Game Boy este prima consola portabila de jocuri video, care a cunoscut un succes international rapid si de necontestat. A fost conceputa de firma japoneza Nintendo, in 1989. La momentul fondarii ei, cu o suta de ani in urma, compania Nintendo producea carti de joc japoneze, folosite pentru un joc traditional, foarte popular – Hanafuda. Incepand cu anii 1970, societatea s-a orientat spre jocurile video, la momentul actual fiind unul dintre liderii mondiali in acest domeniu.
Primul aparat portabil pentru jocuri video nu apartine insa firmei japoneze Nintendo, ci uneia americane, “Milton Bradley”, care, la sfarsitul anilor ’70, a creat “Microvision” – o consola de jocuri video portabila, prevazuta cu ecran LCD si care permitea schimbarea cartuselor, dar care nu s-a bucurat de prea mare succes, pentru ca avea putine jocuri, iar bateriile necesare pentru functionare se consumau extrem de repede. Nintendo a profitat de semiesecul concurentei pentru a lansa, in 1980, “Game & Watch” – jocuri electronice “de buzunar”, produse la filiala din Kyoto si care s-au vandut in peste 40 de milioane de exemplare. Creatorul acestor jocuri, cel care va realiza si “Game Boy”, “Virtual Boy” si “Metroid”, este Gunpei Yokoi, un angajat de baza al companiei.
Acesta a povestit ca ideea de a crea “Game & Watch” i-a venit in timpul unei calatorii mai lungi cu trenul, cand, pe un scaun alaturat, a vazut un om de afaceri care se amuza, tastand, la intamplare, pe calculatorul sau portabil, pentru a face sa treaca timpul mai repede. Atunci, Gunpei Yokoi s-a gandit ca ar fi foarte util sa creeze un joc pentru adulti, pe care acestia sa il poata accesa in timpul voiajelor pe distante mai mari, dar realitatea a aratat foarte repede ca cei mai multi potentiali utilizatori sunt copiii. Ca urmare, un alt creator japonez de jocuri, Shigeru Miyamoto, supranumit “Spilberg al jocurilor video”, pune la punct celebrul “Donkey Kong”, comercializat in 1981, in care personajul principal era o simpatica maimuta, dar si jocurile “Mario” sau “Link”. “Mario”, usor de recunoscut dupa personajul cu infatisare nostima, cu mustati, salopeta, sapca rosie si incaltari albe, a devenit mascota companiei Nintendo, aparand pe toate consolele de jocuri ulterioare, apartinand firmei japoneze. Din 1981 si pana in prezent, au fost produse 59 de versiuni “Game & Watch”, in unsprezece serii.
“Game Boy”, aparut pe piata de profil in 1989, mai intai in Japonia, apoi in America de Nord si in Europa, apartine celei de-a patra generatii de console video portabile si este unul dintre cele mai de succes jocuri din toate timpurile, cu peste 100 de milioane de unitati vandute. Cand a ajuns in Europa, in 1990, “Games Boy” se vindea intr-un pachet care cuprindea consola, un cablu care permitea legarea a doua sau mai multe console, doua casti stereo, patru baterii si jocul “Tetris” – toate la pretul de 90 de euro, iar jocurile vandute separat costau in jur de 30 de euro fiecare. Legendarul “Tetris” era un puzzle, in varianta pentru consola portabila (dupa ce cunoscuse un succes enorm pe computer, cu zece ani mai devreme), realizat de inginerul rus Aleksei Pajitnov, care, dupa 1991, s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde a fondat “The Tetris Company”. Al doilea joc din serie a fost “Pokemon”, lansat in 1996, care a dus compania Nintendo pe locul trei in topul vanzarilor din ultimii 20 de ani, fiind cea mai comercializata consola dupa PlayStation 2, a firmei Sony (lansata in 2000) si Nintendo DS (lansata in 2004).
Desi “Game Boy” dispunea de o calitate grafica medie, s-a impus totusi prin nenumarate atuuri: era de mici dimensiuni (incapea in buzunar), avea un pret rezonabil si un foarte bogat catalog de jocuri. In timp, cele mai cautate serii au fost “Game Boy color” (1998) si “Game Boy Advance” (2001), cu un procesor de 32 de biti. “Game Boy color” a fost conceput cu un procesor de doua ori mai rapid decat “Game Boy” clasic si a fost disponibil in sase culori – violet, verde, roz, albastru, galben si lilas. Primul joc “Game Boy color” a fost “Bomberman Color”, iar ultimul, cel din 2002, “Harry Potter si camera secretelor”.
Din 2012 si pana astazi, “Nintendo DS”, “fratele” mai mare al lui “Game Boy”, pe care l-a devansat in vanzari, dupa opt ani de comercializare, si cu cel mai popular joc – “New Super Mario Bros” – pare sa nu aiba, deocamdata, termen de comparatie. Are doua ecrane tactile, microfon, doua cartuse, unul pentru jocurile DS, celalalt pentru “Game Boy Advance”, doua boxe, Wi-Fi integrat, permitand conectarea a saisprezece console.
Compania Nintendo a decis sa isi recicleze consolele de jocuri video recuperate, folosindu-le la fabricarea aparatelor medicale care realizeaza electrocardiogramele (EKG), destinate Madagascarului, tara insulara din Oceanul Indian, in campaniile antipaludism (antimalarie), boala care inca face ravagii in Africa subsahariana, ca interfata la masinile de cusut electrice sau pentru aparatura celor care inregistreaza muzica electronica.