Gecko nordic cu coada-frunza este o specie care isi are numele de la aspectul interesant al cozii (lata si plata) in forma de frunza. Aceasta soparla arboricola traieste in regiunile cu paduri tropicale din estul continentului australian.

Are lungimea corpului de 15-21 cm si coloritul in nuante crem si maronii asemanatoare scoartei copacilor si stratului de frunze ruginii de pe sol, care ii asigura un camuflaj excelent in mediul in care traieste.

Capul este triunghiular si mare, puternic apaltizat, prezinta un desen criptic ca si pe restul corpului, iar botul este lung si putin rotunjit la varf. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa si pupile verticale, acuitatea vizuala este bine dezvoltata.

Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare, fiecare se termina cu cinci degete lungi, inguste si prevazute cu gheare tari si ascutite, cu ajutorul carora se catara cu usurinta pe scoarta copacilor. In caz de pericol daca este nevoit acest gecko isi poate lasa coada spre a fugi si salva viata.

Citește și:  Șarpele de porumb (Elaphe guttata), se hrănește cu mici rozătoare
Phyllurus cornutus
Phyllurus cornutus

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, dupa imperechere femela depune ouale in perechi, cate doua odata, in crapaturile scoartei desprinsa a copacilor. Aceste sunt lipicioase, rezistente, au coaja dura si adera destul de bine la scoarta copacului. Masculii sunt teritoriali, se lupta intre ei pentru femele si pentru apararea spatiului delimitat de ei.

Scot sunete stridente, intr-o gama foarte variata, prin care comunica intre ei sau isi atrag partenerul. Hrana acestor soparle consta din insecte si larve de insecte pe care le vaneaza mai ales noaptea, gecko nordic cu coada-frunza fiind o specie nocturna.

Gecko nordic cu coada-frunza are denumirea stiintifica de Phyllurus cornutus, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.