Situat in Muntenia, judetul Giurgiu are in componenta sa trei orase (resedinta de judet, Giurgiu, Mihailesti si Bolintin-Vale) si aproximativ 50 de comune. Conform unei legende, numele sau ar proveni de la un cioban pe nume San Giorgio. Pe vremea cand otomanii stapaneau teritoriul judetului de astazi, ciobanul, venit cu oile sale tocmai din lunca Dunarii, a eliberat cateva sute de oameni care urmau sa fie trimisi in Imperiul Otoman. Dupa eliberare, acestia au intemeiat o asezare si au hotarat ca aceasta sa fie numita dupa cioban.

Insa, conform datelor istorice, judetul Giurgiu a fost intemeiat in jurul secolului al XIV-lea, cand mai multi comercianti din Genova s-au stabilit aici si au pus bazele unui port la Dunare. Genovezii si-au amenajat o piata pentru a vinde catifele si matasuri si chiar si-au deschis o banca. Istoricii sunt de parere ca asezarea a fost botezata dupa Sfantul Gheorghe, protectorul orasului Genova. Prima atestare documentara a judetului actual dateaza din anul 1394, cand a fost mentionat in Codex Latinus Parisinus.

turnul cu ceas din Giurgiu

In prima jumatate a secolului al XV-lea, judetul Giurgiu a fost cucerit de otomani, fapt ce a dus la numeroase razboaie intre Imperiul Otoman si Mihai Viteazul. In secolul al XVII-lea, fortificatia ridicata de turci a ars complet, insa judetul a reusit sa isi revina dupa acest cumplit eveniment. Mai mult, importanta sa a crescut in secolul al XIX-lea, cand a fost inaugurata prima cale ferata din tara, aceasta facand legatura intre Bucuresti si orasul Giurgiu. Mai tarziu, in timpul regimului comunist, autoritatile au construit Podul Prieteniei sau Podul Giurgiu – Ruse, primul pod care leaga Romania de tara vecina, Bulgaria. Astazi, podul este traversat de numeroase masini, care vor sa ajunga in Bulgaria sau Grecia.

Orice turist s-ar intreba: ce este de vizitat in judetul Giurgiu? In primul rand, ruinele cetatii cu acelasi nume nu trebuie ratate. Cetatea a fost construita de genovezi in secolul al XIV-lea, cu scopul de a urmari indeaproape activitatea desfasurata pe Dunare. Un alt obiectiv interesant este reprezentat de Ansamblul Arhitectural “Udriste Nasturel”, format din biserica cu hramurile “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si “Sfanta Treime”, Casa Stolojan si Casa de Piatra. Edificiile au fost ridicate, in secolul al XVII-lea, de familiile Udriste si Nasturel (Elina Nasturel a fost sotia lui Matei Basarab).

Pentru cei dornici sa stea in mijlocul naturii, Insula Mocanu din judetul Giurgiu este locul ideal. Neatinsa inca de civilizatie, insula are 850 de hectare si e comparata cu Delta Dunarii, fiind un loc perfect pentru amatorii de vanatoare sau pescuit. Rezervatia naturala “Padurea Comana” a fost declarata monument al naturii, datorita bujorului romanesc – de altfel, in luna mai a fiecarui an, are loc “Sarbatoarea Bujorului”, la care participa numerosi oameni.

Capitania Portului Giurgiu
Capitania Portului Giurgiu

Alte obiective turistice sunt ruinele cetatii lui Mircea cel Batran (sau Cetatea din Insula), Turnul Ceasornicului din Giurgiu (construit de turci in secolul al XVIII-lea), Manastirea Comana (ctitorita, in 1461, de Vlad Tepes), Lacul Comana, Podul de peste Neajlov din Calugareni (reconstituit, in prima jumatate a secolului XX, pentru a aminti de victoria armatei lui Mihai Viteazul impotriva turcilor), Conacul Druganescu din Floresti Stoenesti (dateaza din 1715 si adaposteste un muzeu de arta populara), Muzeul Luptei pentru Independenta Poporului Roman, Muzeul Scolar Dacia (unde se pot admira obiecte din epoca geto-daca), Gara centrala (prima gara din Romania), etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.