Se spune că aceste grădini au fost construite în 1610 cu scopul de a reface grădinile Edenului. Nimla Bagh rămâne una dintre puținele grădini ale dinastiei Mughal din Afganistan, acesea fiind construite de împăratul Jehangir. Ele urmăresc Chahar Bagh – stilul grădinilor clasice Mughal, cu cele patru cantoane și patru râuri ale Edenului, cu o anumită ordine în sădirea florilor și pomilor, împreună cu un anumit stil al teraselor, cu cărări drepte și canale de apă punctate de fântâni.
Design-ul grădinii este o reflecție a grădinii Shalimar din Kashmir, mult mai cunoscută, de asemenea construită de Jehangir pentru soția sa, Nur Jahan. La Nimla, se spune că Nur Jahan a supravegheat personal o mare parte din sădirea plantelor. Până de curând, grădinile au fost abandonate și neîngrijite, însă au fost reabilitate de către direcția ONU pentru agricultură (FAO – Food and Agriculture Organisation), chiar dacă canelele de apă rămân secate. FAO a derulat programe pentru a crește și repopula livezile abandonate ale Afganistanului, cu scopul de a promova agricultura locală.
În alte epoci, Afganistanul era un paradis al livezilor și podgoriilor, al grădinilor de condimente și păduri. Existau sisteme sofisticate de irigare a plantațiilor și erau direcționate către grădinile destinate ca loc de relaxare pentru clasele mai înalte ale societății. În anii 1960, horticultura și fructele uscate reprezentau aproape jumătate din exporturile din Afganistan. Produsele secundare ale fructelor din livezi, cum ar fi pielița rămasă de la pomegranate sau cojile de nuci, erau folosite pentru vopsirea în culori vii a covoarelor, pentru care țara este atât de cunoscută – cea mai de preț era rădăcina de roibă, care produce variatele și unicele nuanțe de roșu, foarte căutate de cumpărători.
Grădinile Nimla rămân ca dovadă pentru secole de horticultură rafinată și dedicată, supraviețuind bombardamentelor sovietice. Însă majoritatea grădinilor și-au pierdut gloria datorită secetelor grele abătute asupra Afganistanului. La Nimla vin fermieri de la kilometri depărtare pentru a cumpăra răsaduri de la Abdul Hakim, actualul îngrijitor al grădinilor.
Abdul Hakhim nu își poate aminti cât de bătrân este, dar el continuă tradiția familei sale: tatăl său a fost îngrijitor al grădinilor pe vremea regelui Amanullah, iar bunicul său fusese de asemenea îngrijitor al acestor grădini. Regele Zahir Shah l-a rugat pe bunicul său să își pună fiul la muncă în grădinile Nimla. Acum, cel mai tânăr fiu al lui Abdul îl ajută să mențină grădinile.