Gradina Rikugien, cunoscuta si ca paradisul verde al zonei metropolitane a orasului Tokio, este un obiectiv foarte vizitat si celebru, reprezentant modelul de gradina traditionala japoneza. Gradina Rikugien a fost amenajata incepand cu anul 1695, pana in anul 1702. Dupa cum ne spune si numele (rikugi = gradina celor 6 poeme), scopul sau initial era exprimarea plastica a celor sase elemente definitorii ale poeziei antice Waka, aceasta fiind mereu muza pentru designul gradinilor de acest gen. Astfel, in gradina au fost redate aproximativ 88 de scene din poeme reprezentative pentru cultura japoneza, din care astazi ne mai putem delecta cu 32 dintre ele.
Ce puteti gasi in Gradina Rikugien? Nici mai mult, nici mai putin de 36 000 de arbori reprezentanti ai cel putin 6000 de specii, care creeaza atmosfera perfecta atat pentru recreere, cat si pentru plimbare, citit sau meditat, intinsi pe o suprafata de 88 000 km2. Printre acesti arbori se gasesc atat conifere cat si foioase si diverse plante cu flori, dintre care mai mentionam ciresi, azalee, artari. Capodopera a fost fondata de experti in ale gradinaritului si anume Yanagisawa Yoshiyasu, din ordinul lui Tokugawa Tsunazoshi, al cincilea shogun. Esenta amenajarii gradinii a fost armonizarea elementelor naturii pentru a putea astfel ajuta oamenii sa isi dobandeasca echilibrul launtric.
Datorita frumusetii ciresilor, primavara cand acestia infloresc, iar atunci cand frunzele tuturor arborilor incep sa cada, toamna, parcul se bucura de iluminare pe intregul parcurs al noptilor. Un alt eveniment important este festivalul azaleelor, care are loc de la jumatatea lunii aprilie pana la jumatatea lunii mai.
In centrul gradinii, un iaz superb da culoare locului. Iazul este inconjurat de ceainarii, care succed, in sensul acelor de ceasornic astfel: Ceainaria Takimi (pe malul unui parau), Ceainaria Fukiage si Ceainaria de lemn Tsutusuji (mai modesta, dar de un fermec aparte). in arealul gradinii, gasim si insule, paduri si dealuri. In jurul iazului exista o alee serpuinda, ideala pentru o plimbare romantica. In mijlocul iazului exista o insula, Imo-yama, care, din pacate, nu poate fi vizitata de turisti, desi este legata de restul gradinii printr-un pod. De pe numeroasele poduri se observa in plina activitate pestii koi care abia asteapta sa fie hraniti cu resturi de paine si broastele testoase, de marimea farfuriilor de cina, care populeaza iazul. O panorama deosebita se poate observa din cel mai inalt punct din gradina, la 35 de metri inaltime, numit Fujishiro toge.
In anul 1938, Gradina Rijugien a devenit proprietatea orasului Tokio, atunci cand familia Iwasaki a hotarat sa o doneze. Acest lucru a dus la recunoasterea oficiala a potentialului cultural al gradinii, fapt intamplat pe la jumatatea secolului al XX-lea.
Gradina este localizata departe de aglomeratie, in linistitul cartier Komagome/ Sugamo si este una din gradinile de top din Tokio. Totusi, ca majoritatea gradinilor, vizita incepe cu parcurgerea unei arii impadurite si intunecate, pe o poteca de pamant, dar pe masura ce iti parcurgi drumul inainte, ajungi sa cunosti adevaratele frumuseti si particularitati ale gradinii Rikugien.
Gradina are un design foarte inteligent, astfel incat doar la cativa pasi pe care ii parcurgeti in jurul lacului, veti avea o noua si deosebita privire de ansamblu. Cele 32 de pietre care marcheaza locurile de frumusete si interes sunt practic testamentul abilitatii misterioase a gradinii de a transforma o imagine in atat de multe perspective.
Calatoria prin gradina incepe din punctul Deshio-no-minato, se intinde pe mai mult de jumatate din lungimea lacului, dand astfel posibilitatea unei plimbari in care peisajele se transforma necontenit.
Fukiage ohaya este un punct de belvedere asupra malului opus, unde este localizata si o casa de ceai superba, unde specialitatile de ceai verde si prajituri inghetate fac ravagii, deci este locul perfect pentru a incerca o portie de dulciuri japoneze. Pentru acest serviciu suplimentar, costul este de aproximativ 500 de yeni.
Gradina este amenajata astfel incat sa iti dea impresia de spatiu extins, dar, in acelasi timp, sa acorde intimitate vizitatorilor prin ariile impadurite si potecile ascunse. Intrarea in Gradina Rikugien costa aproximativ 300 de yeni pentru adulti, persoanele peste 65 de ani platind doar 150 de yeni, iar elevii de gimnaziu si cei de liceu care studiaza in aria metropolitana Tokio putand intra chiar gratuit. La Gradina Rikugien se ajunge relativ usor, printr-o scurta plimbare de la statia Komagome pe ruta JR Yamanote si pe ruta de metrou Tokyo Namboku, iar orele de vizita sunt cuprinse intre 9:00 si 17:00, ultima intrare fiind la ora 16:30. Atentie, nu exista locuri de parcare.