În general, autostopul este un mod sigur de a călători. Singur lucru care poate fi îngrijorător, câteodată, este stilul de conducere al unor șoferi. Atunci când ești pe marginea unui drum, asigură-te că stai într-o porțiune de drum în care ești în siguranță și poți fi văzut de către șoferi de la o sută de metri. Poartă haine de culori deschise sau o vestă reflectorizantă, (mai ales noaptea) atunci când mergi pe jos pe marginea drumului. Chiar dacă nu planifici să faci autostopoul noaptea, ar fi foarte bine să iei cu tine o lanternă puternică și un material reflectorizant pentru a-l pune pe rucsac. Astfel, vei fi văzut foarte bine din ambele direcții ale drumului.
Există șoferi care conduc de ore întregi și mai au o distanță lungă de străbătut. Fiind somnoroși sau obosiți, aceștia aleg să ia autostopiști pentru a mai omorî din plictiseală și pentru a-și ușura restul drumului ce trebuie să îl parcurgă. De se întâmplă să te confrunți cu o situație de genul acesta, încearcă să stai treaz și să porți o conversație cu șoferul, chiar dacă nu prea găsești un subiect interesant. Ar trebui să te vezi ca un agent de siguranță rutieră și să îi amintești șoferului de limita legală ori de câte ori este necesar. În cazul în care ai permis auto, spune-le șoferilor că ai putea conduce și tu dacă sunt obosiți. De multe ori, vor fi mai mult decât fericiți să te lase la volan.
Înainte de a te urca în vreo mașină, examinează bine șoferul și vehiculul. Poți începe prin a-l întreba unde merge sau dacă te poate lăsa într-un loc sigur ce se află în apropierea destinației tale. În funcție de reacția și răspunsul acestuia, vei ști exact dacă să te urci sau nu. Dacă pare să evite contactul visual, vorbește neclar sau bâlbâit, este posibil să fie sub influența băuturilor alcoolice. Încearcă să vezi dacă sunt sticle de alcool prin mașină sau dacă miroase a băutură. Ai încredere în instinctele tale! Dacă nu te simți confortabil în jurul șoferului, refuză politicos să te urci în mașină și îndepărtează-te de ea.
Daca ești într-un loc rău, nu oprește mai nicio mașină și te simți nevoit să te urci în mașina unui șofer care nu îți inspiră încredere sau îți crează o stare de disconfort, ține rucsacul aproape de tine (cum ar fi pe genunchi). Astfel, poți să cobori rapid din mașină, dacă ești nevoit. Ține mereu asupra ta lucrurile mici și de valoare, precum pașaportul, portofelul sau telefonul mobil. În cazul în care va trebui să abandonezi rucsacul, din orice motiv, vei reuși să păstrezi cele mai importante lucruri. Rucsacul tău ar trebui să fie ultimul care intră în mașină și primul care iese din ea. Evită să îl lași în portbagaj, dacă faci autostopul de unul singur sau dacă șoferul are oportunitatea de a pleca cu el. O idee bună pentru atunci când te dai jos ar fi să lași portiera deschisă, în timp ce îți iei rucsacul din portbagaj. În felul acesta, șansele să-ți uiți rucsacul sau alte lucruri în mașină devin mai mici.
Benzinăriile și parcările de TIR sunt cele mai bune locuri de autostop atunci când vine vorba de siguranță sau preferințe. Pe lângă faptul că ai mai mult timp decât îți trebuie pentru a vorbi cu șoferii, mai poți să îi și „studiezi” de la distanță. Alegerea unui șofer care pare stresat, nervos sau chiar sub influența băuturilor alcoolice (sau chiar mai rău) nu este deloc indicată. Persoanele lângă care te poți simți cel mai în siguranță sunt șoferii de TIR. Cabinele de TIR sunt destul de mari încât să poți sta la o distanță sigură de șofer. Portierele acestora pot fi deschise oricând, permițându-ți să cobori din TIR dacă este necesar (niciodată din mers). În Europa, majoritatea companiilor de transport au montate pe TIR-uri senzori de urmărire ce le oferă informații directe în legătură cu poziționarea TIR-ului. În cazul în care acesta oprește sau se abate de la drum, compania va vedea acest lucru și va încerca să ia legătura șoferul.
De se întâmplă să fii într-o mașină în care atmosfera începe să devină atât de inconfortabilă, încât să te facă să vrei să cobori, găsește o cale și fă-o! Spune-i șoferului să te lase la următorul loc bun de autostop (ales de tine) sau într-o zonă sigură, cum ar fi o benzinărie sau chiar un oraș. Nu ești obligat să stai în mașină și nici șoferului nu îi ești dator cu ceva. Prefă-te că ți se face rău sau că te-ai răzgândit în legătură cu destinația ta. Fii calm, politicos și direct, iar șoferii îți vor respecta dorința.
Iesiri de urgență
Mai întâi de toate, nu intra în panică! Șansele ca un șofer să nu vrea să te lase să cobori din mașină sunt de unu la un milion. Totuși, m-am gândit că ți-ar prinde bine să știi câteva lucruri care ar trebui să le faci sau nu, într-o situație în care trebuie să execuți o ieșire de urgență:
- Sună la urgențe (112 in Europa, 911 in SUA, 000 in Australia).
- Nu folosi niciodata frâna de mâna, în speranța că vei opri masina, pentru că riști să cauzezi un accident rutier.
- Un truc util pe care ai putea să îl faci în cazul în care ai un sentiment rău în legatură cu un șofer, dar nu e cazul să țipi (încă), e să te prefaci că ți s-a făcut rău și să îi spui să tragă pe dreapta rapid, altfel riști să îi vomiți prin mașină. Cum a oprit, pune mâna pe rucsac și îndepărtează-te de mașină spunându-i acestuia să nu te aștepte.
- Pregătește-te să îți dai jos centura de siguranță și așteaptă până ajungeți la un stop sau semafor. Când șoferul oprește mașina, dă-ți jos centura, pune mâna pe rucsac, deschide portiera și fugi înainte să își dea seama ce faci.
Cel mai bine este să îți păstrezi calmul. Șansele de a te confrunta cu o asemenea situație sunt aproape zero.
Nu uita să porți întotdeauna centura de siguranță!