor. Până în 2012 era o construcție înaltă, monotonă, iar astăzi se prezintă sub forma unui turn extrem de colorat, foarte modern. Pe timpul zilei se pot observa adevărate picturi murale. Proiectul prevedea ca turnul să fie iluminat pe timpul nopții, cu ajutorul unor lamele colorate, dispuse vertical în jurul rezervorului de apă și cu ajutorul ecranelor LED. Banii nu au ajuns însă, turnul din gara Iași necesitând o serie de consolidări neașteptate.
Biserica Ortodoxă din piața Badea Cârțan, Timișoara
Este una dintre cele mai controversate clădiri ale orașului, o clădire ce a inspirat chiar și numeroase pamflete. A fost construită în anul 1998, dar are aspectul unei clădiri neterminate. Forma este de literă L răsturnată, iar fațada exterioară are o cruce uriașă sculptată pe toată suprafața ei. Crucea pare a fi realizată sub forma a două tăieturi în piatră. Biserica din piața Badea Cârțan, Timișoara, e zugrăvită într-o nuanță cărămizie închisă, lipsită de orice fel de picturi murale sau însemne religioase. Se aseamănă unui cub de piatră, tăiat parțial la bază.
Clădirea Tribunalului Neamț, Bulevardul Republicii
Se numără printre cele mai bizare exemple de lipsă de armonie a stilurilor arhitecturale. La origine, clădirea era una destul de veche, elegantă, în stil boieresc. A fost preluată în stare de degradare și s-a căutat recondiționarea ei sub forma unei construcții reinventate în stil modern. Aceasta este explicația pentru faptul că vechile coloane exterioare de piatră ale clădirii au fost refăcute din aluminiu, rezultând un contrast șocant între eleganța pietrei folosite la ziduri și aspectul lucios, metalic al coloanelor moderne. Deși s-au investit sume de bani serioase, clădirea Tribunalului Neamț pare să fi fost cârpăcită cu tablă de aluminiu.
Secția 3 Poliție, Timișoara
La prima vedere, clădirea este una absolut obișnuită, de culoare cărămizie și cu plăcuțe ce anunță că reprezintă secție de poliție. La o privire mai atentă, se dovedește însă una dintre construcțiile cele mai ciudate ale Timișoarei, pentru că scara principală, realizată din ciment și având 15 trepte masive, nu duce nicăieri. În capătul ei este zid, perete fără niciun fel de ușă.
Mănăstirea Corbii de Piatră, Argeș
Pe cât de ciudată, pe atât de spectaculoasă este această mănăstire, cu totul neobișnuită. A fost sculptată în stânca muntelui, chiar la bază, iar dimensiunile sunt foarte mici, cel puțin în raport cu înălțimea peretelui muntos. Așa se face că, privită de la depărtare, mănăstirea Corbii de Piatră are aspectul unei mici construcții albe căreia i-a căzut muntele în cap. Trecătorii au impresia că mica bisericuță ține pe umerii ei plăpânzi tot muntele. Datează din secolul XVI și abia în anii trecuți i s-au pus pentru prima oară uși și ferestre, din cauza infiltrațiilor de apă și umezeală la interior.
Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina
Totul este bizar la această construcție, proiectată, se zice, în timpul ședințelor de spiritism întreprinse de Bogdan Petriceicu Hașdeu, nemângâiat de moartea fiicei sale, Iulia. Castelul este format din trei turnuri, cel de la mijloc fiind cel mai înalt și masiv. Există o serie de detalii cel puțin bizare ale acestei construcții: ochiul lui Dumnezeu, sculptat pe fațada exterioară într-un triunghi de piatră, la interior ferestrele au tocurile îmbrăcate în oglindă ceea ce duce la un efect vizual neobișnuit, templul adăpostește simboluri ale Sfântului Graal și ale lui Iisus Hristos. În mod inexplicabil, castelul a suferit masiv de pe urma cutremurului din 1977, însă statuia lui Iisus de la interior s-a păstrat în stare intactă. Tot în templu există și pianina Iuliei Hașdeu; din când în când pianina cântă de una singură.