Stiati ca…
- Gotu kola sau Centella asiatica este o planta erbacee perena care creste in regiunile tropicale si subtropicale din Asia si Africa. Prefera solul umed, mlastinos, bogat in nutrienti, de pe campurile de orez si malurile cursurilor de apa, uneori creste la altitudini de pana la 1900 m. Este cunoscuta si sub denumirea de frunza-de-mlastina asiatica sau iarba-tigrului si face parte din familia Apiaceae sau Umbelliferaceae. Numele de iarba-tigrului face referire la tigrul Bengal care obisnuieste sa se rostogoleasca pe pajistile formate din aceste plante atunci cand este ranit dupa luptele pe care le da cu alte animale salbatice.
- Nu este o planta foarte inalta, poate ajunge in cazuri exceptionale pana la 30 cm. Are tulpina taratoare la fel ca plantele de mlastini, frunzele in forma de rinichi, lungi de 1-4,5 cm si late de 1,5-5 cm, cu marginile ondulate, cu petiol si nervuri distincte. Florile sunt sesile, au petalele albe cu mici pete roz si ovarul inferior violet. Fructele sunt lungi de 2-3 mm si late de 2,2-3,6 mm. Perioada de inflorire si de aparitie a fructelor tine din aprilie pana in septembrie.
- Planta este folosita de sute de ani in medicina naturista indiana si ayurvedica, cat si in medicina traditionala chineza si este una dintre cele mai utile si importante ierburi datorita proprietatilor ei terapeutice. Principalele sale utilizari sunt pentru imbunatatirea memoriei, vindecarea ranilor si eczemelor, tratamentul tulburarilor mentale, aterosclerozei, astmului, bronsitei si viermilor intestinali. Planta contine compusi triterpenici, substante glicozide, saponine, alcaloizi, ulei volatil, etc.
- Uleiul de Centella asiatica este mediu vascos, se aseamana cu un lichid clar galbui, cu miros delicat. Contine elemente volatile, acizi grasi, campesterol, sitosterol, asiaticoside, stigmasterol si altele. Are proprietati cicatrizante, drenante, tonice, curative ale pielii, de prevenire a ridurilor, de regenerare a celulelor, antiinflamatorii, de stimulare a sintezei colagenului si de vindecare a ranilor de pe piele. Poate fi utilizat in tratametul unor afectiuni precum sunt: cuperoza, edeme, vergeturi, varice, picioare umflate si grele, retentia de apa, acnee, psoriazis, dermatita, eczeme. De asemenea ajuta in regenerarea pielii dupa interventii chirurgicale sau arsuri si in prevenirea ridurilor.
- In India aceasta planta este cunoscuta ca remediu ayurvedic, la cresterea memoriei, calmarea durerilor de cap, combaterea stresului. De asemenea planta ajuta in tratamentul leprei, tuberculozei, ameliorarea durerilor ce apar in cazuri de artrita si reumatism.
- In India planta este numita ,,elixirul vietii” deoarece ajuta la regenerarea celulelor creierului, la calmarea nevilor. Se spune ca sunt suficiente doar 2 frunze de Centella asiatica pe zi pentru a preveni procesul de imbatranire prematura al organismului.
- Gotu kola este folosita in cosmetica la fabricarea unor creme antirid pentru zi si noapte, lotiuni pentru tratamentul acneei, psoriazisului, arsurilor si eczemelor, creme de regenerare a pielii deteriorate, creme pentru normalizarea circulatiei sangelui, unguente care ajuta in tratamentul vergeturilor si in prevenirea acestora.
- In Thailanda se prepara o bautura revigoranta cu gheata numita Bai Bua Bok care deseori se serveste pe strada alaturi de alte bauturi la fel de bune cum este ceaiul de crizantema. Aceasta se prepara din 2 linguri de zahar, 230 ml apa si frunze de Centella asiatica. Se pregateste astfel: se curata frunzele de pe tulpini, se spala bine; se pune apa la fiert intr-un ibric timp de 10 minute, se adauga zaharul si se amesteca pana se topeste complet; se pune jumatate din cantitatea de frunze intr-un blender, se adauga jumatate din apa si se amesteca pana ce frunzele se maruntesc foarte bine. Apoi se adauga si restul de apa cu zahar si frunzele ramase si se amesteca din nou. Sucul astfel obtinut se lasa sa se raceasca, se strecoara prin sita si se serveste cu 2-3 cuburi de gheata.