Gradinile Botanice Huntington fac parte dintr-un institutie de cercetare din orasul San Marino, Statele Unite ale Americii. Poarta numele fondatorului, Henry E. Huntington, si este unul din locurile preferate ale regizorilor americani, aici fiind filmate scene din filme ca Memoirs of a Geisha, Charlie’s Angels, Anger Management sau Starksy & Hutch.

Gradinile Botanice Huntington1

Henry Huntington a cumparat ferma San Marino la inceputul secolului al XX-lea, aceasta avand deja pe teritoriul ei o livada cu pomi fructiferi, dar si nuci, citrice si alte tipuri de arbori. La scurt timp dupa ce s-a mutat, proprietarul, ajutat de mana lui dreapta William Hetririch, a inceput sa puna bazele Gradinilor Botanice Huntington de astazi. Primul lucru pe care l-au facut cei doi a fost sa schimbe pamantul intr-unul fertil, iar apoi au inceput sa caute plantele potrivite pentru proiect.

Scopul lui a fost de la bun inceput acela de a planta specimene rare si exotice, iar pentru a face acest lucru a trebuit sa viziteze tot felul de expozitii si colectii personale ale cultivatorilor. Mai mult, a comandat plante din toate colturile lumii, totul pentru a realiza ceva unic.

Astazi, Gradinile Botanice Huntington au o suprafata de circa 486.000 m², fiind impartite in mai multe gradini mai mici, organizate dupa o anumita tematica. Printre acestea se numara:

Gradinile Botanice Huntington Gradina Australiana
Gradinile Botanice Huntington Gradina Australiana

Gradina Australiana: Contine plante specifice Australiei, cum ar fi eucalipt, palmier (din familia Cycadaceae), acacia si laba cangurului.  Gradina a fost deschisa publicului in anul 1964 si este o adevarata incantare atunci cand plantele sunt in perioada de inflorire.

Gradinile Botanice Huntington Gradina Desertica
Gradinile Botanice Huntington Gradina Desertica

Gradina Desertica: Este, cu siguranta, una din cele mai interesante colturi ale Gradinilor Botanice Huntington. Este una din cele mai vechi si mai mari colectii de cactusi din intreaga lume, iar cele mai multe dintre plante au fost aduse de proprietar din calatoriile sale in America de Sud, de Nord si Centrala. Are mai mult de 5.000 de exemplare, care apartin unor familii diverse.

Gradinile Botanice Huntington Gradina Trandafirilor
Gradinile Botanice Huntington Gradina Trandafirilor

Gradina Trandafirilor: Si aceasta este o incantare pentru ochiul uman, fiind alcatuita din aproximativ 4.000 de plante. Acestea sunt aranjate in ordine cronologica, prezentand istoria trandafirului de la vremea antica si pana in zilele noastre. Pe aleea principala poate fi vazuta si o statuie din Franta secolului al XVIII-lea, inconjurata de trandafiri de aceeasi origine.

Citește și:  Rezervația naturală Cape Columbine: Obiective turistice Africa de Sud - Paternoster
Gradinile Botanice Huntington Gradina Junglei
Gradinile Botanice Huntington Gradina Junglei

Gradina Junglei: A fost inspirata de cartea “Curiosul George”, dar si de junglele din intreaga lume. Sunt prezente plante specifice tropicelor, cum ar fi bambusi, palmieri, nuferi, orhidee, filodendroni, nuferi sau bromelii. Nu lipsesc arborii de inaltimi impresionante, ale caror coroane sunt imense, dar nici lianele sau cascadele.

Gradinile Botanice Huntington Gradina Shakespeare
Gradinile Botanice Huntington Gradina Shakespeare

Gradina lui Shakespeare: Se afla intre galeriile de arta ale complexului din care fac parte si Gradinile Botanice Huntington si contin plante si flori care au fost scrise in operele celebrului Shakespeare. Pot fi vazute plante ca maci, narcise, trandafiri, violete, irisi, rozmarin sau panselute si arbori ca rodia sau stejarul. Fiecare dintre aceste plante are langa ea o placuta pe care scrie versul in care a fost mentionata.

Gradinile Botanice Huntington Gradina de ierburi
Gradinile Botanice Huntington Gradina de ierburi

Gradina de ierburi: In aceasta gradina se gasesc ierburi foarte cunoscute, dar si ierburi mai putin renumite. Plantele sunt aranjate in functie de utilizare – astfel, pot fi vazute ierburile folosite in medicina, la salate, pentru lichioruri si alte bauturi alcoolice, pentru sapunuri sau cosmetice. Pot fi vazute exemplare de tarhon, oregano, busuioc, citronela si alte ierburi care dau un miros aparte acestei gradini.

Sera Gradinilor Botanice Huntington este una din cele mai importante cladiri din cadrul institutiei. Este impartita in trei: padurea tropicala, coltul plantelor carnivore si padurea norilor. Exista si un laborator, in care vizitatorii pot invata sa foloseasca instrumentele botanice si sa analizeze cateva plante. De asemenea, in permanenta sunt prezente 50 de expozitii interactive, in interiorul carora cei mici, dar si cei mari, pot studia plante din toate colturile lumii.

Pe langa aceste gradini, mai pot fi vizitate Gradina Chinezeasca, Gradina Cameliilor, Gradina Subtropicala, Gradina Palmierilor, Iazurile cu nuferi (primele amenajate) si Gradina Copiilor (in care cei mici invata prin joaca despre importanta plantelor).

Gradinile Botanice Huntington au mai mult de 14.000 de plante, care sunt ingrijite de 40 de gradinari si peste 100 de voluntari. Cele mai multe dintre plante au si placute cu informatii, insa voluntarii sunt mereu la dispozitia vizitatorilor, ajutandu-i cu datele de care au nevoie. Gradinile se afla intr-o dezvoltare continua, asa ca in viitor e foarte posibil sa apara noi gradini mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.