Gradina Zoologica din Moscova (Moscow Zoo) este cel mai mare zoo din Rusia, avand o suprafata totala de 21,5 hectare. Desi a avut parte si de perioade mai putin bune, astazi este una din cele mai appreciate gradini zoologice din Europa, care pune accent pe ingrijirea animalelor si mai putin pe profit.

Gradina Zoologica din Moscova1

Ideea infiintarii unei gradini zoologice la Moscova a aparut in anul 1857, cand profesorul A.P. Bogdanov s-a gandit ca ar fi foarte interesant acest lucru, mai ales ca ar fi putut salva multe animale aflate pe cale de disparitie in Rusia. Cu toate acestea, Gradina Zoologica din Moscova a fost fondata in anul 1864, profesorul fiind ajutat de alti doi profesori cu care lucra la Unviersitatea de Stat din Moscova, si anume K.F. Rulje si S.A. Usov. Initial, la zoo au fost aduse 300 de animale, printre care cate doua exemplare de leu si tigru. Locurile in care erau tinute animalele nu era deloc luxoase, mai ales ca erau realizate din lemn, insa gradina aduna peste 200.000 de vizitatori pe an.

Problemele au inceput sa apara inca din anul 1905, cand luptele care se dadeau pe strazile din Moscova au afectat structura si au pus in pericol viata animalelor. Mai mult, desi avea destul de multi vizitatori, a inceput sa aiba si probleme financiare. In anul 1919, cand a fost instaurat regimul bolsevic, Gradina Zoologica din Moscova a fost nationalizata. Peste trei ani a fost preluata de primaria orasului, care continua sa o administreze.

Gradina Zoologica din Moscova11

Acest lucru nu a adus decat beneficii  – daca la inceput suprafata era de 10 de hectare, in anul 1926 ajunsese la 18. Interesant e faptul ca, desi cel de-Al Doilea Razboi Mondial a afectat si acest oras, gradina nu a fost inchisa, ba chiar a primit 6 milioane de vizitatori in perioada 1941 – 1945.

Dar sovieticii nu au avut grija de gradina lor zoologica, asa ca, in anii 1980, aceasta se afla intr-o stare avansata de dergadare. Abia in anul 1990 au inceput lucrarile de modernizare, care au dat Gradinii Zoologice din Moscova o cu totul alta fata. Intrarea a capatat forma unui caste de piatra, iar vechile si mai noile cladiri din zoo au fost conectate printr-un pod.

Citește și:  Orasul Cairo: Obiective turistice Egipt - Cairo

De altfel, intrarea in gradina, care a fost modificata ultima data in 1997, a fost realizata astfel incat sa dea impresia turistilor ca vor intra intr-o lume de basm. Castelului i-au fost adaugate turnuri, dar si o cascada. De la intrare se poate ajunge foarte usor in partea veche a gradinii zoologice, unde se afla felinele, si tot acolo se afla piscina pinguinilor si a leilor de mare. “Teritoriul cel Nou”, asa cum este denumita partea construita in secolul al XX-lea, contine, printre altele, casa primatelor si un zoo pentru copii, in care acestia pot urmari gainile care clocesc la incubator sau pot vedea animalele din basmele lor preferate.

Gradina Zoologica din Moscova111

Gradina Zoologica din Moscova Gradina Zoologica din Moscova111, insumand un numar de peste 8.200 de animale. Gradina nu este doar un loc in care pot fi admirate animalele, ci si un loc in care se studiaza cu mare atentie comportamentele animalelor, precum si modurile de reproducere si hranire. De asemenea, aici sunt ingrijite cateva specii de animale pe cale de disparitie – printre ele se afla tigrul siberian si leopardul de Amur. De altfel, cele doua specii au facut celebra gradina peste tot in lume, pentru ca aici se afla cele mai mari populatii ale acestor doua animale puse in pericol.

Gradina Zoologica din Moscova poate fi vizitata de marti pana duminica, iar orarul difera in functie de anotimp. Vizitatorii au la dispozitie si un acvariu, un aviariu si diverse expozitii, precum cele cu lei de mare sau animale nocturne. Este un loc potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti, pentru ca toti isi vor imbogati cunostintele odata cu vizita la acest zoo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.