Gradina Botanica din Chicago, asezata parca la poalele paradisului, se intinde pe o suprafata de 156 de hectare, un fel de muzeu dispus pe noua insule — nu mai putin de 24 de gradini sunt inconjurate aici de habitate naturale: Skokie River Corridor, Padurile McDonald, Preria Dixon etc. sunt doar cateva dintre frumusetile care insufletesc acest loc fermecator. Intrucatva, motto-ul adoptat in 1837 — „Urbs in Horto” (Un oras intr-o gradina) —, promovat intens, se regaseste intocmai in spiritul acestui loc formidabil ce a luat fiinta in anul 1972.
Cunoscuta si ca Glencoe, Gradina Botanica din Chicago se afla sub administrarea Societatii de Horticultura Chicago. Planurile lui John O. Simond au reusit sa transforme un loc impanzit cu tantari intr-o gradina superba. Una dintre cele mai vizitate gradini publice din Statele Unite ale Americii, cu peste 750.000 de vizitatori in fiecare an, aceasta gradina botanica din Chicago, Illinois, reprezinta, in primul rand, un centru important pentru cercetare stiintifica.
Mai mult de 1000 de voluntari se ocupa de aceasta gradina, de la plantarea pana la ingrijire, toate sarcinile sunt vazute drept niste placeri. Cu peste 2,4 milioane de plante, Gradina Botanica din Chicago este una dintre cele zece gradini publici acreditate de Asociatia Americana a Muzeelor. Vizitatorii au sansa sa admire aici nu mai putin de 24 de gradini sau habitate naturale, respectiv expozitii in aer liber, si anume The Rainwater Glen and Footbridge, The Green Roof Garden, The Aquatic Garden, The Bulb Garden, The Circle Garden, Dwarf Conifer Garden, Enabling Garden, English Walled Garden, English Oak Meadow, Esplanade, Crescent Garden, Evening Island, Heritage Garden, Greenhousese, Ragenstein Fruit & Vegetable Garden, Lakeside Garden, Landscape Garden, Elizabeth Mallot Japanese Garden, Mary Mix McDonald Woods, Bonsai Collection, Waterfall Garden s.a.m.d.
De pilda, Landscape Garden a fost amenajata in opt stiluri, pentru a se ilustra intocmai tipurile diferite de peisagistica, pe cand gradini precum Native Plant Garden sunt impartite in mai multe zone; altele au un specific anume, cum ar fi cel japonez. Si tocmai, atunci cand Gradina Botanica din Chicago a fost amenajata, s-a urmat estetica asiatica, mai cu seama cea chinezeasca, inima gradinii publice fiind o insula uriasa in centrul unei lagune. In plus, o retea impresionanta de poteci si drumuri isi face loc pe sit, legand paduri, habitate naturale sau gradini.
Contrastand gradina amenajata in stil japonez, English Walled Garden ilustreaza sase traditii si pune un accent deosebit pe influenta Angliei asupra horticulturii internationale. O alta gradina deosebita ar fi Mary Mix McDonald Woods, un loc unde stejarii cresc in habitatul lor natural, inaltandu-se, aproape amenintator, precum niste strajeri, peste o suprafata de 40 de hectare. Tot aici, se mai afla si alte plante, insa si animale, intreg locul fiind special amenajat pentru ca vizitatorii sa se simta exceptional.
Si Esplanade, ce se intinde pe o suprafata de 1,1 hectare, este un loc care nu trebuie neglijat. Aceasta gradina din urma este noua, iar vizitatorii au spatii, iarasi, special amenajate pentru ei, unde se pot opri si pot admira, ca pentru ultima oara, un paradis lenes, dar totusi dinamic in ceea ce priveste culorile. Oricum, este important de mentionat faptul ca Gradina Botanica din Chicago se focuseaza, in fiecare parte, pe plantele native, incercand sa recreeze un mediu sau un habitat natural, cu animale, lacuri si cu o atmosfera pe masura. In anul 2002, un alt proiect important avea sa se contureze. Este vorba de Great Basin Gardens, un loc superb cu plante perene.
De la locuri intime la altele panoramice, de la parti formale la altele naturalistice si de la expozitii accesibile tuturor la locuri misterios ascunse, Gradina Botanica din Chicago ofera o experienta unica si, pentru cei care vor sa studieze unele plante, un maraton de horticultura. Pe langa toate acestea, nu trebuie sa uita ca aceasta gradina este si un paradis pentru fotografi, atat pentru cei profesionisti, cat si pentru amatori. Spre exemplu, aceasta gradina publica organizeaza trei concursuri pentru fotografii amatori in fiecare an. Si concurentii sub 18 ani pot participa la acest concurs, pentru ei, existand o sectiune speciala.
Iar cand o ploaie marunta si rece incepe sa anunte venirea toamnei, vizitatorii se pregatesc pentru o alta experienta — culorile acestui anotimp sunt surprinse de Gradina Botanica din Chicago ca un tablou de Van Gogh. Linistea este intretinuta, culmea, de micile cascade ce susura, de pasarile care duc lupte crancene pe crengile arborilor sau de vreo vietate mai neobisnuita. Nu lipsesc nici casutele miniaturale, realizate din lemn, vizitatorii fiind tentati sa creada ca, in acestea, se ascund piticii de privirile curioase ale oamenilor.
Si daca lumea, asa cum o stim cu totii, ar fi supusa unui alt Mare Potop, cu siguranta Gradina Botanica din Chicago ar fi o o noua specie de frumusete care ar trebui luata pe Arca lui Noe.