Daca ne-am intrebat vreodata ce se intampla atunci cand monumentele par ca iau forma istoriei, atunci cu siguranta trebuie sa stim ca monumentele respective vor fi ridicate intr-un mod cat mai fascinant cu putinta, de altminteri, precum acea parte a istoriei care se doreste a fi comemorata, iar unul dintre cele mai graitoare exemple in acest sens il gasim unde altundeva decat in Statele Unite ale Americii, mai precis in St. Louis, statul Missouri, unde se afla Gateway Arch, un uluitor memorial al lui Eero Saarinen. Gateway Arch face parte din Parcul National Memorial Jefferson, tema sa fiind expansiunea spre vest.
Parcul este amenajat de-a lungul fluviului Mississippi, iar fascinantul monument se afla undeva la capatul drumului lui Lewis si Clark. De fapt, monumentul Golden Arch este un arc stralucitor ce reprezinta un memorial in cinstea cumpararii de la Franta, in anul 1803, a teritoriului Louisiana, de catre presedintele Thomas Jefferson, precum si faptului ca Vestul Statelor Unite ale Americii s-a deschis pentru colonisti, indeosebi datorita expeditiei de pe fluviul Mississippi, facuta intre anii 1804-1806 de celebrul capitan Meriwether Lewis si de sublocotenentul William Clark.
Totodata, uimitorul monument din St. Louis, Missouri a fost ridicat si in cinstea primului guvern instituit civil la vest de fluviul Mississippi, dar si in cinstea unui sclav pe nume Dred Scott, acesta intentand un proces prin care cerea eliberarea sa. Insa Dred Scott atrasese semnalul lumii intregi asupra sclaviei, precum si asupra consecintelor care pot surveni ca urmare a acestui act teribil de exploatare umana. Arhitectul de origine finlandeza Eero Saarinen a fost cel care a creat arcul Gateway.
Interesant este ca Saarinen studiase inainte sculptura, iar cunostintele pe care le dobandise atat in acest domeniu, cat si in arhitectura l-au ajutat, in cele din urma, sa le ofere Statelor Unite un monument care le taie respiratia turistilor. Mai mult decat atat, Gateway Arch a fost ridicat pe baza unor calcule matematice, bineinteles exacte, impresionantul arc avand forma unei jumatati de elipsa. Eero Saarinen si-a dorit in mod deosebit ca in sectiune, arcul sa aiba forma unui triunghi echilateral, ce se micsoreaza pe masura ce creste si inaltimea, dorinta care si-a si gasit indplinirea.
Cu o inaltime de 192 m si cu o deschidere asemenea, tot de 192 m, Gateway Arch este considerat a avea cea mai inalta structura din Statele Unite, fiind, daca vreti, poate cel mai inalt memorial. Arcul este construit din beton armat si otel inoxidabil, iar in interiorul acestei structuri se afla un sistem pe sine, dezvoltat special pentru acest monument. Acest sistem pe sine duce pana la o platforma de observare din varf, avand, desigur, si scari de evacuare in caz de urgenta.
Sub impresionantul arc se afla un loc destinat special vizitatorilor, un fel de centru turistic, cu un muzeu, un cinematograf, dar si cu nelipsitele magazine. Multora dintre turisti le place in mod deosebit peisajul minunat pe care il vad atunci cand ajung pe platforma de observare. E drept ca si acea zona este destul de ofertanta, mai ales ca vizitatorii au sansa sa vada dincolo de fluviul Mississippi. In sfarsit, din nefericire, arhitectul Eero Saarinen nu a apucat sa termine acest memorial, murind din cauza unei tumori pe creier. Chiar si asa, Gateway Arch este unul dintre cele mai frumoase monumente din Statele Unite ale Americii, sa nu mai spunem ca este de-a dreptul impresionant, neincadrandu-se in niciun tipar.