Există câteva lucruri esențiale, de care ar trebui să ții cont atunci când îți vei începe cariera de autostopist entuziasmat.
Alege ruta cea mai folosită!
Cel mai scurt drum nu este întotdeauna și cel mai bun. Cele mai simple și rapide rute sunt, de obicei, între două mari orașe. Dacă plănuiești să treci printr-o zonă cu populație densă, cum ar fi regiunea Ruhr din Germania, atunci, ar fi bine să ții cont de faptul că multe mașini vor fi locale. O idee bună ar fi să găsești o cale de a evita zona sau să găsești o mașină care trece de aceasta.
De exemplu, dacă te îndrepți spre sudul Franței dinspre Olanda, ar fi o idee bună să eviți Parisul și să o iei spre Luxemburg, zonă mai puțin populată. Stabilește o rută logică din punctul A către punctul B, o rută între două mari orașe sau orașe vecine cu trafic intens.
O hartă bună te ajută!
O hartă a autostrăzilor europene, ce se deschide precum o carte, e numai bună. Dacă are marcat pe ea stațiile de benzină, parcările de TIR și cabinele de taxare de pe autostrăzi e și mai bine. Hărțile ce se întind pe o singură coală uriașă de hârtie nu sunt atât de practice atunci când bate vântul puternic. În general, vei fi bine și fără o hartă la tine, iar dacă te afli în situația de a consulta una, poți arunca o privire rapidă prin una din zecile de hărți europene ce le găsești în absolut orice benzinărie. În ceea ce privește angajații benzinăriei, de obieci, sunt mai mult decât dispuși să te ajute când e vorba de „încă un aventurier”.
Google Maps e iarăși o idee bună!
Fă-te înțeles!
Asigură-te că șoferul știe exact în ce direcție dorești să te îndrepți, să nu te trezești cumva că ai ajuns în Est când tu doreai să te îndrepți către Sud.
Alege-ți un loc bun și sigur!
Stai într-un loc în care poți fi văzut de la distanță. Un loc în care șoferul poate opri în siguranță. Există cazuri în care acesta dorește să oprească, dar nu se simte confortabil în legătură cu zona în care este nevoit să o facă și trece direct pe lângă tine. Prin urmare, ia în considerare siguranța șoferului, dar și a ta.
În cele din urmă, asigură-te că nu stai în drum!
Fii pozitiv!
Este foarte ușor să devii plictisit sau frustrat în timp ce aștepți să fii luat de cineva. Nu uita că o atitudine pozitivă va ajuta. Menține-ți spiritul sus, zâmbind și interacționând cu șoferii, chiar dacă aceștia nu opresc și, fără să îți dai seama, vei porni din nou la drum.
Fii pozitiv, zâmbește!
Cunoaște-ți locul!
De se întâmplă cumva să te rătăcești, îți recomand să nu mai faci un pas înainte sau înapoi până nu știi unde te afli. Roagă-i pe cei din jur să te ajute sau uită-te după indicatoare rutiere pe care să scrie numerele drumurilor sau a orașelor din împrejurimi și încearcă să le găsești pe hartă. În felul acesta, vei afla, în scurt timp, pe ce planetă ești.
Dacă nu ai o destinație anume, nu îți mai face griji să nu te rătăcești cumva, pentru că, oricum, nu știi încotro vrei să te îndrepți. Inspiră adânc și bucură-te de călătorie.
Fă contact vizual cu șoferii!
Contactul vizual este lucrul cel mai important pe care trebuie să îl faci atunci când faci autostopul. Pentru a face cel mai bine acest lucru, asigură-te că șoferii îți pot vedea „albul ochilor”. Dă-ți jos ochelarii de soare și pălăria de cowboy ce îți acoperă jumătate de față și zâmbește către mașinile ce se îndreaptă către tine. Este posibil ca unii șoferi să interpreteze ceva greșit, în cazul în care ești cu privirea în altă parte. Dacă nu poți vedea cine e în mașină din cauza parbrizului, uită-te, pur și simplu, în direcția șoferului. Concentrează-te, în felul acesta, asupra fiecărei mașini în parte. Cu cât faci asta mai bine, cu atât vei aștepta mai puțin ca cineva să oprească.
O idee bună ar fi să le oferi o privire respectabilă șoferilor bărbați, iar femeilor o privire de cățeluș.
Fă pauze!
Să faci autostopul zile întregi devine epuizant. Vor fi momente când te vei afla pe marginea drumului și vei simți nevoia să iei o pauză. Este greu să faci autostopul din centrul unui oraș. Dar, uneori, vei fi nevoit să te abați de la drum din diferite motive (flămând, însetat, bolnav, etc.) și să iei o pauză în cel mai apropiat oraș. Dacă nu ești presat de timp, ai putea sta chiar și câteva zile. Cine știe în ce sat sau orășel vei nimeri.
De se întâmplă ca orașul să fie la o distanță prea mare pentru a putea merge pe jos, iar mașinile par să nu oprească la autostop, îți sugerez să cauți un mijloc de transport public ce se îndreaptă către centrul orașului.
Evită deadline-urile!
Este mult mai ușor să îți menții spiritul de autostopist sus atunci când nu te grăbești nicăieri. Să rămâi „blocat” pe o autostradă nu este o problemă chiar atât de gravă atunci când nu trebuie să ajungi undeva, într-o perioadă limitată de timp.
Aș putea spune că autostopul este un sport ce necesită planificarea lucrurilor din timp. Doar așa îți vei permite să ajungi la destinație în timpul propus, dar și să te bucuri de drumeție. Plus că nu vrei să ratezi nimic din ce se întâmplă la destinație.
Fă conversație!
Șoferii opresc să ia autostopiști din fel și fel de motive. Uni o fac pentru că le place să ofere o mână de ajutor de fiecare dată când au ocazia, alții pentru că au fost și ei autostopiști cândva. Marea majoritate o fac pentru că te văd ca pe o persoană aventurieră ce pare să aibă multe povești interesante de spus.
Faptul că vei avea și tu cu cine să vorbești va face călătoriile lungi să pâră mai scurte. Ai putea începe o conversație prin a-l întreba pe șofer de unde vine sau dacă e la volan de mult timp. Dacă ezită să vorbească cu tine, e foarte probabil ca acesta să se întrebe dacă a făcut o alegere bună luându-te cu el. Mulțumește-i pentru că a oprit, după care încearcă să te bucuri liniștit de călătorie. Dacă va dori să vorbească cu tine, într-un moment sau altul, o va face. Unii șoferi sunt, pur și simplu, timizi.
Lucrează cu vremea!
Dacă e cald, alege un loc de autostop unde poți găsi puțină umbră și eventual niște apă, în cazul în care ești nevoit să aștepți câteva ore.
Dacă plouă, este foarte probabil să li se facă milă de tine șoferilor și să oprească. Cu toate astea, nimănui nu îi place să aibă în mașină un autostopist ud leoarcă. Ține o umbrelă la îndemână, ba chiar mai bine, stai uscat, făcând autostopul într-o stație de benzină.
Furtunile sunt o binecuvântare. De se întâmplă ca în timpul unei zile frumoase de autostop să observi că se apropie o furtună, nu te îngrijora. Pregătește-te să te adăpostești undeva sau să scoți rapid o umbrelă și continuă să faci semn conducătorilor auto. Aceștia se vor simți atât de rău pentru tine, încât mai toți vor opri.
Folosește-te de autostrăzi!
Dacă ești nevoit să călătorești distanțe lungi, autostrăzile vor fi opțiunea ta cea mai bună. Ba chiar de multe ori, vor fi singura ta opțiune. Pentru a reuși o astfel de performanță, trebuie doar să „țopăi” dintr-o oprire în alta. Important este să rogi șoferul să te lase la ultima benzinărie sau parcare de TIR-uri dinaintea ieșirii acestuia de pe autostradă pentru a parcurge o distanță cât mai lungă. De îndată ce te-ai dat jos, fă același lucru și cu următorul șofer. Repetă procedura asta până ajungi la destinație. În felul acesta, vei străbate distanțe lungi de sute sau chiar mii de kilometri, într-o perioadă foarte scurtă de timp.
Stațiile de benzină și parcările de TIR-uri de pe autostrăzi, sunt locuri perfecte de autostop pentru că poți să întrebi șoferii față în față dacă nu pot să te ia cu ei. Nu uita să zâmbești și să fii politicos.
Alege calea cea bună sau rea!
Dacă ai mers pe un drum greșit, încearcă să îți dai seama dacă este bine să te întorci sau să continui, schimbând fie doar traseul, fie chiar destinația finală, pentru a nu pierde prea mult timp.
Dacă ești pe o autostradă, ar trebui să știi că este cam greu să te întorci din drum, iar dacă reușești să faci asta, trebuie să fii foarte atent la locul în care o faci. Uneori poate fi dificil să găsești o mașină ce se îndreaptă către ruta la care încerci să revii. De se întâmplă să rămâi blocat, întoarce-te încă o dată și alege o rută sau destinație nouă.
Folosește transportul public!
Uneori e mai convenabil să iei autobuzul pentru a ajunge lângă autostradă sau chiar la destinația finală. Acest lucru este valabil, mai ales, la plecarea sau sosirea în orașele mari, în special pe timp de noapte. În unele țări sau orașe este posibil să folosești transportul public fără să ai bilet, trebuie doar să fii puțin atent. Pentru a evita o situație neplăcută, te sfătuiesc să îți cumperi unul. Transportul în comun este foarte ieftin mai peste tot.
Nu fi chiar atât de zgârcit!