Astazi, o femeie care poarta pantaloni este o imagine comuna, dar lucrurile nu au fost intotdeauna la fel de simple, chiar daca pare ca nu ar fi vorba de un aspect tocmai esential in privinta drepturilor si libertatilor femeilor, in raport cu barbatii. Pentru a putea imbraca acest articol vestimentar tipic barbatesc (pana la un anumit moment), semn al puterii si al autoritatii, femeile au dus o lupta indelungata, fusta-pantalon fiind un fel de compromis, care sa nu ii scandalizeze prea tare pe traditionalistii convinsi sau pe misogini.
- Stiati ca… In Franta, de exemplu, in anul 1800, s-a interzis prin lege purtarea pantalonilor de catre femei si, desi a devenit desueta de multa vreme, legea nu a fost niciodata abrogata. Napoleon Bonaparte a acceptat, totusi, un amendament, femeile care, din diverse motive (medicale, cu precadere), doreau sa imbrace pantaloni, fiind obligate, mai intai, sa obtina o aprobare de la politie.
- Stiati ca… fusta-pantalon a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, in jurul anului 1890, cand tot mai multe femei au inceput sa foloseasca bicicleta sau sa faca echitatie, acestea fiind singurele imprejurari in care era tolerata purtarea fustei-pantalon, atat de larga incat, de la distanta, nu se putea deosebi de o fusta clasica.
- Stiati ca… una dintre cele mai infocate militante pentru drepturile femeilor (incluzandu-le aici si pe cele legate de vestimentatie), din anii 1890, a fost avocata americana Amelia Bloomer, care conducea, in epoca, revista “The Lily”. In articolele pe care le-a publicat, ea sustinea ca a sosit momentul ca femeile sa renunte la fustele largi, grele, si la corsetele incomode si sa adopte haine potrivite pentru activitatile cotidiene. In paginile revistei “The Lily” au si aparut modele de fuste scurte, rochii si veste, care se puteau purta peste niste pantaloni bufanti, stransi la glezne, in genul salvarilor orientali, carora li s-a dat denumirea de “bloomeri”. Initiativa sa a provocat critici acerbe, venite, paradoxal, tocmai din partea femeilor.
- Stiati ca… in timp ce in America, Amelia Bloomer a trebuit, pana la urma, sa cedeze, in incercarile ei temerare de emancipare a femeilor, in Franta, George Sand (pe numele ei adevarat Amantine Aurore Lucile Dupin), o celebra scriitoare, care si-a ales ca pseudonim un nume barbatesc, a scandalizat pretentioasa societate franceza, nu numai prin aventurile sale amoroase, ci si prin tinutele barbatesti pe care le afisa cu dezinvoltura. Intr-o calatorie la Chamonix (statiune din Alpii francezi) a socat pe toata lumea, cand a aparut imbracata in niste pantaloni rosii, cu o cascheta barbateasca pe cap, cizme fara toc si o tigara in coltul gurii.
- Stiati ca… cel care este creatorul fustei-pantalon, asa cum o stim si in zilele noastre, este Paul Poiret, intr-o perioada cunoscuta in istorie ca fiind una de progres pe toate planurile – “La Belle Epoque” (in anii din preajma Primului Razboi Mondial). In epoca respectiva, el a revolutionat vestimentatia feminina, nu numai prin fusta-pantalon, care, si de aceasta data, a provocat scandal, ci si prin introducerea unor materiale viu colorate, dupa model oriental. In acelasi timp, casa de moda Bechoff-David lanseaza si ea un model numit “fusta-pantalon pentru plimbare”, destinat mai ales doamnelor din inalta societate, pe care presa de specialitate a vremii l-a criticat sever. Cu toate acestea, fusta-pantalon a lui Paul Poiret este pe gustul multor femei, chiar si al celor de peste ocean. Perioada sumbra din timpul si de dupa Primul Razboi Mondial a impus pantalonii pentru femei, nu din cochetarie sau din snobism, ci printr-o realitate cruda – femeile au inlocuit barbatii plecati pe front, in multe locuri de munca (uzine, fabrici, ateliere), unde nu se putea altfel decat cu o vestimentatie barbateasca.
- Stiati ca… in anii ’30 ai secolului trecut, cand ororile razboiului au fost cat de cat uitate si lumea simtea iar nevoia sa se bucure de viata, moda s-a schimbat radical – femeile si-au scurtat parul si fustele, lasand la vedere bratele si picioarele, materialele au devenit mai vaporoase. Paradoxal insa, pantalonii pentru femei ramaneau un subiect tabu. Celebra Coco Chanel incepe sa deseneze, pentru prezentarile sale de moda, diverse modele de pantaloni, iar dupa ce actrita Marlene Dietrich a aparut intr-un film imbracata in pantaloni, revista “Vogue” publica diverse modele cu acest articol vestimentar – pantaloni de echitatie, pentru golf, fusta-pantalon – impunandu-l definitiv in tinutele feminine.
- Stiati ca… in anii 60-70, prinde teren moda unisex, in care caracteristica este purtarea bretelelor la pantaloni, atat la cei cu o croiala clasica, dar si la fusta-pantalon.
- Stiati ca… dupa vreo doua-trei decenii de uitare, ca multe alte lucruri, fusta-pantalon a reaparut in tendintele modei, desi nu prea mai pare a fi preferata femeilor, acum, cand sunt atatea alte optiuni in privinta pantalonilor si cand nu mai este cazul “bataliilor” cu barbatii, in privinta dreptului de a purta sau nu o anume piesa vestimentara. In sezonul toamna-iarna 2012-2013, fusta-pantalon, evazata, pana la genunchi, purtata cu cizme, este la mare cautare. Dar, pana la urma, desigur, orice alegere este o chestiune de gust.