Berlin Zoo – Gradina Zoologica din Berlin – sau Zoologischer Garten Berlin, inaugurata in anul 1844, se intinde pe o suprafata totala de 34 de hectare si se afla in partea de sud-este a Tiergarten-ului, un parc ce se gaseste in centrul orasului. Considerata una dintre cele mai frumoase si, deopotriva, vechi gradini zoologice din Germania, Berlin Zoo adaposteste mai mult de 1.500 de specii, fiind populata, totodata, de peste 17.000 de exemplare.
Si, de pilda, atat acvariul, cat si gradina zoologica propriu-zisa au peste 3 milioane de vizitatori in fiecare an, Berlin Zoo fiind cea mai vizitata gradina zoologica din lume. Una dintre cele mai mari atractii este hranirea animalelor – un adevarat spectacol. De mai bine de 150 de ani, gradina zoologica din Berlin a reusit sa-si binedispuna vizitatorii, devenind, de-a lungul existentei sale, locul favorit al familiilor.
Berliner Zoologischer Garten a fost amenajata ca un dar venind din partea regelui Friederich Wilhelm al IV-lea pentru locuitorii orasului Berlin, acesta daruind animalele din colectia sa. Cel care a fost desemnat pentru proiectarea gradinii zoologice a fost Peter Lenne, care de indata a raspuns pozitiv la initiativa lui Alexander von Humboldt si a exploratorului si zoologului Heinrich Lichtenstein, cei care au avut aceasta idee.
De la deschiderea sa pana in zilele noastre, numarul exemplarelor din Gradina Zoologica din Berlin s-a marit in mod considerabil, doar la inceputul anilor 1900, Berlin Zoo putandu-se lauda cu mii de animale. Numai ca, asa cum s-a intamplat cu majoritatea unor astfel de locuri din Germania, dupa razboi, nu mai ramasesera decat circa 100 de animale. In sfarsit, accesul vizitatorilor se face prin Poarta Elefantului sau cea a Leului.
Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca animalele se pot bucura de un habitat natural, singurele elemente usor straine exemplarelor noi fiind gardurile. Nu intamplator facem referire la habitatul natural, recreat special pentru animale, ci deoarece putine sunt gradinile zoologice din Europa care sa respecte intr-atat de mult habitatul animalelor incat sa le creeze un mediu extraordinar.
Doar Casa Pasarilor, ce adaposteste peste 500 de specii de pasari, este extrem de moderna. In plus, atentia de care se bucura Gradina Zoologica din Berlin este incredibila. O poveste fascinanta, care a facut inconjurul lumii, l-a avut in centru pe un pui de urs polar, botezat Knut, care nu a mai fost hranit de mama sa, fiind respins; tocmai de aceea, Knut a fost hranit de ingrijitorii gradinii zoologice, devenind cel mai popular urs polar din ultimii 30 de ani.
In anul 2007, ca o incununare a mediatizarii acestui pui de urs polar, Gradina Zoologica din Berlin a inregistrat castiguri colosale, 2007 devenind cel mai profitabil an din istoria sa de 163 de ani. Ursul polar Knut a murit in anul 2011. Pe langa ursi polari, Gradina Zoologica din Berlin mai adaposteste si alte specii de animale, cum ar fi elefanti, zebre, urangutani, foci, gorile, lupi, okapi si girafe. Accesul se face prin doua porti, si anume prin cea de la Hardenbergerplatz, adica Poarta Leului, si cea de pe Budapester Strasse, cunoscuta drept Poarta Elefantilor.
Vizitatorii care vin la Berliner Zoologischer Garten, de regula, aleg sa vada si acvariul ce se afla langa Gradina Zoologica Berlin, cu atat mai mult cu cat se poate cumpara un singur bilet pentru ambele obiective.