Galaxia Roata de Caruta este rezultatul coliziunii dintre doua galaxii. In anul 1941, astronomul Fritz Zwicky a descoperit unul dintre cele mai interesante obiecte ceresti, si anume galaxia Roata de Caruta – forma sa a fost cea care i-a dat si numele. Aceasta galaxie apartine unui grup de galaxii care formeaza constelatia Sculptor. Galaxia se afla la aproximativ 500 de milioane de ani lumina si are diametrul de aproximativ 150 000 de ani lumina. Ceea ce este interesant legat de galaxia Roata de Caruta este faptul ca se crede ca initial a fost o galaxie spirala, similara cu galaxia noastra, Calea Lactee. Cum galaxiile sunt cele mai mari structuri pe care le clasificam in universul in sine, este greu sa ne imaginam ceva atat de mare cum trece printr-o astfel de schimbare. Bineinteles, singurul lucru care ar putea realiza restructurarea unei intregi galaxii este coliziunea cu o alta galaxie.

Un aspect bine stabilit al universului este ca acesta se afla in expansiune. In expansiunea sa, sistemele stelare si galaxiile se afla intr-o miscare constanta. Datorita acestei functii si gravitatiei au loc coliziunile de magnitudine galactica. Atunci cand doua galaxii se ciocnesc, planetele, stelele si celelalte obiecte ceresti sunt aruncate in afara orbitelor lor pe masura ce acele doua forte masive de gravitatie se ciocnesc si interactioneaza. Rezultatul final este o galaxie complet noua compusa din ramasitele celor doua galaxii implicate in coliziune. Ar trebui remarcat faptul ca acestea nu sunt coliziuni in sensul traditional a doua obiecte si a impactului acestora unuia asupra celuilalt. Desi coliziunea galactica este un termen mult mai interesant, evocand distrugere masiva, interactiunea gravitationala este un termen mult mai precis, intrucat cele doua galaxii nu intra niciodata in contact fizic. Rezultatul final al celor doua galaxii care fuzioneaza depinde deasemenea de dimensiunea relativa a galaxiilor. Galaxia intrusa probabila s-a aflat la aproximativ 250 000 de ani lumina distanta, oferindu-le oamenilor de stiinta o metoda de a aproxima cand a avut loc coliziunea.

Desi stelele si planetele nu s-au ciocnit la propriu in galaxia Roata de Caruta, acest lucru nu inseamna ca nu au fost dezlantuite niste forte puternice. Pe masura ce galaxiile au interactionat, a fost eliberata energie care a expulzat gaz si praf din centru la viteze colosale. Inelul albastrui care poate fi vazut in centrul galaxiei reprezinta clustere de stele nou-nascute care au rezultat in urma eliberarii acestei energii. Exista o concentratie ridicata de supernove in acest inel central, care explodeaza incontinuu. Aceste noi stele adauga ceva in plus la aspectul unic al galaxiei, insa lucrurile nu vor sta mereu asa. Pe masura ce perturbarea gravitationala va incepe sa se niveleze, noile stele isi vor lua locul in galaxie, aceasta incepand sa-si recapete forma originala. Dupa cum puteti vedea in imagini, galaxia Roata de Caruta a inceput deja sa-si recapete forma unei galaxii spirale, moment in care numele sau va fi un termen impropriu. Acest proces va dura miliarde de ani. Insa, pentru moment, este corect sa numim acest obiect ceresc interesant Roata de Caruta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.