• girafaGirafa este cel mai inalt animal, iar numele sau centreaza chiar aceasta idee, avand in traducere libera semnificatia de „cea mai inalta dintre toate”, numele sau provenind din araba. Masculul girafa poate sa atinga o greutate de pana la 900 de kilograme, iar inaltimea sa ajunge pana la 5.5 metri.
  • Chiar daca este inrudita cu alte clase de animale precum Bovidae su Cervidae, girafa are totusi propria ei grupa si anume Giraffidae. In aceasta grupa, sau familie, este inclusa insa numai girafa si o ruda mai apropiata numita okapi, deci familia este destul de restransa.
  • In anul 1988 s-a estimat un numar foarte mare de girafe care din pacate in anul 2012 s-a injumatatit. In prezent se poate spune ca exista aproximativ 80.000 de exemplare din aceasta specie de animale.
  • Popularitatea girafelor se datoreaza gatului lor lung in primul rand, cu ajutorul acestuia ele ajung pana in varful celor mai mari copaci pentru a se hrani cu cele mai tinere frunze. Picioarele din fata ale unei girafe sunt mai mari fata de cele din spate, ceea ce ii si da un aspect impunator, totusi structura oaselor sale nu este deloc una distincta, se aseamana cu cea a restului de mamifere. Coarnele girafelor sunt mici si acoperite cu piele moale. Ele sunt numite ossicoarne, pentru ca practic sunt formate din oase.
  • Limba unei girafe masoara aproape 41 de centimetri si ea are culoarea gri. Cu ajutorul acesteia o girafa poate chiar sa isi curete urechile.
  • Girafele au un sistem de comunicare aparte, ele comunica prin intermediul infrasunetelor, iar urechea umana nu poate sa perceapa aceste zgomote, de aceea putem spune adesea ca aceste animale sunt mute. Insa ele emit zgomote cu ajutorul plamanilor.
  • Girafele au evoluat diferit fata de alte mamifere, mai ales daca stam sa ne gandim la statura lor impunatoare, la felul lor de a fi si de a se hrani sau adapa. Inima unei girafe este obligata sa pompeze astfel de doua ori mai mult sange pentru a putea mentine un echilibru al fluxului sangvin in organism, iar in partea de sus a gatului girafei, aceasta are un fel de pompa, un sistem magnific care impiedica sangele sa coboare rapid in momentul in care animalul isi apleaca capul ca sa bea apa.
  • Petele girafei nu sunt uniforme, ele sunt mai mici pe gat cat si pe picioare, au o culoare mai inchisa fata de restul blanii.
  • In momentul in care o girafa se simte batrana, ea va merge sa locuiasca singura si sa isi duca sfarsitul vietii in tihna. Pana atunci girafa capinsa girafele prefera sa stea in grupuri foarte mari de peste 30 de exemplare.
  • Ce mai este diferit la girafe este si faptul ca buzele de sus nu sunt despartite asa cum este buza superioara a unei camile, ele sunt practic mult mai ascutite si mai tuguiate. In plus are un sistem propriu care o ajuta sa opreasca intrarea aerului plin de impuritati si praf, in organism.
  • O girafa are perioada de gestatie de 15 luni, iar in urma acesteia se naste doar un pui. Un pui de girafa are la nastere un metru si 80 de centimetri cel putin, femelele nasc din picioare si sacul in care fatul iese la lumina este un sac embrionar care nu se rupe dupa ce acesta ajunge pe pamant. Chiar si dupa o ora de la nastere un pui de girafa este foarte energic, el poate sa fuga, desi in primele doua – trei saptamani stau mai mult pe langa mama.
  • O girafa traieste pana la maximum 25 de ani in salbaticie, insa din puii care se nasc anual numai jumatate ajung la maturitate. Pradatorii carnivori nu pot vana exemplarele mature din cauza marimii lor foarte mari, insa puii sunt destul de vulnerabili, mai ales cand vine vorba despre lei, tigri si alte feline agresive care vaneaza in haita. Puii de grafa sunt cunoscuti ca fiind mult mai sociabili fata de adulti. Acestia stau foarte mult timp impreuna si se joaca. Puii masculi se dezvolta total abia dupa varsta de opt ani iar femelele dupa varsta de cinci ani.
  • Fructul preferat al girafelor se pare ca este acacia, iar atunci cand se hraneste cu multe alimente zemoase poate sa stea si multa vreme fara apa. S-a putut observa ca girafa este un animal foarte pretentios la mancare si sta foarte mult sa aleaga ce sa manance atunci felurile ii permit.
  • girafa si puiGirafele petrec pana la 20 de ore pe zi mancand. Ele pot sa consume pana la 65 de kilograme de mancare de origine vegetala, putandu-se alimenta chiar si in cele mai calduroase zile si momente timp in care animalele care pradeaza sunt ascunse de caldura. Girafa se aseamana foarte mult cu vaca: ambele sunt rumegatoare si ambele au patru stomacuri, iar digestia lor are nevoie de foarte multa vreme.
  • Chiar daca greutatea medie a unei girafe ajunge pana la 900 de kilograme, se pare ca masculii pot avea chiar pana la 2000 de kilograme. Aceste animale sunt invatate sa traiasca numai in savana si in zone ale Saharei.
  • Chiar daca au o statura impunatoare, girafele sunt cunoscute ca fiind animale foarte timide, tematoare. Ele fug atunci cand sunt atacate insa in cazul in care au si pui alaturi si sunt atacate atunci vor lovi cu picioarele, si avand in vedere marimea lor si greutatea osoasa, pot lovi chiar mortal sau cel putin pot sa provoace rani destul de grave.
  • Inaltimea unei girafe ii este de mare ajutor nu numai in cazul in care trebuie sa se hraneasca, ci si atunci cand trebuie sa se apere. Avand in vedere ca ii permite un camp vizual foarte dezvoltat, girafa poate destul de usor sa fuga de pericole deoarece le vede cu mult timp inainte sa ajunga la ea.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.