Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” este numele unei arii protejate din România, situată, aşa cum sugerează şi numele, în Țara Hațegului. Geoparcul se află, începând cu anul 2005, în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor, dar şi în Reţeaua Globală, care sunt administrate de UNESCO.

Ideea creării acestui geoparc a apărut în anul 2000, când proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe în Praga. Propunerea a fost acceptată, astfel că „Situl Strei-Hațeg”, cum mai este cunoscută aria protejată, are astăzi o suprafaţă totală de 2.394 de hectare. Scopul principal al acestei arii protejate, al cărei interes este unul naţional, este să conserve atât habitatele naturale, cât şi speciile de animale sălbatice şi de plante care se regăsesc pe suprafaţa geoparcului.

Interesant e că Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” include în suprafaţa sa şi teritorii locuite, fapt ce-l face să aibă un statut special faţă de celelalte arii protejate din ţară. Pe lângă habitatele naturale, trebuie protejate şi patrimoniile culturale ale acestei zone. Însă principalele situri din geoparc, acelea care îi dau şi numele, sunt cele în care au fost găsite resturile de dinozauri care au trăit în perioada Cretacicului Superior.

Dinozaurii pitici care au fost descoperiţi în Depresiunea Hațegului nu au mai fost întâlniţi nicăieri în lume – specialiştii au reuşit să găsească embrioni şi cuiburi de ouă de dinozauri, dar şi de mamifere care vieţuiau alături de dinozauri, dar şi cuiburi de reptile zburătoare Hatzegopteryx.

Pe lângă siturile în care s-au găsit aceste urme deosebit de importante, Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” include şi câteva rezervaţii naturale, precum:

Mlaştina de la Pesteana – aparţine, din punct de vedere administrativ, de satul Pesteana din comuna Densuş şi prezintă importanţă datorită faptului că este una dintre cele mai sudice mlaştini oligotrofe de pe teritoriul ţării noastre, iar flora sa conţine importante populaţii de Roua cerului (Drosera rotundifolia), plantă considerată relict glaciar.

Fanatele Pui – este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie naturală de tip botanic. Din punct de vedere administrativ, aparţine de comuna Pui din Hunedoara şi se remarcă prin vegetaţia specifică glaciaţiunii cuaternare (Molinietum, Peucedano).

geoparcul-dinozaurilor-tara-hategului.jpg

Paleofauna reptiliana Ţuştea – aici este zona în care s-au găsit cele mai multe oase, ouă şi embrioni de dinozauri care au trăit în Cretacicul Superior.

Pădurea Slivut – este o rezervaţie naturală de tip botanic şi se află lângă oraşul Haţeg, întinzându-se pe o suprafaţă de 40 de hectare. Este importantă datorită ecosistemului cu quercinee xeroterme (resturile unor păduri de stejar), dar şi pentru rezervaţia de zimbri.

Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru – această arie protejată a Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” este o rezervaţie naturală de tip paleontologic, pe suprafaţa sa de cinci hectare descoperindu-se urme ale unor specii de dinozauri, broaşte ţestoase şi crocodili.

Fanatele cu Narcise de la Nucşoara – în fiecare an, când miile de narcise înfloresc, rezervaţia naturală devine un loc de poveste. Pe lângă narcise, se mai întâlnesc şi alte plante, care se dezvoltă încă din vremurile cele mai reci. Acest lucru se datorează bolovănişului de granit, prin care apele reci ale Retezatului curg. Tot aici, pot fi văzute câteva specii rare de fluturi.

Calcarele de la Fata Fetii – se găsesc în satul Clopotiva, comuna Râu de Mori din judeţul Hunedoara, fiind şi ele o rezervaţie naturală de tip botanic. În cadrul ariei, se găsesc unele specii de plante (Hepatica media, Lilium jankae sau Hepatica transsilvanica) ce prezintă un interes ştiinţific deosebit.

Vârful Poieni – această rezervaţie naturală a Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului” are o suprafaţă de până într-un hectar şi a fost declarată arie protejată datorită vegetaţiei xerice, vegetaţie specifică zonelor de uscăciune. Mai mult, această rezervaţie este singurul loc din ţară în care se găseşte specia Plantago holosteum.

Geoparcul adăpostește numeroase situri fosile unde au fost descoperite rămășițe de dinozauri, oferind o perspectivă unică asupra faunei și florei din Cretacicul târziu.

Pe lângă dinozauri, geoparcul este recunoscut pentru diversitatea sa geologică, cu roci și minerale ce povestesc istoria geologică a pământului de-a lungul milioanelor de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.