Grădina Botanică din Bucureşti a fost construită în 1860, pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Reprezintă un bun extraordinar cu care Capitala României, dar şi întreaga ţară se poate mândri, întrucât este un element cultural, educaţional şi de cercetare prin care oamenii pot înţelege mai bine legătura foarte strânsă dintre ei şi mediul înconjurător. Este vital ca acest lucru să se întâmple dacă dorim să se conserve cum trebuie mediul vegetal, iar viaţa să-şi urmeze cursul firesc de până acum.
La 34 de ani de la ridicarea grădinii, sediul acesteia a fost mutat în cartierul Cotroceni, la ordinul unui botanist celebru de la noi, D. Brândză, cel care a dat şi numele actual al construcţiei. Inaugurarea oficială a grădinii a avut loc la sfârşitul secolului al XIX-lea.
În timpul celor două războaie mondiale, aceasta a reprezentat unul dintre sediile trupelor străine şi chiar a suferit câteva bombardamente. Acum 51 de ani, au fost construite sere noi, dar şi Herbarul. La sfârşitul deceniului al optulea al secolului trecut, s-a deschis un Muzeu Botanic, amplasat chiar la intrarea în Grădina Botanică. Acum 17 ani, ea a primit denumirea după Dimitrie Brândză.
În prezent, gradina este împărţită în sectoare, fiecare cu serele ei specifice, aduse special pentru conservarea exemplarelor de plante care au nevoie de un nivel de căldură mai rdicat.
Cel mai mare sector este reprezentat de către cel decorativ, care se întinde pe mai bine de 5000 de metri pătraţi. Data finalizării acestuia a fost anul 1956. Poziţionat chiar la intrarea în incinta grădinii, sectorul decorativ se remarcă prin multitudinea de culori şi de forme ale plantelor. Aici, puteţi găsi mai mult de 550 de plante erbacee şi lemnoase.
Un alt sector foarte interesant şi demn de văzut este cel al plantelor rare, deschis acum 39 de ani. Se pot admira, în acest loc, câteva dintre plantele ameninţate cu dispariţia, sau acele specii endemice.
Sectorul florei mediteraneene cuprinde câteva sute de exemplare din zona menționată. Interesant este faptul că unele dintre acestea se regăsesc şi la noi în ţară, mai ales în zona de sud.
Grădina Italiană se găseşte foarte aproape de Institutul Botanic. Aici, se pot vedea câteva tipuri de plante care trăiesc sub apă.
În zonele cu specii româneşti de plante, se remarcă existenţa celor din Dobrogea, care s-au adaptat perfect la condiţiile de climă din această regiune. Nu în ultimul rând, există şi câteva exemplare din zona Olteniei sau din Podişul Mehedinţi.
În sectorul Munţilor din România, din interiorul Grădinei Botanice din Bucureşti, există două zone: cea de păduri de foioase şi cea de conifere. În cea de-a doua zonă, se remarcă o cascadă şi un monument din America de Nord. De asemenea, se pot admira colecţiile de nuferi absolut superbi din acest sector.
Sectorul trandafirilor este cu totul special, datorită multitudinii de culori şi de forme. Reamenajarea acestuia s-a făcut în anul 1976. În ziua de astăzi, există mai mult de 100 de specii de trandafiri. Cea mai frumoasă este cea de iris.
Plantele utile sunt cele cu folosinţă în tratamentele medicale sau în industria farmaceutică. Ele sunt repartizate într-un sector special.
După cum am spus la început, există şi un număr mare de sere, care au rolul de a proteja plantele care au nevoie de condiţii speciale. Aici intră colecţiile de ficuşi, orhidee, plante subtropicale sau cactuşi.
În centru, se găseşte Palamriul, care se întinde pe mai mult de 500 de metri pătraţi şi înalt de aproape 20 de metri. Se pot admira liane, filodendroni sau alte plante specifice. Există mai mult de 35 de specii, de provenienţe din diverse zone ale lumii: China, Africa, India ș.a.m.d. Mai mult, puteţi vizita orhideele, care se află într-o cameră semnificativ mai mică. Sunt prezente aproximativ 40 de specii de astfel de plante.
Dacă vreţi, puteţi merge şi în sectorul ferigilor sau în cel al plantelor mediteraneene. Avem aici specii de portocali, lămâi, mandarini sau grapefruit. În fine, ultima zona pe care o puteţi admira este cea a nuferilor tropicali, poate cea mai spectaculoasă colecţie dintre toate cele prezente la Grădina Botanică din Bucureşti.
În concluzie, această grădină botanică este locul ideal pentru toţi vizitatorii dornici să se bucure de minunăţiile existente aici. Durata unui tur nu durează mai mult de două ore, astfel încât merită fără doar şi poate să le petreceţi acolo. Cum preţul unui bilet nu este foarte mare, puteţi veni alături de membrii familiei, acesta fiind un prilej perfect pentru cei mici să înceapă să înveţe şi să ia contact cu splendorile mediului înconjurător.
Grădina Botanică nu este doar un loc de plimbare, ci și un centru crucial pentru conservarea speciilor de plante, unele dintre ele rare sau pe cale de dispariție. Pe lângă rolul său botanic și ecologic, grădina găzduiește diverse evenimente culturale și artistice, consolidându-și astfel rolul de punct de întâlnire comunitar.