Alimentația unui autostopist este compusă din biscuiți, batoane granola, fructe, legume, smochine uscate, unt de arahide și orice altceva ce este hrănitor, energetic, accesibil, ușor de cărat, rezistent la timp și distrugeri. Chips-urile de cartofi ar fi o idee proastă.

Dacă bugetul tău nu este chiar atât de redus, probabil, vei mânca la o mulțime de benzinării. Unele dintre ele te vor surprinde plăcut, de exemplu, unele stații de benzină din Finlanda servesc cartofi prăjiți și salate la doar 2 euro. În Polonia, fast food-urile sunt o alegere acceptabilă, un hot dog costă în jur de un euro. În cazul în care nu dorești să dai 3-5 euro pe o pungă de chips-uri și un suc de portocale într-o cutie de carton de 33ml, evită stațiile de benzină din Franța.

Deseori vei fi invitat la masă de către șoferi, în special în Turcia.
Deseori vei fi invitat la masă de către șoferi, în special în Turcia.

De multe ori, se va întâmpla ca unii șoferi să te invite să iei masa cu ei sau chiar să îți ofere bani de buzunar pentru a-ți putea continua călătoria cu bine. Alții, mai familiști, te vor invita să iei cina cu familia lor și să petreci noaptea la ei acasă.

La fel este și cu șoferii de TIR. Mulți dintre ei visau să vadă lumea odată deveniți șoferi profesioniști, dar în scurt timp s-au trezit blocați într-o cabină de TIR prin parcările stațiilor de benzină de pe autostrăzi. Regăsindu-se puțin în tine și văzând spiritul tău aventurier lipsit de griji, mulți dintre ei vor dori să te ajute cum pot ei mai bine. Te vor invita să iei o masă caldă la ei „acasă”, să petreci noaptea într-un pat confortabil (cabinele de TIR au două paturi supra etajate, nu te panica) sau să te aventurezi cu ei în una din lungile lor curse. La final, te vei trezi că unii dintre ei îți vor oferi mâncare pentru drum și bani de buzunar. Indiferent cât de mulți sau puțini sunt aceștia, acceptăi cu inima deschisă și bucură-te că, pentru o clipă în viață, prietenul tău cel mai bun a fost un străin. Fiind persoane singuratice și totuși de multe ori au o familie iubitoare undeva la mii de kilometri distanță, îmbrățișează-i în semn de mulțumire, dacă simți că poți face asta și îndreaptă-te către destinația ta cu zâmbetul larg pe buze, gândindu-te cât de mult iubești ce faci.

Oriunde ai fi, vei fi bine… idioții nu opresc.

Cazarea

Este foarte ușor să intri într-un hotel de 5 stele și să te cazezi câte nopți dorești atunci când ai o tonă de euro. Dar de cele mai multe ori, autostopiștii nu au în buzunar nici măcar 100 de grame în fise de 10 eurocenți. Mai mult ca sigur ești și tu unul dintre aceștia, așa că îți voi spune ce opțiuni ai până câștigi la loteria națională.

Camping

Cortul, sacul și salteaua de dormit îți vor oferi posibilitatea de a dormi aproape oriunde dorești tu. Asta dacă ai fost atent atunci când ți-am vorbit despre ce lucruri să iei cu tine. În Scandinavia, Finlanda, Scoția sau Irlanda, poți face camping într-un loc chiar și două săptămâni. În alte țări este ilegal să îți montezi cortul chiar absolut oriunde simți tu că ai chef. Legal sau nu, asigură-te că nu deranjezi pe nimeni atunci când o faci. Dacă se întâmplă să fii nevoit să montezi cortul într-un loc în care camping-ul este interzis, îți recomand să o faci într-un loc discret, pe la asfințit. Asigură-te că îți strângi lucrurile, inclusiv gunoaiele și fă-te dispărut în dimineața următoare înainte să te observe cineva. Camping-ul este posibil chiar și în țările puternic urbanizate, precum Olanda. Deseori, vei găsi locuri foarte atractive de camping chiar lângă stațiile de benzină de pe autostrăzi. Dacă te simți deranjat de zgomotul traficului intens, îți recomand niște dopuri de urechi.

Camping prin Scoția.
Camping prin Scoția.

O alternativă ar fi să găsești o casă care are grădină și să întrebi frumos proprietarii dacă te pot lăsa să îți montezi cortul la ei în grădină timp de o seară. Este foarte posibil să îți faci și câțiva prieteni noi în felul acesta.

Aeroporturi

Aeroporturile ar fi o a doua opțiune unde ai putea petrece noaptea, făcându-ți somnul de frumusețe. Acestea sunt locuri sigure și calde, în plus, poți găsi întotdeauna o toaletă gratuită. Fiind mari și deseori amplasate lângă autostrăzi dar și pe hărți, îți va fi foarte ușor să le observi în cazul în care ești în căutarea unui loc de dormit și simți că nu ai posibilitatea sau cheful necesar de a monta un cort „în sălbăticie”.

Dormitul într-un aeroport este permis, în general, de către personalul de securitate, deoarece multe persoane au zboruri de tranziție matinale și nu au aproape nici o altă optiunde decât să doarmă acolo. Fiind aglomerate, zgomotoase, luminoase și pline de anunțuri mai tot timpul, îți recomand să ai și să folosești fără rețineri sacul și salteaua de dormit, dopurile de urechi și ceva de pus pe ochi, pentru a dormi cât mai bine.

Un exemplu de paturi primitoare ce te așteaptă prin aeroporturi.
Un exemplu de paturi primitoare ce te așteaptă prin aeroporturi.

În cazul în care dorești să vizitezi un oraș, aeroportul este locul cel mai ieftin în care te poți caza. Spun ieftin și nu gratuit pentru că tot vei fi nevoit să dai câțiva bănuți pe transportul până acolo. Oricum ar fi, ieși foarte ieftin.

Hostel-uri

Opțiunea următoare ar fi hostel-urile. În funcție de locul în care te afli, o noapte poate costa de la 5 euro în sus. Cel mai bun mod de a găsi cele mai ieftine hostel-uri este probabil www.hostelworld.com . Poți rezerva un pat în avans chiar și într-o perioadă foarte scurtă de timp (o oră), fără nicio taxă suplimentară. Uneori, este posibil să lucrezi câteva ore prin hostel, în schimbul unui pat.

Hospitality exchange networks

Rețelele de schimb de ospitalitate necesită puțină planificare, dar sunt instrumente foarte valoroase pentru călători, inclusiv autostopiști. Uneori, sunt organizate evenimente sau întâlniri unde se adună zeci sau sute de membri ai acestor rețele. Dacă mergi și tu acolo, vei găsi, cu siguranță, un loc unde să dormi. Pentru a afla mai multe despre astfel de rețele și evenimente, îți recomand să cauți pe google „Hospitality exchange networks”.

Cum ți-am mai spus, este posibil ca unele persone să te invite să iei masa cu ei, să petreci noaptea la ei acasă sau măcar să îți pui cortul la ei în grădină. Este foarte important să creezi o relație bună cu persoanele din jurul tău. Cu cât ești mai deschis, sincer și respectuos, cu atât șansele de a se întâmpla asta vor fi mai mari. Dacă se întâmplă acest lucru, dar tu refuzi din dorința de a-ți continua drumul, asigură-te că ai notat bine numărul de telefon al persoanei respective, în caz de rămâi blocat 10 kilometri mai încolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.