Prima specie de gaina crescuta in captivitate, acum 5000 de ani, este gaina bankiva, considerata in prezent stramosul gainilor domestice. Desi existau mii de specii de pasari salbatice, aceasta a avut ,,norocul” sa fie aleasa pentru a fi imblanzita si crescuta in conditii de captivitate. Cu siguranta acest lucru a fost realizat de oameni in dorinta lor de a-si asigura necesarul de carne.
În sălbăticie, găina bankiva este o pasăre agilă și precaută, adaptată să supraviețuiască în pădurile tropicale dense.
Habitatul natural și comportamentul său
Gaina bankiva este cunoscuta si cu numele de pui rosu de jungla. Desi exista mai multe specii, prea mari diferente intre ele nu exista, in special coloritul penajului este divers. Arealul acestor pasari in salbaticie este alcatuit din regiunile impadurite din sudul si sud-estul Asiei. Apar in special in Insula Sumatra, Malacca si in India.
Fiind pasari nemigratoare si foarte fricoase, stau mai mult ascunse prin tufisurile si buruienile padurilor. In timpul zilei nu sunt deloc vazute, doar dimineata si seara sunt active, isi cauta hrana. Aceasta consta din insecte, larve de insecte, viermi, seminte si fructe.
Caracteristicile fizice ale găinii bankiva
Exemplarele cele mai mari au lungimea corpului de 80 cm si greutatea de 0,5-1,5 kg. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela si are greutatea dubla. Penajul este diferit in functie de sex. La mascul coloritul penajului este mai stralucitor, iar la femela mai monoton. De asemenea masculul are creasta mare si rosie, iar ciucurii carnosi, rosii si ei.
La mascul penajul este viu colorat in nuante de culori rosii, galbene-aurii, maronii, verzi si negre. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare rosie-portocalie.
Rolul găinii bankiva în ecosistem
In perioada clocitului gaina depune 6-12 oua intr-un cuib pe sol si le cloceste singura timp de 19-20 de zile. Ouale sunt mici, au cate 35 g fiecare. Cocosul nu ajuta la incubarea oualor, dar pazeste cuibul de pradatori, in caz de pericol scoate sunete stridente, dand bine cunoscutul semnal ,,cucurigul”. La aceasta specie cocosul se imperecheaza cu mai multe gaini.
Gaina bankiva are denumirea stiintifica de Gallus gallus, face parte din ordinul Galliformes, familia Phasianidae si nu este o specie pe cale de disparitie.
Importanța găinii bankiva pentru biodiversitate
Găina bankiva nu este doar strămoșul găinilor domestice, ci și un element important al biodiversității regiunilor tropicale. Aceasta contribuie la echilibrul ecologic prin controlul populațiilor de insecte și semințe, fiind un polenizator indirect în unele ecosisteme. De asemenea, studiile asupra găinii bankiva au oferit informații valoroase despre evoluția păsărilor și despre relația acestora cu oamenii.
Curiozități despre găina bankiva
- Găina bankiva are abilitatea de a zbura scurt pe distanțe mici, spre deosebire de găinile domestice.
- Masculii acestei specii emit sunete puternice de „cucurigu” pentru a-și marca teritoriul și pentru a atrage femelele.
- Penajul său viu colorat a fost o trăsătură atractivă pentru domesticire și selecția ulterioară a găinilor de fermă.
- Găina bankiva este adaptată să consume o dietă variată, incluzând atât insecte, cât și semințe sau fructe.
- În unele culturi asiatice, găina bankiva este considerată un simbol al norocului și al fertilității.