Andromeda este o galaxie spirala care este mai mare decat Calea Lactee (galaxia din care face parte Pamantul), insa are o structura similara. Andromeda este cea mai apropiata galaxie de Calea Lactee. Aceasta galaxie mai este cunoscuta si sub numele de M31. Datorita asemanarilor dintre Andromeda si Calea Lactee, informatiile obtinute despre galaxia Andromeda ne ajuta sa intelegem structura propriei noastre galaxii.

Dupa inventarea telescopului in secolul al 17-lea, galaxia Andromeda a fost numita Marea Nebuloasa Andromeda (nume care inca este folosit uneori) si s-a crezut ca aceasta era un nor de praf care se gasea in Calea Lactee. In secolul al 19-lea, unii astronomi au propus o teorie conforma careia Andromeda nu era un nor de praf, ci un grup imens de stele care se afla atat de departe incat telescoapele din acea vreme nu puteau sa separe stelele individuale. Aceasta teorie a fost confirmata in anul 1923, cand Edwin Hubble, un astronom american, a descoperit unele stele variabile la marginea galaxiei Andromeda. In anul 1944, Walter Baade, un astronom german care emigrase in Statele Unite ale Americii, a fost capabil sa identifice stelele individuale aflate in centrul galaxiei.

Galaxia Andromeda este singura galaxie aflata dincolo de Calea Lactee ce poate fi vazuta cu ochiul liber, toamna si in noptile de iarna, de la latitudinile medii ale emisferei nordice. Aceasta arata ca o pata tulbure in constelatia Andromeda, la nord-vest de Marele Patrat al lui Pegas. Galaxia se afla la aproximativ 2,5 milioane de ani lumina de Pamant (9,46 trilioane de kilometri). Se estimeaza ca Andromeda are aproximativ 160 000 de ani lumina in diametru si contine peste 2 trilioane de stele. Aceasta galaxie are forma unei roti, insa vazuta de pe Pamant pare sa aiba o forma alungita.

Andromeda si Calea Lactee sunt asemanatoare in unele privinte. Acestea sunt membre ale grupului local de galaxii si cuprind cea mai mare parte din masa acestuia. Masa galaxiei Andromeda (cantitatea de materie), in comparatie cu masa Caii Lactee, masoara undeva intre sute de miliarde si peste un trilion din masa soarelui. Andromeda este o galaxie spirala, la fel ca si Calea Lactee, stelele sale fiind raspandite pe scara larga pornind din centrul galaxiei. Diferenta dintre aceste doua galaxii este faptul ca Andromeda este mai mare decat Calea Lactee si emite mai multa lumina.

Galaxia este centrata pe o protuberanta stralucitoare. Aceasta protuberanta este reprezentata de un disc plat, ce are peste 200 000 de ani lumina in diametru si grosimea de 1000 de ani lumina, si un nor gigantic de materiale (ajunge la peste 1 milion de ani lumina) care il inconjoara. Acest nor contine materiale neidentificate, care poarta numele de materie intunecata. Materia intunecata este cea care formeaza cea mai mare parte din galaxie. In interiorul norului, se afla numeroase galaxii satelit pe orbita galaxiei Andromeda. Aceste galaxii se numesc galaxii pitice. Norul contine de asemenea fluxuri mareice sau cozi mareice, resturi de galaxii pitice sfasiate de catre fortele mareice ale galaxiei Andromeda (forta mareica este tensiunea unui corp cauzata de diferenta de forte gravitationale pe laturile sale).

In miezul galaxiei se afla o gaura neagra supermasiva (o gaura neagra este o regiune in spatiu care inghite orice se afla in vecinatatea campului sau gravitational extrem de puternic). Masa acestei gauri negre este de aproximativ 140 de milioane de ori mai mare decat a soarelui. Galaxia Andromeda si Calea Lactee sunt trase una spre alta datorita atractiei gravitationale reciproce. In cateva miliarde de ani, aceste doua galaxii s-ar putea intalni si ar putea forma o galaxie colosala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.