Galeria Saatchi este dovada că publicitatea și arta au drumuri comune. Această galerie a fost înființată de Charles Saachi, în 1985 pentru a-și expune propria colecție de artă publicului. De asemenea, Charles Saachi a fondat agenția de publicitate Saachi&Saachi, care are 140 de birouri, în 76 de țări și peste 6.500 de angajați.

Galeria Saatchi

Galeria se bucură de un real succes și este cunoscută pentru influența sa asupra artei contemporane. Conform sondajului din 2013 realizat de instituţia The Art Newspaper’s International Survey galeria s-a situat pe locul 10 din 15 la categoria cele mai vizitate muzee. În medie vin 800. 000 de vizitatori, anual. În 2006, 1350 de şcoli au organizat tururi aici.

Prima locație a fost în Boundary, într-o fabrică de vopseluri dezafectată și se întindea pe 2,800 mp. Vernisajul a avut loc în martie, unde au fost expuse lucrări minimaliste ale artistului Donald Judd, lucrări abstracte ale lui Brice Marden și Cy Twombly și lucrări ale artistului pop american, Andy Warhol. Pentru expoziția sculptorului minimalist Richard Serra, din septembrie-iulie 1987, au fost demolate clădirile muncitorilor de lângă fabrică, pentru a putea face loc sculpturilor.

Pentru a susține arta britanică contemporană, Saatchi și-a vândut colecția americană de artă. Așa s-a născut conceptul Tineri Artiști Britanici, prezentat periodic în galerie. După ce au fost prezentați pentru prima oară in Galeria Saatchi, recunoșterea internațională este aproape garantată. Prin urmare, galeria funcționează ca o rampă de lansare pentru tinerii artiști.

Galeria Saatchi11

O parte din faima acestei galerii este dată de expozițiile controversate și extrem de criticate. La polul opus, expoziția Chinese Art, The Revolution Continues: New Art From China sub umbrela căruia s-au strâns instalații, sclupturi, și picturi, a fost omagiată. Expoziţia a deschis noul sediul al galeriei, în 2008, având o suprafaţă de 70. 000 de mp, pe strada King’s Road. Gustul pentru senzațional al curatorului, Charles Saachi s-a regăsit în expunerea realistă a treisprezece lideri mondiali, în scaun cu rotile, care se ciocneau între ei. Printre artişti enumerăm: Zhang Huan, Li Songsong, Zhang Xiaogans, Zhang Haiying, Suan Yuan și Peng Yu. Expoziţia demonstrat încă o dată importanța galeriei pentru arta contemporană.

O importanţa la fel de mare ca cea a muzeului Tate. În 2009, The Art Newspaper a considerat New Art From China cea mai vizitată expoziție din Marea Britanie. În 2010, această instituţie a clasat expoziţiile British Art Now, Abstract America: New Painting and Sculpture and The Empire Strikes Back: Indian Art Today – pe locul doi, trei şi patru. Pe primul loc s-a situat expoziţia Van Gogh, de la the Royal Academy of Arts.

Galeria Saatchi111

Intrarea este liberă. Acest fapt îi sporește unicitatea, deoarece este singurul muzeu de artă contemporană din lume care are dimensiuni impresionante și la care nu se plătește intrare. Acest fapt este în conformitate cu viziunea fondatorului de a aduce arta contemporană mai aproape de public. Programul este între 10:00- 18:00 (17:30 ultimul tur), zilnic. Dacă vreţi să vă delectaţi cu artă contemporană, dedicaţi acestui muzeu o oră, două pentru a-l parcurge în întregime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.