Furtul identității a devenit o infracțiune tot mai des întâlnită pe măsură ce atât oamenii, cât și companiile se bazează din ce în ce mai mult pe internet.

Chiar dacă furtul identității este o infracțiune fără violență și din multe puncte de vedere o infracțiune invizibilă, aceasta poate avea un impact major asupra vieții unei persoane, de la imposibilitatea contractării unui credit la o reputație pătată. Unele persoane se pot trezi cu credite pe care nu le-au contractat și cu datorii imense, fiindu-le imposibil să mai acceseze un alt credit pe viitor.

Furtul de identitate1

O modalitate de a obține detalii privind identitatea unei persoane este căutatul prin gunoi. Infractorii plătesc anumite persoane ca acestea să umble prin gunoiul aruncat, căutând extrase de cont, oferte de credit pre-aprobate și informații fiscale.

Informații de zi cu zi, care nu ni se par a fi importante, precum facturi vechi de electricitate sau telefon, extrase de cont și chiar scrisori personale sau plicurile în care acestea au fost trimise, dețin informații prețioase care pot fi adunate pentru a fura o identitate.

O altă metodă de a fura informațiile private ale cuiva este copierea informațiilor de pe cardul de credit sau debit. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un angajat al unui magazin copie informațiile cardului în momentul în care o persoană achiziționează ceva. De cele mai multe ori aceștia vând apoi informațiile unor grupuri criminale organizate.

Chiar dacă furtul identității este adesea asociat cu persoane fizice, nici marile companii nu sunt imune la astfel de activități infracționale.

Prin accesarea informațiilor publice ale companiilor, cel care realizează frauda va schimba numele directorilor companiei și adresele înregistrate. Apoi ei se vor folosi de renumele companiei pentru obținerea de bunuri și servicii pe credit de la furnizori. Aceasta nu este singura zonă de risc a companiilor. Detaliile bancare ale unor companii pot fi la dispoziția publicului pentru a încuraja clienții să plătească bunurile achiziționate direct în contul companiei. Infractorii vor obține semnăturile aflate la dispoziția publicului și vor încerca să atace conturile acestor companii prezentându-se ca semnatar la acel cont.

Unii criminali obișnuiesc să fure identitatea persoanelor decedate pentru a-și desfășura activitățile frauduloase. Infractorii își vor nota vârsta, data nașterii și adresa persoanelor decedate din anunțurile referitoare la decesul sau înmormântarea respectivei persoane.

Multe furturi de identitate sunt comise de către oportuniști sau criminali mărunți. Cu toate acestea, grupurile de crimă organizată din întreaga lume sunt la rândul lor din ce în ce mai implicate. Crima organizată este deseori considerată a fi implicată în multe cazuri de fraudă de credit și furt de identitate ce implică spargerea unor baze de date. De exemplu, se estimează că la Moscova există undeva la 6000 de grupuri criminale iar cele mai multe sunt implicate și în furtul de identitate.

La rândul lor, angajații unei companii sunt o amenințare majoră, în mod deosebit în companiile mici, iar cele mai recente cazuri de furt de identitate au implicat angajați de încredere.

Unul dintre cele mai costisitoare cazuri de furt de identitate a avut loc la o companie mică de software din New York și se crede că ar fi dus la o pierdere mai mare de 100 de milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, pe o perioadă de doi ani, un fost angajat s-a folosit de o parolă neanulată pentru a fura extrasele de cont a mii de clienți ca mai apoi să vândă informațiile unor complici pentru aproximativ 30 de dolari pe extrasul de cont.

Furtul de identitate11

În viziunea marxistă, acest tip de infracțiuni sunt susținute de lăcomie, interesul personal și ostilitățile generate de o societate capitalistă. De exemplu, în zonele cu venituri mici un hoț mărunt se va folosi de cunoștințele sale pentru a încerca să obțină ceea ce își dorește. Spre deosebire, oamenii cu venituri mari și din păturile de sus ale societății se vor folosi de cunoștințele lor pentru a comite o infracțiune pe o scară mai mare, precum furtul de identitate.

Acest punct de vedere este susținut și de exemplul societății americane, unde nu există nici o limită superioară a succesului, astfel încât atunci când oamenii ating un anumit nivel precum o slujbă importantă ei își doresc și mai mult, ceea ce se poate dovedi a fi un motiv pentru furtul identității.

Pentru a evita pe cât posibil o astfel de situație, este de recomandat distrugerea tuturor hârtiilor ce conțin informații personale înainte de a le arunca la gunoi și protejarea datelor personale.

Pentru protejarea datelor este necesară alegerea unor parole și pinuri ce nu pot fi ghicite. Trebuie evitată folosirea zilei de naștere, numărului de telefon sau aceeași parolă pentru mai multe conturi. Nu dați informații personale pe internet. Dacă primiți un email ce pare a fi trimis de banca la care aveți cont, în care vi se cere verificarea unor parole, conturi sau date personale cel mai sigur este vorba de o escrocherie. Nu răspundeți la emailuri de la persoane necunoscute, la emailuri în care sunteți anunțați că ați câștigat o loterie sau un premiu dacă știți că nu ați participat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.