Judetul Galati se afla in regiunea Moldova, facand parte, totodata, din Zona Economica Libera Galati – Giurgiulesti – Reni, din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est si din Euroregiunea Dunarii de Jos. Se invecineaza cu judetele Vaslui (nord), Tulcea (sud), Braila (sud-vest), Vrancea (vest si nord-vest) si Republica Moldova (est). Este alcatuit din doua municipii (resedinta Galati si Tecuci), doua orase (Targu Bujor si Beresti) si 56 de comune.
Judetul Galati este locuit inca din paleoliticul superior, conform descoperirilor arheologice din resedinta de judet si din localitatile Plesa, Cavadinesti, Suceveni si Beresti. Cu toate acestea, prima atestare documentara a judetului dateaza din anul 1435. In timpul ocupatiei romane, armatele din Imperiul Roman au ridicat mai multe castre militare, in jurul carora s-au dezvoltat asezari umane. Centrul militar si administrativ a fost stabilit pe dealul Tirighina-Barbosi, castrul fiind ridicat in locul unei cetati dacice. Sapaturile arheologice ulterioare au scos la iveala adevarate comori pentru istoria judetului si a Romaniei, in general: sarcofage, amfore, caramizi, tigle, podoabe din aur si reliefurile “Cavalerii Danubieni” si “Cavalerul Trac”, realizate din marmura alba.
Dupa retragerea aureliana din anul 271, judetul Galati a fost ocupat si el de populatiile mgiratoare, fiecare lasand in urma cate ceva din cultura proprie. Faptul ca se afla langa Dunare a constituit intotdeauna un avantaj pentru acest judet. De altfel, in secolul al XIII-lea, pe acest teritoriu apar primele targuri si centre comerciale si mestesugaresti. In a doua jumatate a secolului al XV-lea, judetul ramane singurul port liber la Dunare, iar doua secole mai tarziu ajunge sa fie, dupa marturiile carturarului Dimitrie Cantemir, “cel mai vestit targ de negot de pe toata Dunarea”. Secolele XVIII si XIX au avut atat perioade de inflorire, cat si perioade de declin, cele doua secole stand sub semnul razboiului.
Astazi, judetul Galati este unul din cele mai importante judete pentru industria romaneasca, indeosebi pentru cea a prelucrarii otelului. Mai mult, Universitatea “Dunarea de Jos”, care a fost intemeiata in anul 1848, pregateste specialisti in constructii navale, tehnica piscicola sau industrie alimentara. Faptul ca are acces la Canalul Rin-Main-Dunare, canal ce face legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului, face ca judetul Galati sa fie considerat un important nod de trafic comercial al tarii.
Chiar daca se poate spune ca judetul Galati e mai mult un judet industrial, acest lucru nu inseamna ca nu are si un potential turistic. Abunda in monumente de arhitectura si arta, printre ele numarandu-se Biserica fortificata “Sfanta Precista” din municipiul Galati (ridicata in perioada 1643 – 1647, in timpul domniei lui Vasile Lupu, este cel mai vechi monument istoric si arhitectural din oras), Templul Societatii Meseriasilor din Galati (singura sinagoga ramasa in picioare, din cele 22 care au fost construite inainte de Al Doilea Razboi Mondial), Palatul Administrativ (construit, in 1904, dupa planurile lui Ion Mincu), Palatul Navigatiei (realizat, in 1912, dupa planurile lui Petre Antonescu, cel care a proiectat si Facultatea de Drept si cladirea Primariei din Bucuresti) si altele.
Judetul Galati are multe de oferit si in ceea ce priveste cultura, dar si religia. Muzeul de Arta Vizuala este primul muzeu din tara inchinat artei contemporane romanesti – inaugurat in 1967, are ca principal scop prezentarea si promovarea celor mai noi tendinte din domeniul plastic. Muzeul Judetean de Istorie, al carui sediu se afla in Casa Cavalotti, monument arhitectural, are un patrimoniu alcatuit din mai mult de 50.000 de obiecte.
Muzeul “Casa Colectiilor” reuneste, sub acelasi acoperis, colectii de exponate dedicate unor personalitati diverse, precum arbitrul Nicolae Rainea sau fotografii galateni Jean si George Maksay. Nu in ultimul rand, Muzeul “Casa Cuza Voda” ofera posibilitatea vizitatorilor sai sa afle lucruri noi despre domnitor, care a locuit in cladirea muzeului pe vremea cand era parcalabul judetului Covurlui. De vizitat sunt si Manastirea Buciumeni (secolul al XV-lea) sau Manastirea Vladimiresti.