Gheizerele reprezintă un spectacol pe cât de rar, pe atât de spectacular, fiind întâlnite în doar câteva colțuri ale lumii. Câmpurile de gheizere sunt și mai rare, motiv pentru care au atins o faimă mondială. Între toate acestea, gheizerele din Islanda ocupă un loc deosebit, fiind printre cele mai vechi cunoscute de om, dar avându-l între ele și pe cel care a dat numele întregii categorii, pe numele său, Geysir. Într-o lume a frigului și singurătății, aceste spectacole naturale schimbă peisajul în totalitate, reamintindu-ne cât de uimitoare poate să fie lumea în care trăim.

Deși în lume există numeroase fenomene spectaculoase ce implică apa, este nevoie de un “cocktail” special pentru a lua naștere un gheizer, cocktail perfect îmbinat în Islanda. În primul rând, e nevoie de o sursă de apă, apoi de un sistem de canale natural care să o conducă și, în final, o sursă puternică de căldură care să o ducă la nivelul fierberii. Asociați vulcanilor, întâlniți din belșug în micuțul stat din nordul planetei, aceste fenomene geologice nu sunt însă permanente, la un moment dat, încheindu-și existența specataculoasă.  Însă ce au arătat de-a lungul istoriei gheizerele din Islanda este că ele pot fi la fel de bine și reînviate fie de natură, fie de activitatea omului.

Islanda

Islanda are mai multe astfel de izvoare explozive, însă două sunt de renume mondial. Deși nu sunt nici cele mai exacte, nici cele mai mari, existând “campioni” în Parcul Național Yellowstone, dar și în Noua Zeelandă, cu ele s-a început istoria acestor fenomene, istorie ce continuă și astăzi. Primul dintre ele, Geysir, își trage numele de la un vechi termen Nordic, “geysa”, care înseamnă “a țâșni”. 

geysir
Geysir

Acest gheizer a dat numele său tuturor fenomenelor similare, în care apa fierbinte țâșnește din adâncurile pământului. Alături de companionul său la fel de cunoscut, Strokkur, atrage în fiecare zi zeci de turiști care se lasă încântați de magia nordului.

Geysir

stokkur

Geysir are, în mod clar, cea mai lungă istorie dintre gheizerele din Islanda, fiind cunoscut din secolul al XVII-lea. O vreme, și-a încetat activitatea, după cum este și normal în cazul acestor fenomene. Însă acesta a arătat că, cel puțin deocamdată, nu are de gând să dispară.

O vreme, a erupt rar, dar spectaculos, aruncând apa până la 70 de metri în aer. Tot în acea vreme, oamenii obișnuiau să arunce săpun în apa clocotită pentru a face jeturile și mai spectaculoase, practică interzisă acum. Devenit un punct tot mai puțin relevant pentru turiștii din Islanda, era forțat în mod artificial să erupă de ziua națională a țării, 17 iunie, când redevenea centrul atenției tuturor.

Cutremurul din 2000 a schimbat totul, eruperea lui Geysir redevenind un spectacol zilnic. La început, coloanele de apă depășeau 120 de metri, însă apoi țâșnirile au devenit mai rare, dar constante.

Strokkur

strokkur

Strokkur, cealaltă vedetă a gheizerelor din Islanda, erupe mai des, fiind mult mai puțin afectat de activitățile seismice din zonă. Ca urmare, filmele și pozele care îl prezintă sunt mult mai des întâlnite decât ale lui Geysir, uneori cele două fiind confundate.

Zona gheizerelor este în prezent proprietatea statului islandez, însă nu au fost mereu așa. O vreme, a aparținut lui James Craig, care a ajuns prim-ministru al Irlandei de Nord, mai apoi fiind donat unui prieten al acestuia. În tot acest timp însă, toți cei care doreau, puteau să vadă gheizerele fără să plătească vreo taxă. În final, printr-un ultim act de donație, Islanda a intrat în proprietatea celor două spectacole ale naturii.

Astăzi, turiștii pot sa aibă chiar ușor acces la gheizerele din Islanda, bineînțeles, odată ce au ajuns în țară. Tururi cu autobuzele duc în fiecare zi zeci de turiști către platoul în care se găsește Geysir. Ce pot să vadă încă de la distanță este un adevarat nor de vapori de apă care ridică mult deasupra solului. De la aceeași distanță pot să audă și strigătele de uimire ale celor care au ajuns deja la fața locului.

Gheizer

Inițial, gheizerul pare o groapă cu apă clocotită care pare să se încingă tot mai tare. A doua fază seamănă cu formarea unei bule uriașe care însă explodează într-un jet puternic de apă, ce poate ajunge până la 50 de metri, după estimările făcute. Văzut de la distanța recomandată, spectacolul este cât se poate de inofensiv și de spectaculos.

Ce nu trebuie făcut însă atât în cazul gheizerelor din Islanda, dar și a oricăror jeturi similare este să se arunce pietre sau lichide pentru curățat pentru a crea o reacție mai spectaculoasa.

Trecând peste posibila poluare, varianta cu pietrele este periculoasă întrucât acestea vor fi aruncate înapoi aproape instantaneu, putând să îi rănească serios pe cei de față. Pentru cei care vor totuși să vadă o erupție cu orice preț, tot ce trebuie să facă este să meargă până la Strokkur, care erupe o dată la fiecare 8 minute, fiind un spectacol la fel de remarcabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.