Grădina Zmeilor se află în judeţul Sălaj, lângă satul Gâlgăul Almăşului, din Carpaţii Occidentali. Ea reprezintă una dintre cele mai minunate destinaţii turistice de la noi din ţară. Întinsă pe aproximativ trei hectare şi formată dintr-o mulţime de stânci de o dimensiune foarte mare şi cu diferite forme spectaculoase, Grădina Zmeilor nu trebuie ratată în niciun caz, mai ales dacă locuiţi în apropierea marilor oraşe din zonă.

Construcţia a apărut ca urmare a prăbuşirii şi a erodării gresiei Sânmihaiu. Stâncile Grădinii au mărimi mai mari de zece metri şi au mai multe nume, dintre care menţionăm Degeţelul, Moşu, Eva, Zmeoaica sau Amfiteatrul.

Zmeoaica este una dintre cele mai apreciate stânci, datorită frumuseţii sale deosebite. Se pare că întregul relief s-a format şi datorită influenţei unui pârâu din zonă, numit Încheieturi.

Gradina Zmeilor1

Până în anul 1973, Grădina Zmeilor mai avea în componenţă o stâncă, Fata Cătănii. Legenda povesteşte cum o tânără fată, care deşi iubea un soldat nu a putut să se căsătorească cu acesta, din cauza mamei sale, care a şi blestemat-o. Astfel, ea s-a transformat în piatră. În prezent, rezervaţia Grădina Zmeilor poartă şi denumirea Fata Cătănii.

Deşi aspectul stâncilor este mai mult decât bizar, el poate fi interpretat în multe feluri, în special din cauza percepţiei noastre, pentru că noi tindem să acordăm unor imagini forme inspirate din modelele pe care le vedem zilnic. Din această cauză, se spune că formaţiunile respective, de la Grădina Zmeilor, seamănă cu unele coloane, poduri sau chiar ciuperci.

Potrivit experţilor, rezervaţia este unică în întregul nostru continent, asta datorită aspectului ciudat al rocilor care o formează. Dacă doriţi să ajugneti aici, o puteţi face utilizând traseul marcat, care este suficient de uşor de escaladat. Totuşi, este indicat să folosiţi bocanci speciali sau măcar adidaşi sport, pentru a evita accidentările.

Gradina Zmeilor2

După ce treceţi prin pădurea din apropiere, priveliştea din fața dumneavoastră se va deschide, delectându-vă privirea cu întregul peisaj al rezervaţiei. Cu toate acestea, veţi remarca faptul că o parte din ea a fost distrusă, din cauza influenţelor omului asupra naturii.

Deoarece s-au efectuat numeroase cercetări ştiinţifice, geologice, speologice sau chiar botanice, rocile Grădinii Zmeilor au fost deteriorate, în ciuda faptului că zona a fost declarată protejată, tocmai în scopul conservării ei pe cât de mult cu putinţă. În pofida acestui lucru, interesele investitorilor străini au afectat-o şi s-a ajuns până în punctul în care gradul de deteriorare este foarte mare.

Cea mai indicată perioadă pentru vizitarea locurilor acestea este primăvara sau la începutul toamnei. Iarna, veţi avea probleme să ajungeţi aici, întrucât stratul de zăpadă este suficient de gros pentru a face traseul dificil de parcurs. Astfel, înainte de înverzirea naturii, vă puteţi delecta cu imaginile feerice ale rocilor sculptate de-a lungul secolelor şi care au forme care mai de care mai interesante şi mai captivante.

De asemenea, aerul curat, de munte, susurul pârâurilor din apropiere şi trepidatul pădurii vă va face să simţiţi cu adevărat că vă aflaţi într-un loc foarte special, încărcat de istorie şi care a fost odată nepătat de către om.

Gradina Zmeilor3

În imediata vecinătate a Grădinii Zmeilor, se află Peştera Minerilor, aflată la aproximativ 200 de metri în stânci. De aici, se extrăgea, în trecut, o cantitate mare de cărbune.

La cabana din apropierea rocilor, se organizează diverse mese speciale, cu ocazia evenimentelor inedite din zonă, precum Festivalul Fata Cătănii sau Festivalul de folclor Someș, cântecele tale. De asemenea, aici au loc şi multe întreceri de tip sportiv, precum fotbalul sau voleiul.

Pentru străbaterea întregii Grădini, veţi avea nevoie de cel puţin o oră, întrucât traseul este lung, iar rocile pe care le veţi admira sunt numeroase. În cazul în care doriţi să vă întoarceţi la cabană, există mai multe drumuri, fie pe marginea abruptă a stâncilor, fie alegând marginea grădinii. Pentru orice drum aţi opta, durata până la destinaţie este asemănătoare.

gradina-zmeilor.jpg

În concluzie, recomandăm tuturor să vină să viziteze Grădina Zmeilor, întrucât acest obiectiv turistic este unul dintre cele mai speciale de la noi din ţară. Rezervaţia cu acelaşi nume este unică în Europa, datorită complexităţii rocilor care formează construcţiile.

Nu în ultimul rând, aveţi şi alte lucruri de văzut în această regiune, precum Peştera Minerilor, dar şi alte obiective din Carpaţii Ocidentali. Dacă vă faceţi griji în legătură cu locul în care veţi sta, atunci trebuie să ştiţi că există o cabană în imediata apropiere a Grădinii Zmeilor.

Istoria plină de evenimente pe care le puteţi afla de la localnici, dar şi legendele care există cu privire la acest loc vă vor stârni, cu siguranţă, interesul pentru acest sit celebru din ţara noastră.

În plus, aerul curat de munte, pădurile splendide care vi se înfăţişează înaintea ochilor şi pârâurile din apropiere vă vor face să vă simţiţi cu adevărat mândri că trăiţi în România şi veţi uita, cel puţin pentru o scurtă perioadă, de problemele cu care ne confruntăm în ţara noastră.

Grădina Zmeilor atrage anual mii de turisti, fiind accesibilă din marile orașe ale regiunii. Atractivitatea sa constă în posibilitățile de drumeții, fotografie și studiu geologic, oferind vizitatorilor o experiență educațională și recreativă deopotrivă.

Zona este învăluită și în legende locale care îmbogățesc experiența vizitatorilor. Poveștile despre „zmei” și alte creaturi mitologice dau numele și farmecul mistic acestui loc, îmbinând natura cu folclorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.