Nu vreau sa va sperii, dar propria noastra galaxie, Calea Lactee, se afla pe cursul unei coliziuni cu galaxia Andromeda. La un moment dat, in urmatoarele cateva miliarde de ani, galaxia noastra se va ciocni de Andromeda, iar aceasta coliziune va duce la niste consecinte catastrofale. Stelele vor fi expulzate din galaxie, in timp ce alte corpuri vor fi distruse pe masura ce se lovesc de gaurile negre supermasive care fuzioneaza. Structura delicata in forma de spirala a ambelor galaxii va fi distrusa, pe masura ce acestea se imbina pentru a forma o singura galaxie eliptica uriasa. Aceste lucruri se intampla in cazul oricaror galaxii in coliziune. Dar de unde stiu astronomii ca aceasta coliziune dintre Calea Lactee si Andromeda se va petrece? Ei au masurat directia si viteza ambelor galaxii si au ajuns la concluzia ca o ciocnire intre acestea este inevitabila. In plus, de fiecare data cand astronomii arunca o privire asupra regiunilor din univers, acestia pot vedea galaxii aflate in coliziune peste tot.
Galaxiile sunt tinute impreuna de gravitatia comuna. Uneori, galaxiile se apropie destul de mult una de cealalta, incat se pot sfasia una pe alta. Aceasta interactiune gravitationala denatureaza discurile galaxiilor si duce la formarea unor cozi mareice lungi – fluxuri de stele care conecteaza galaxiile intre ele. Daca galaxiile se apropie si mai mult, acestea se vor ciocni. In coliziunea dintre doua galaxii, galaxiile mai mari absorb galaxiile mai mici in intregime, sfasiindu-le in bucati si incorporand stelele acestora. Insa, atunci cand galaxiile sunt de dimensiuni mai mici, cum sunt Calea Lactee si Andromeda, aceasta intalnire fatidica distruge structura spirala in intregime. Cele doua grupuri de stele devin in cele din urma o galaxie eliptica uriasa, care nu are nicio structura spirala perceptibila.
O alta consecinta a coliziunilor dintre galaxii este formarea stelelor. Atunci cand doua galaxii se ciocnesc, aceasta coliziune provoaca prabusirea norilor mari de hidrogen. In urma acestor prabusiri se formeaza pungi de gaz unde iau nastere stelele. O coliziune a galaxiilor duce la imbatranirea prematura a acestora, si astfel, o mare parte din gazul lor se transforma in locuri de nastere ale stelelor. Dupa aceasta perioada de formare agresiva a stelelor, galaxiile raman fara combustibil. Cele mai tinere si mai fierbinti stele explodeaza in cadrul unor supernove si doar stelele rosii mai batrane si mai reci, vor ramane in urma. Acesta este motivul pentru care galaxiile eliptice uriase, care rezulta din ciocnirile unor galaxii, au atat de multe stele rosii batrane, iar formarea stelelor noi este aproape inactiva.
VIDEO: Simulare Galaxii in coliziune: Calea Lactee si Andromeda