Mitologia irlandeza este o resursa continua de povesti si legende fascinante, un loc special ocupandu-l Finn MacCumhail, cunoscut si sub numele de MacCool. Acesta este personajul mitologic care, potrivit legendei, ar fi construit splendidele formatiuni din bazalt de pe litoralul Irlandei de Nord. MacCool, unul dintre cei mai scunzi uriasi din mitologia irlandeza, avand o inaltime de 15 metri, intentiona sa arunce aceste incredibile formatiuni in mare pentru a construi un pod ce avea sa lege insula scotiana Staffa de Irlanda de Nord.

Giant's Causeway1

Insa adevarul este cu totul altul: spectaculoasele formatiuni stancoase, 40.000 de coloane de bazalt la numar, au aparut acum aproximativ 60 de milioane de ani, in perioada Paleogenului, cand, potrivit studiilor geologice, au avut loc trei scurgeri de lava. Acestea au fost reprezentate de Bazaltele Primare, Mijlocii si Superioare, iar cele care au dat fiinta impresionantelor coloane de lava ale Podului Uriasului sunt cele mijlocii.

Coloanele bazaltice de la Giant’s Causeway dispun de cate cinci sau chiar sapte fete, iar unele au inaltimi de pana la 25 de metri. La poalele Podisului Antrim, mai cu seama la intersectia dintre Capul Benbane si Capul Causeway, se inalta tuburile negre de orga. Acestea lasa impresia ca se ridica din strafundurile marii, rabufnind precum niste vietati bizare pe faleza inalta de 100 m, dar daca sunt privite de sus, ele seamana mai degraba cu un fagure. In schimb, cei care au sansa sa ajunga in aceasta parte splendida a Irlandei de Nord vor putea vedea coloanele de lava ale Podului Uriasului ca pe niste trepte ce coboara in apele marii.

Giant’s Causeway s-a format, prin urmare, datorita activitatii vulcanice de aici, procesul genezei geologice fiind semnificativ influentat si de racirea lavei. De fapt, schimbarile de temperatura aveau sa joace un rol esential in geneza geologica a coloanelor bazaltice. Numai ca felul in care au luat nastere aceste minunate coloane de lava a fost intotdeauna subiect de legenda. Pe langa cea potrivit careia MacCumhail ar fi construit formatiunile bazaltice pentru ca mai apoi sa le arunce in mare, realizand astfel un pod, mai exista alte doua, poate la fel de interesante ca si prima legenda.

Giant's Causeway11

Se spune ca MacCumhail ar fi construit aceste coloane pentru ca femeia iubita sa nu-si ude picioarele. Iar imaginatia celtica merge si mai departe: o alta legenda ne spune ca aceste formatiuni impresionante l-ar fi ajutat pe MacCool, cum mai este cunoscut MacCumhail, in stransa lupta pe care a avut-o cu un rival din Scotia, in sprijinul acestei legende venind si existenta unor astfel de coloane si la Staffa. Potrivit legendei, MacCumhail isi facea treburile zilnice, cand uriasul scotian l-a vazut si a inceput sa-l batjocoreasca, imitandu-l.

Uriasul irlandez s-a infuriat la culme, luand o stanca si trimitand-o pe tarmul scotian. In tot acest timp, Benanndoner, rivalul sau scotian a continuat sa rada in batjocura de Finn, insa nu a ezitat sa arunce si el o stanca spre MacCumhail. Traditiile celtice spuneau ca atunci cand un razboinic trimite o bucata uriasa de piatra spre un alt luptator, acesta din urma a fost provocat la batalie. Problema lui MacCumhail era legata de faptul ca nu stia sa inoate, motiv pentru care a si fost luat iarasi in batjocura de Benandonner. Intr-un exces de furie, MacCool incepe sa arunce in ocean bucati uriase de stanca, formandu-se astfel un pod catre Scotia.

Benandonner a inceput sa treaca podul creat de rivalul sau irlandez. Intre timp, MacCumhail adormise, fiind extenuat de efortul mare pe care-l depusese, insa a fost trezit de zgomotul facut de rivalul sau mult mai mare. Pentru uriasul irlandez, furia ar fi trebuit sa se transforme in moarte, doar ca sotia sa, Oonagh, l-a salvat. Aceasta a aruncat o patura peste urias, chiar inainte ca rivalul scotian sa ajunga la locul unde MacCool dormea.

Giant's Causeway111

Benandonner a intrebat-o pe Oonagh cine doarme sub patura, iar inteleapta sotie i-a raspuns ca fiul cel mic al lui MacCumhail este cel care se odihneste acolo. Sotul ei era, pasamite, la padure. Benandonner a ramas impresionant de dimensiunea mare a copilului, gandindu-se ca tatal acestuia ar trebui sa fie mult mai mare ca el. Astfel, rivalul scotian a fugit de pe litoralul irlandez, traversand podul de pietre creat in graba de noul sau dusman. In urma sa, podul de pietre se prabusea.

In sfarsit, podisul Antrim se intinde pe o suprafata totala de 3.800 km², fiind cel mai mare podis vulcanic din intreaga Europa. Se crede ca acesta a luat nastere acum circa 60 de milioane de ani, cand coloanele, ce sunt cunoscute si ca Podul Uriasului, s-au format.

ORGA URIASILOR SI OCHII URIASILOR

Giant's Causeway1111

Spectaculosul si insolitul peisaj pare desprins din fascinantul imaginar celtic. Saizeci de coloane groase, de dimensiuni egale, formeaza Orga Uriasilor. Furnalele au aparut, la Chimney Tops, datorita eroziunii. Harpa, Cocoasa Camilei, Scaunul Dorintelor sau Amfiteatrul sunt structuri pe cat de frumoase, pe atat de interesante, acestea dand nastere multor povesti. Pe aceasta coasta, intinzandu-se pe o suprafata de 6 km, se afla si Ochii Uriasilor, ce sunt forme rotunjite. Acestea au aparut in urma eroziunii stratului bazaltic inferior. Nu e de mirare faptul ca inca din secolul al XVII-lea, oamenii veneau in acest loc pentru a admira coloanele de lava ale Podului Uriasului.

Giant’s Causeway devenise unul dintre cele mai vizitate locuri din Irlanda de Nord. La inceput, localnicii erau foarte deranjati de cei care soseau aici sa admire creatiile minunate ale naturii. Mai tarziu, in anul 1897, localnicii s-au vazut nevoiti sa accepte sa se construiasca un drum pentru a permite accesul vizitatorilor. E drept ca accesul se facea contra unei taxe. In anul 1961, regiunea avea sa fie cumparata de Asociatia Northern Ireland’s National Trust, fiind eliminate taxele.

Dar turistii care aleg Giant’s Causeway sosesc in acest loc superb si pentru a admira cele peste 200 de specii de plante. Paradisul botanic din tufarisuri sau de pe tarm, faleze ori pajisti este de-a dreptul impresionant. Trifoiul iepurelui, paiusul, splendoarea parului fecioarei sau usturoiul salbatic sunt doar cateva dintre plantele care cresc in aceasta regiune. Nu lipsesc nici pasarile care completeaza insolita priveliste. Tot aici, pot fi intalniti si cufundarii, cormoranii, fulmarii sau petrelii.

Giant's Causeway11111

Podul Uriasilor, cu toate coloanele sale de lava, ramane, fara discutie, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Bogata diversitate faunistica si floristica, micile adaposturi pescaresti si stancile de aici sunt doar cateva motive pentru care ar trebui sa vizitati Giant’s Causeway. In plus, mitologia celtica nu a fost reprezentata nicicand mai frumos si deopotriva mai fascinant ca aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.