Galago sud-african este o primata ce nu depaseste lungimea corpului de 17 cm si care traieste in regiunile aride sau de savana din centrul, estul si sudul Africii, in padurile uscate din Kenya, Senegal, Angola, Tanzania de Nord, Namibia. Este cunoscut si cu numele popular de ,,copilul mic al tufisurilor”.

Galago sud-african (Galago moholi) in copac, Foto: greglasley.net

Acest mamifer primitiv se catara cu usurinta in copaci, se misca rapid prin tufisuri, face salturi verticale foarte mari de pana la 1,5 m. Se ascunde in scorburile mari ale copacilor, sau doarme pe ramurile acestora. Isi face cuibul din frunze si crengi sau ocupa cuiburile abandonate de pasari, uneori se ascunde in pesteri si iese la vanatoare de insecte noaptea.

Are lungimea corpului de 15-17 cm si greutatea de 150-250 g. Coada este lunga si stufoasa, acoperita de fire de par lungi, mai ales la capat. Poate masura in jur de 12-27 cm, uneori depaseste o data si jumatate lungimea corpului. Coada are rol in mentinerea echilibrului cand se deplaseaza pe ramurile copacilor, sau actioneaza ca un balansier cand face salturi ample. Capul este mare si rotund, urechile sunt golase, lungi si triunghiulare, mobile, pot capta si cel mai mic sunet. Botul este scurt, simtul olfactiv este foarte bine dezvoltat. Ochii par imensi, in jurul lor apar inele in forma de romb, iar irisul este de culoare maronie. Acest animal are acuitatea vizuala fina, poate vedea cu usurinta in intuneric. Corpul este acoperit cu blana alcatuita din fire de par groase si pufoase, in nuante de culori gri-maronii pe partea dorsala si cenusii-galbui pe cea ventrala. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare, se termina cu degete prevazute cu gheare. Pentru a avea aderenta la suprafetele pe care se catara galago sud-african isi umezeste mereu labele cu urina.

Citește și:  Șobolanul țepos de bumbac (Sigmodon hispidus), un mare dăunător al recoltelor din America de Sud și de Nord
Galago sud-african, Foto: eol.org

Aceste primate sunt nocturne, formeaza grupuri mici, familiare, de cateva exemplare, in timpul zilei obisnuiesc sa doarma pe crengile copacilor, stransi unii in altii. Cand merg in cautarea hranei se despart, fac acest lucru separat. Au obiceiul sa prinda insectele din aer cu labele anterioare, sau sa rada cu dintii inferiori frontali cleiul sau rasina copacilor. Mananca in special insecte si larve de insecte, iar uneori nectar de flori, seminte si fructe dulci.

La aceasta specie masculul este teritorial isi delimiteaza o zona si se imperecheaza cu toate femelele care traiesc in apropierea lui. In perioada de reproducere masculii sunt foarte agresivi intre ei, se lovesc cu labele si se musca cu dintii, deseori producandu-si rani grave pe corp. Femela are o perioada de gestatie de 4 luni, apoi face doi pui care au la inceput 12 g fiecare. Acestia sunt alaptati timp de 3 luni, iar la un an ajung la maturitatea sexuala si se imperecheaza si ei.

Galago sud-african are denumirea stiintifica de Galago moholi, face parte din ordinul Primates, familia Galagidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Galago sud-african (Galago moholi) ca animal de companie:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.